Miksi emme elvytä muuttamalla työeläkeindeksiä?
Motto: palkansaajien ostovoima heikkenee – samoin eläkeläisten. Muuttamalla työeläkeindeksiä voimme korottaa heidän ostovoimaansa ja elvyttää talouttamme. Näistä eläkkeiden korotuksista saaduilla verotuloilla nostaisimme samalla kansan- ja takuueläkkeitä.
Kuolleiden määrä on kasvanut eniten yli 35 vuoteen
Näin kävi ilmi Tilastokeskuksen tiedotteesta ja lehdessä ( HS 23.4. ). Erityisesti mielenkiintoista oli, että yli 75-vuotiaiden keskuudessa kuolleisuuden määrä oli huomattavan suuri. Kuolleita oli viime vuonna 57 659. Heistä iso osa kuului juuri niihin suuriin ikäluokkiin (1945 -50 synt.), joiden ennustettiin (v. 1995) aiheuttavan eläkerahastojen loppuvan heidän jäädessään töistä eläkkeelle. Nyt he ovat eläkkeellä ja eläkerahastot ovat silti yli 255 miljardia (v. 1995 36 mrd). Ja Tilastokeskuksen luvut kertovat juuri heidän keskuudestaan kuolleisuus on noussut ennätyslukemiin eli suuremmiksi kuin 35 vuoteen. Tällä kuolleissuustasolla on oltu viimeksi 1940-luvulla eli sodan aikaan!
Kansalaisia huijataan vääristellyillä ennusteilla
Tähän syyllistyy räikeimmin Eläketurvakeskus (ETK). Se kertoo ennusteissaan, että eliniänodote on yli 90-vuotta päinvastoin kuin virallinen Tilastokeskus eli hieman yli 80 vuotta. Samoin se ennustaa, että jo nyt valtavat eläkerahastot yli 255 miljardia (100 % bkt:sta) saavat tulevaisuudessa vain tuottoja vain 2,5 % /vuosi vuoteen 2028 saakka ja siitä eteenpäin 3.5 % / v. Kuitenkin nimellistuotto on ollut eläkeyhtiöillä vuosina 2010-2019 5.84 % ja julkisten vakuuttajien osalta 6.62 %/vuosi. Reaalituotot eläkeyhtiöillä 4.35 %/vuosi ja julkisten eläkevakuuttajien 5,13 %/v. Ruotsissa eläkeyhtiöt ovat saaneet sijoituksille jopa kaksi kertaa suuremmat tuotot. Miksi? Jos meillä olisi vain yksi yhtiö (=luonnollinen monopoli) ja se olisi saanut samat tuotot kuin nyt parhaan tuoton suomalainen on saanut, niin eläkerahastot olisivat kasvaneet miljardikaupalla enemmän!
Näillä huijauksilla työeläkemaksuillamme ”porskutteleva” ETK vaatii usein, että työeläkemaksua on korotettava ja eläkeikää on nostettava? Se haluaa vastustaa myös nykyisen taitetun indeksin muuttamista puoliväli-indeksiksi. Tämä muutos estäisi työeläkettä saavien jatkuvan köyhtymisen. Ennen kaikkea indeksin muutoksella elvyttäisimme talouttamme ja saisimme lisää verotuloja. Niillä voisimme korottaa kansan- ja takuueläkkeitä. Korotuksia voitaisiin käyttää myös esim. eläkeläisten hoiva- ja kuntoutuspalveluihin ja vähentää sairauskuluja. Käyttää korotusvaroja esim. asuntoremontteihin lisäten siten työpaikkoja ja niistä jälleen verotuloja ja työeläkemaksuja.
Indeksimuutokseen aiheuttamiin korotuksiin käytettäisiin ainoastaan rahastojen tuottoja – ei rahastoista
Vaikka työeläkemaksut eivät joksikin aikaa riitä eläkkeiden maksuun (kuolleisuus vielä näyttää lisääntyvän suurissa ikäluokissa), niin tuotot silti ovat olleet (2 – 3 vuotta lukuunottamatta) todella niin hyvät, että ne riittävät eläkkeiden maksuun ja silti vielä iso osa rahastoihin. Miksi kansanedustajat ja kaikki puolueet laidasta laitaan – kokoomuksesta vasemmistoon – eivät halua muuttaa työeläkeindeksiä ja elvyttää talouttamme inflaation vallitessa. Miksi? Varmistaaksemme ETK:n ja TELA:n ja eläkeyhtiöiden henkilökunnan korkean palkkatason verrattuna esim. muihin vastaaviin rahoituslaitoksiinko? Ja säilyttääksemme yhtiöiden hallitusten korkeat kokouspalkkiot?
Milloin kansanedustajien ja puolueiden mielestä eläkeindeksin muuttaminen puoliväli-indeksiksi ja eläkkeiden kuoppakorotukseen vuodesta 1995 lähtien on varaa ellei nyt sijoitustuottojen jatkuvasti kasvaessa ?
Ps. Vai ei muka ole mahdollista niin kuoppakorotukseen kuin indeksitarkistukseenkin (kuvio P. Jauhiainen)
1. Eläkerahastojen tuleva tuotto on laitettu käsittämättömän alhaiseksi. Sitä konkretisoi luvut: ETK:n reaalituottoennuste vuosille 2019-2028 vain 2,5 % per vuosi. Vuodesta 2029 se on 3,5 %. KUITENKIN kaikkein eläkelaitosten keskimääräinen reaalituotto on ollut vv.1997-2021 4,65 % (Kevan reaalituotto 1988-2021 oli 5,2 % per vuosi). Ennusteen ja todellisuuden kosketuspinnasta hyvin lyhyen ajan näyte. ETK pts 2019 ennusteen mukaan eläkerahastojen koko on vuoden 2021 lopun tilanteen mukaan 204,6 mrd.euroa (vuoden 2017 rahassa). Todellisuudessa se oli saman vuoden rahassa 243 mrd.euroa. Pelkästään tuon eron merkitys on korkoa korolle tekijä huomioon ottaen niin suuri, että kun ETK:n luvuilla vuonna 2085 eläkerahastot olisivat 568 mrd.euroa ja 7,4 kertaiset ko. vuonna maksettuihin eläkkeisiin verrattuna, ne olisivat rahastojen todellisilla luvuilla (v.2021) vuonna 2085 peräti 893 mrd.euroa ja 11,7 kertaiset sinä vuonna maksettaviin eläkkeisiin verrattuna. SIIS TÄMÄ KAIKKI, JOS TAITETUSTA INDEKSISTÄ PIDETÄÄN KIINNI.
2. Sekin on jotenkin käsittämätöntä, että eläkeläisten lukumäärä kasvaa kasvamistaan vaikka suuret ikäluokat ovat haudassa tilastollisen keskiarvon mukaan jos vuonna 2033 ja eläkejärjestelmää on muutettu niin että tarkastelujakson lopussa eläkkeelle siirtymisen tavoiteikä on 70 vuotta.
Miten perustelet eläkeläisten ”jatkuvan köyhtymisen”, kun eläkkeet on käytännössä indeksoitu elinkustannusindeksiin? Eläkeläisten köyhtymistä ei ole se, että palkansaajat joskus saavat elinkustannusindeksiä korkeamman korotuksen.
Esimerkiksi tänä vuonna on mahdollista, että inflatio laukkaa yleisiä palkankorotuksia nopeammin, mutta eläkeläisten indeksikorotus tulee kuitenkin elinkustannusten mukaisesti. Eikä sen puolesta tarvitse taistella, se lankeaa automaattisesti kuin Manulle illallinen.
Ilmoita asiaton viesti
Elinkustannusindeksi valehtelee räikeästi. Se on laadittu sosiaalipummien kulutustottumusten mukaan eikä jotain omistavan eläkeläisen.
Tunnen monen eläkeläisen menorakenteen. Heillä suuria nousuja on ollut remonttien ja työn hinnoissa, asumisessa yleensäkin, terveydenhoidossa ja autoilussa.
Ilmoita asiaton viesti
Joka tapauksessa on mahdollista, että tämän vuoden lopussa taitettuun indeksiin perustuva eläkkeiden korotus on korkeampi kuin ilman taitettua indeksiä. Se riippuu siitä millainen on lopputulema meneillään olevissa palkkaneuvotteluissa/riidoissa ja paljonko inflaatio todella laukkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuikalle edelleen : ajattelepa, jos käytetttäisiin puoliväli – indeksiä. Ja jos sitä olisi käyetty vuodesta 1996 alkaen. Meillä olisi paljon vähemmän niitä työeläkkeen saajia, joiden on pakko turvautua sen lisäksi kansaeläkkeeseen pienen työeläkkeen takia. Valtio maksaa kansaneläkkeet ottamalla lainaa . Työeläkeineksin muutos saadaan sijoitustuotoista koskematta rahastoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen on oikeassa : eläkeläisten kuluttajaindeksi on tuntuvasti korkeampi kuin virallinen ko. indeksi, joka on laskettu lapsiperheen kulutuksen perusteella ( = Tilastokeskuksen mukaan ),
Ilmoita asiaton viesti
Eläkkeet eivät ole suoraan sidottuja inflaatioon, vaan kyseessä on taitettu indeksi. Lisäksi inflaatiota on jo kohta parinkymmenen vuoden ajan laskettu poliittisesti värittyneesti; kyseessä on hyvin toimeentulevan väestönosan kaunisteltu indeksi, ei pienituloisten.
Osa eliniänodotteen nousun laskusta (!) johtuu juuri tietyn eläkeläissegmentin pienistä tuloista. Ja eihän se nousu tuollakaan elinajanodotesektorilla voi loputtomiin jatkua.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkkeet ovat sidottuja inflaatioon, palkat eivät. Taitettu indeksi tarkoittaa sitä, että inflaatiotason ylittävältä palkankorotusten osuudelta eläkkeitä korotetaan vain 20% siitä ylittävältä osuudelta. Siis siinäkin tapauksessa inflaatiota enemmän.
Vaikuttaa siltä, että olet jökähtänyt käsitteeseen” taitettu indeksi” tietämättä mitä se merkitsee.
Eläkeläisten toimeentulo on kaikkein varminta suomalaisessa yhteiskunnassa. Eläkkeeltä ei saa potkuja, ei karensseja eikä tarvitse olla huolissaan riittävätkö firman rahat palkanmaksuun.
Ilmoita asiaton viesti
Okei, en tosiaan tuntenut tuota käsitettä. Muta siltikin yksi ongelma on itse inflaation mittaus, ja se koskee kaikkia, myös palkansaajia. Vaikuttaa siltä, että kun kansaa ei enää voi ”hämätä” devalvaatioilla, on nyt aseena disinformaatio (jota minun mielestäni virallinen inflaatiomäärittely on).
Ilmoita asiaton viesti
Nevalainen : Noilla sijoitustuottoprosenteilla, jotka ovat olleet todellisuutta, rahastot nousevat loputtomiin. Saatikka, jos meikäläisiä eläkeyhtuöitä päällekkäisine kuluineen olisi vain yksi ja yllettäisiin samonihin tuotto % : hin kuin Ruotsissa.
Ilmoita asiaton viesti
Taitettu indeksi on Putinin velipuolen Paavo Lipposen aikaansaannoksia. Demareille kuuluu vääryyden korjaaminen. Sen sijaan he raahavat elätettäviä ulkomailta, johon rahat uppoavat.
Eläkesijoitusten tuottoasteesta ei ole taasen mitään tietoa. Sitä ei voi ennustaa ja vähiten auttaa menneiden kurssien tarkastelu. Kriisitilanteessa on täysin mahdollista, että sijoitusten arvo romahtaa pysyvästi jouduttuaan ensin reaaliarvoltaan nollille.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä tuosta. On hyvin todennäköistä, että ainakin tuo eläkerahastojen huima 4-7 % tuotto jää muistojen yöhön.
Ilmoita asiaton viesti
Hämäläinen : 26 vuoteen vain kolme – neljä kertaa sijoitukset ovat olleet miinuksella. V. 1995 rahastotot olivat 36 mrd . ja nyt 250 miljardia ( 100 % bkt :sta ). Missään muualla maailmassa ei ole näin ?!
Ilmoita asiaton viesti
”Samoin se ennustaa, että jo nyt valtavat eläkerahastot yli 255 miljardia (100 % bkt:sta) saavat tulevaisuudessa vain tuottoja vain 2,5 % /vuosi vuoteen 2028 saakka ja siitä eteenpäin 3.5 % / v. Kuitenkin nimellistuotto on ollut eläkeyhtiöillä vuosina 2010-2019 5.84 % ja julkisten vakuuttajien osalta 6.62 %/vuosi.”
Nämä tuotot on saatu laskevien korkojen toimintaympäristössä. Ainakin lähivuodet joudutaan toimivaan nousevien korkojen toimintaympäristössä. Esim. pitkien velkakirjojen arvot laskevat korkojen noustessa. Eläkevakuuttajilla on näitä taseet pullollaan. Eikä osakkeidenkaan arvonkehitys ole yleensä kovin ihmeellinen nousevien korkojen ympäristössä.
https://yle.fi/uutiset/3-12423136?origin=rss
Ilmoita asiaton viesti
Kuikka : 1. Jos 26 vuoden aikana jostakin suureesta otetaan 80 % ( pitäisi ottaa 100 %, niin vajaus on miinus 20 x /100 / 26 v. 2. jos jostakin suureesta otetaan 20 % sadan asemasta ( alussa otettiin v. 1962 60 % palkasta eläkkeeseen ja sitten 100 % palkkojen noususta ) , niin vajaus on 80 x/100 /26 v. Eikö silloin työeläke, joka on ollut aluksi 100 % :sti sidottu ( v. 1962 ) ja 60 % silloisesta palksasta ole kuihtunut n. 40 % : iin – jopa alle tuosta alkuperäisestä 60 % eläkkeestä.
Katsopa facebook `ista Paavo Jauhiaisen kuviota , mikä on tilanne esim. 90 v. eläkeläisen
Ilmoita asiaton viesti