Mielivaltaiset lisäajat MM-kisoissa?
Ilmeisesti kansainvälisen erotuomarikolleegion toimesta MM-kisoissa otettiin käyttöön melko mielivaltaiset lisäajat varsinaisen normaalin peliajan lisäksi? Joskus 5 minuuttia – joskus jopa 10 minuuttia. Nyt VAR ilmeisesti ottaa huomioon tiettyjä pelikatkoja pelin aikana eri tilanteissa ja ehdottaa tuomarille lisäaikaa.
Tässä kuintenkin muutamia lisähavaintojani, joilla peliaikaa voitaisiin lisätä pätevillä perusteilla:
Aikoinaan FIFA:n silloiselle presidentille esiteltiin muutokseni ( Havelange/ Kalastajatorpalla/ Hki ), jonka mukaan maalivahdille ei saa palauttaa palloa siten, että hän saa ottaa sen aina uudestaan ja uudestaan käsiinsä pelaten aikaa.
Se hyväksyttiin aikoinaan FIFA:ssa. Nyt tämä parannus pilattiin sillä, että maalipotkun saa antaa rankkarialueen sisällä edestakaisin. Tämä venyttää peliaikaa turhaan. Pitäisi palata entiseen eli maalipotku on potkaistava aina rankkarilueen ulkopuolelle. Säännöissä lienee edelleen pykälä, että maalivahti saa pitää palloa käsissään vain n. 6 sek. Nykyisin hän saa pitää sitä jopa minuuttitolkulla. On palattava noudattamaan voimassa olevaa sääntöä tarkemmin.
Nyt kun VAR on käytössä, se voisi tarkkailla, kuinka kauan sivurajaheitto kestää esim. 30 sek. Jos siinä viivytellään, niin heitto siirtyy vastapuolelle VAR`in kehoituksesta päätuomarille. Kun erotuomari antaa joukkueelle vaparin, niin mikäli joku vastapelaaja asettuu pallon eteen ja estää vaparin potkaisemisen, hänelle heti keltainen kortti pelin viivyttämisestä. Kulmurin potkaisemisessa pitkä viivyttely – siitä keltainen kortti.
Radikaalit muutokset ikivanhaan sääntöön
Jalkapallo (football) on peli, jossa palloa pelataan jaloilla. Ei ole maaliheittoa (maalipotkun sijasta) eikä kulmuriheittoa (kulmapotkun sijasta). Miksi on jäänyt jäljelle ikiajoiksi käsillä tehty sivurajaheitto? Siksi pitää käsin heittämisestä luopua ja tilalle otetaan sivurajapotku. Se nopeuttaisi peliä ja loisi lisää maalitilanteita. Mitä lähempänä vastustajan maalia potku tapahtuu (kulmurin tavoin), sitä enemmän maalitilanteita.
Kun maalivahti torjuu pelin aikana tuomitun rankkarin, niin peiliä jatketaan maalipotkulla. Se olisi ikäänkuin ”palkinto” veskarille hyvästä pelisuorituksesta.
Radikaalein muutos turhiin katkoihin
Otetaan käyttöön varsinainen peliaika jääkiekon tapaan. Aina kun peli keskeytyy – mistä syystä tahansa – pelikello pysäytetään ja pannaan käyntiin vasta pelin jatkuessa!
Hyviä ajatuksia. Kaikenlaisten ideoiden matka FIFAn päämajaan asti saattaa olla pitkä ja kivinen.
Minulle on vuosien varrella tullut mieleen mm. tällaisia toiveita, jalkapallon viihdyttävyyden lisäämiseksi:
Pallon tahallinen palautus keskiviivan yli takaisin omalle kenttäpuoliskolle pitäisi kieltää. Tämä on yksi suurimpia peliä lamauttavia asioita, kun hyökkäävä joukkue pieniinkin vaikeuksiin jouduttuaan palauttaa pallon omalle kenttäpuoliskolle, ja jopa maalivahdille asti. Ja sitten taas eteenpäin, ja kohta taas omalle maalivahdille asti. Tällaista sahaamista peli ei tarvitse.
Koripallossa on hyökkäyskello, jolla haluttiin pakottaa joukkueet pyrkimään tekemään kori, ettei palloa pyöritellä kulmissa ajan tuhlaamiseksi. Myös jalkapallossa hyökkäyskello olisi tarpeen. Lonkalta heittäen alustavasti esim. 30 sekunnissa olisi pakko ylittää keskiviiva, eikä sen jälkeen ole sallittua palauttaa enää omalle kenttäpuoliskolle. Jos maalivahti leipoo palloa käsissään yli 20 sekuntia, sitten hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin laukoa pitkä keskiviivan yli, jotta 30 sekunnin raja ei tule täyteen. Jos haluaa jättää omalle joukkuelle aikaa rauhassa syötellä omalla kenttäpuoliskolla eteenpäin, sitten maalivahdin kannattaa laittaa pallo peliin niin nopeasti kuin mahdollista, jotta puolustajille jää mahdollisimman paljon aikaa syötellä ja kuljettaa kohti keskiviivaa.
Kulmapotkussa maalinteon onnistuminen on liian harvinaista. Tähän kaipaan muutosta, että kulmapotku annetaan siitä kohdasta päätyrajaa, josta pallo meni yli. Ei kuitenkaan 16-alueen sisältä. Lyhyempi etäisyys toisi kulmapotkuun uutta kipinää.
Rangaistuspotku on liian järeä rangaistus useimmissa tapauksissa, varsinkin kun tuomarin päätökset ovat usein niin subjektiivisia, jolloin tuomarille tulee käytännössä jopa mahdollisuus ratkaista ottelun voittaja omavaltaisesti. Tätä voisi kehittää joko siten, että rangaistuspotku ammutaan kauempaa, ehkä 16-alueen rajalta, jolloin onnistumiseen tarvitaan paljon parempi, lähes täydellinen suoritus. Se pelaaja laukoo, jota rikottiin, ei erityinen rangaistuspotkuihin erikoistunut supertähti. Tai sitten annetaan aina suora vapaapotku siitä kohdasta, jossa rike tapahtui. Saa laukoa vaikka heti maaliin, mutta puolustus toki estää sen muurilla, joten käytännössä se pelattaisiin aina epäsuorana, laukoen kohti maalia heti seuraavalla kosketuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kohta tuo käsillä pelaaminen, kun kyse on jalkapallosta. Tehdään käsillä pelaamisesta kiellettyä. Nythän ei tule edes varoitusta läheskään aina, jos tarttuu vastustajan paidasta kiinni: Jos näin tekee, niin automaattinen punainen kortti, koska se on aina tahallinen teko, ei vanhinko. Käsillä vastustajaan tarraaminen: aina keltainen kortti vähintään. Taklaaminen sen sijaan voi vahingossa mennä pelisääntöjen vastaiseksi.
Blogistin ehdotukset ovat hyviä. Arvelen kuitenkin, että muutokset ovat kiven takana. Kas kun suurin osa jalkapallomaista on kulttuuriltaan sellaisia, että vilunkin pelaaminen on oleellinen osa sitä peliä. Siitä on tehty mahdollisuuksien taidetta.
Ilmoita asiaton viesti
Mittler : Kiitos mielenkiintoisista ehdotuksista. Matka FIFAn päämajaan saatta olla pitkä. Onnistuin kerran ( kuten blogissani kerroin ) saamaan täällä läpi ehdotukseni ( silloiselle FIFAN pj : lle ) pallon jatkuvasta palauttamisesta molarille. Se ihme kyllä toteutui, mutta pilattiin sillä, että nyt saa palloa pelata maalipotkun jälkeen rankkarialueen sisällä. Palloliiton pj. lupasi viedä eteenpäin uuden ideani, kun pelin aikana tuomitun ja ammutun rankkarin veskari torjuu, niin palikkioksi jatketaan maalipotkulla. Ts. ampuja ei saa yrittää epäonnistuneen rankkarin uudelleen potkaisemista saadessaan mahdollisesti pallon . Saa nähdä miten siinä käy ? Ehdotin myös pallon palautusta koriksen tapaan – palloa ei saa palauttaa keskiviivan ylittämisen jälkeen uudelleen takaisin yli keskiviinan. Sitä ei hyväksytty.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalle : Kiitos palautteestasi ! On kummallista, että nykyisin sallitaan se vastustajan paidasta repiminen puuttumatta siihen. Samoin kaksin käsin ” syleily ” erityisesti kulmureissa – joskus puututaan – yleensä ei ?
Ilmoita asiaton viesti