Luuloteltuja ongelmia puhemieheltä

Motto: puhemiehen muisti pätkii

Eduskunnan puhemies (puhehenkilö/ Risikko) näkee Vanhusasiainvaltuutetun viran perustamisessa ongelmia, jotka pystyttäisiin välttämään toisenlaisella vaihtoehdolla. Hän haluaa pitkittää jälleen ko. viran perustamista 12 vuoden jälkeen tekosyyllä ja hänen muistinsa pätkii.

Viran perustamisen historiaa

On pakko siksi toistaa muutamia ao. viran perustamiseen liittyviä seikkoja, vaikka olen kertonut ne aikaisemmin.  Ko. puhemies (puhehenkilö) on ollut ministerinä useita kertoja. Peruspalveluministerinä 2007 -2010 ja 2010 – 2011 sekä sosiaali-  ja terveysministerinä 2011 – 2014! Näinä aikoina hänelle ei ole tullut mieleen siirtää tätä Vanhusasiamiehen virkaa Oikeusasiamiehelle kahdentoista (2006 – 2018) vuoden aikana. Tätä asiaa on esitelty hänen ministerinä ollessaan useita kertoja, mutta tämän päivän idea ei ole tullut mieleen hänelle lainkaan.

Historiaa ko. viran perustamisesta

Vuonna 2006 perustettiin Senioriliike (emerita prof. Kivelän aloitteesta) Eduskunnan kirjastossa. Kivelä ehdotti ko. viran perustamista jo silloin. Myös silloinen yhdistys Pro Eläke ja SEDU (Suomen eläkeläisten edunvalvonta) ovat liikkuneet samalla asialla.

2008 (17.1) Senioriliike (silloin SEDU) vei vetoomuksen (yli 40 000 allekirjoitusta) ao. ministerille. Myöhemmin kysyttäessä, miten asia edistyy, ei ministeri tahtonut muistaa koko asiaa ja dokumentitkin lienevät kadonneet.  Tämän lisäksi sama yhdistys (Senioriliike) jätti vetoomuksen v. 2012 (18.2) saman viran perustamisesta. Kysyttäessä STM:stä asian etenemisestä saatiin negatiivinen vastaus. Vielä historiaa: Poliittisten eläkeläisjärjestöjen yhteiselin EETU ehdotti v. 2011 STM:n yhteyteen perustettavaksi Vanhusasiamiehen viran, johon ministeri vastasi, että se olisi todella tarpeen! Aika on kulunut tiimalasissa 12 vuotta ja nyt ehdotetaan, että nämä asiat voisi hoitaa Oikeusasiamies? Aloitteet ovat menneet ”toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos!”

Hienoja sanoja ilman toteutusta

Puhehenkilö sanoo tiedotteessaan: ”Oikeusasiamies pystyisi käyttämään oikeuksiaan paremmin hyödyksi vanhusten asioissa.”  Edelleen: ”Ikäihmisten oikeuksien toteutumisen valvontaa on tehostettava viipymättä, jotta jokainen ikääntyvä henkilö saa perustuslaissa turvatun välttämättömän hoivan ja huolenpidon sekä riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut”. Ovatpa mainioita huomioita, mutta ne eivät ole tulleet mieleen 12 vuoden aikana? Taitaapa vaalit lähestyä! Samat hunajaiset sanat – hoivasta ja huolenpidosta – olisi voinut liittää erityisesti työeläkkeisiin puhumattakaan takuu – ja kansaneläkkeistä! Ennen kaikkea liittää ko. viran perustaminen Vanhuspalvelulakiin, vaikka silloin olikin muu ministeri (sdp).

Hän jatkaa vielä: ”Oikeusasiamiehellä on laaja toimivalta ja tiedonsaantioikeus, monipuoliset toimintatavat ja tehokkaat mahdollisuudet puuttua lainvastaiseen ja virheelliseen menettelyyn”. Mahtavat edellytykset, joita ei ole älytty, muistettu tai haluttu käyttää?

Puhetta täynnä hunajaa! Miksi kaikkia näitä hänen luettelemiaan vaikuttamiskeinoja ei Oikeusasiamies käytännössä ole koskaan toteuttanut? Olisi tarvittu vain ministerin vihje!

Moni maansa hyväksi kymmeniä vuosia töitä tehnyt, veroja ja työeläkemaksuja maksanut kansalainen on ehtinyt menehtyä, kun kukaan ei ole puuttunut vanhusten ja eläkeläisten elämisen ja elintason (taitettu indeksi) ongelmiin. Tiedotteessa väitetään edelleen: ”Merkittävä ero olisi se, että Oikeusasiamies pystyisi sekä puuttumaan että nostamaan esille epäkohtia”. Eikö nykyisen, aktiivisen lapsiasiamies toimi juuri näin? Hänhän on ottanut esille monia lapsiin liittyviä ongelmia ilman Oikeusasiamiestä?! ”Vanhusasiavaltuutettuun verrattuna olennaista on toimivalta” sanoo puhemies. Milloin sitä on käytetty vanhusten asioissa? Edelleen hän jatkaa: ”nostetaan esiin epäkohtia, tulee olla myös toimivaltaa puuttua niihin”. Juuri näinhän lapsiasiainvaltuutettu on toiminut! Jos asiat ovat kuten puhemies sanoo, niin eikö hän pitkäaikaisena ministerinä olisi voinut toimivallallaan kehottaa OIKEUSASIAMIESTÄ toimimaan juuri hänen mainitsemillaan tavoilla kahdentoista vuoden (12) aikana vanhuksiin ja työeläkeläisiin liittyvissä epäoikeudenmukaisuuksissa ja hoivaongelmissa.

Josa Jäntti

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu