Mielivaltaiset lisäajat MM-kisoissa?

Ilmeisesti kansainvälisen erotuomarikolleegion toimesta MM-kisoissa otettiin käyttöön melko mielivaltaiset lisäajat varsinaisen normaalin peliajan lisäksi? Joskus 5 minuuttia – joskus jopa 10 minuuttia. Nyt VAR ilmeisesti ottaa huomioon tiettyjä pelikatkoja  pelin aikana eri tilanteissa ja ehdottaa tuomarille lisäaikaa.

Tässä kuintenkin muutamia lisähavaintojani, joilla peliaikaa voitaisiin lisätä pätevillä perusteilla:

Aikoinaan FIFA:n silloiselle presidentille esiteltiin muutokseni ( Havelange/ Kalastajatorpalla/ Hki ), jonka mukaan maalivahdille ei saa palauttaa palloa siten, että hän saa ottaa sen aina uudestaan ja uudestaan käsiinsä pelaten aikaa.

Se hyväksyttiin aikoinaan FIFA:ssa. Nyt tämä parannus pilattiin sillä, että maalipotkun saa antaa rankkarialueen sisällä edestakaisin. Tämä venyttää peliaikaa turhaan. Pitäisi palata entiseen eli maalipotku on potkaistava aina rankkarilueen ulkopuolelle. Säännöissä lienee edelleen pykälä, että maalivahti saa pitää palloa käsissään vain n. 6 sek. Nykyisin hän saa pitää sitä jopa minuuttitolkulla. On palattava noudattamaan voimassa olevaa sääntöä tarkemmin.

Nyt kun VAR on käytössä, se voisi tarkkailla, kuinka kauan sivurajaheitto kestää esim. 30 sek. Jos siinä viivytellään, niin heitto siirtyy vastapuolelle VAR`in kehoituksesta päätuomarille. Kun erotuomari antaa joukkueelle vaparin, niin mikäli joku vastapelaaja asettuu pallon eteen ja estää vaparin potkaisemisen, hänelle heti keltainen kortti pelin viivyttämisestä. Kulmurin potkaisemisessa pitkä viivyttely – siitä keltainen kortti.

Radikaalit muutokset ikivanhaan sääntöön

Jalkapallo (football) on peli, jossa palloa pelataan jaloilla. Ei ole maaliheittoa (maalipotkun sijasta) eikä kulmuriheittoa (kulmapotkun sijasta). Miksi on jäänyt jäljelle ikiajoiksi käsillä tehty sivurajaheitto? Siksi pitää käsin heittämisestä luopua ja tilalle otetaan sivurajapotku. Se nopeuttaisi peliä ja loisi lisää maalitilanteita. Mitä lähempänä vastustajan maalia potku tapahtuu (kulmurin tavoin), sitä enemmän maalitilanteita.

Kun maalivahti torjuu pelin aikana tuomitun rankkarin, niin peiliä jatketaan maalipotkulla. Se olisi ikäänkuin ”palkinto” veskarille hyvästä pelisuorituksesta.

Radikaalein muutos turhiin katkoihin

Otetaan käyttöön varsinainen peliaika jääkiekon tapaan. Aina kun peli keskeytyy – mistä syystä tahansa – pelikello pysäytetään ja pannaan käyntiin vasta pelin jatkuessa! 

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu