Miten tosipieniä työeläkkeitä voidaan korottaa?

motto: ei millään ”Vappusatasilla”

Työeläkeläisten joukossa on todella paljon tosi vaatimatonta eläkettä saavia. Monesti se johtuu mm. naisten osalta siitä, että heille ei ole kertynyt työeläkemaksuilla tulevaisuudessa eläkettään varten mitään heidän hoitaessaan vuosikausia kotona lapsiaan. Nyt tilanne on muuttunut. Nyt työeläkettä varten kertyy maksuja kotona lapsia hoidettaessa ja mm. armeijassa asepalveluksessa oleville.

Pientä työeläkettä saavat voivat sen lisäksi saada myös kansaneläkettä. Heitä on työeläkkeen saajien (n. 1,6 milj.) joukossa 478 000. Tuo heille maksettava kansaneläkkeen osuus on yhteensä rahassa 1.65 miljardia/v. 2022.

Rajana työeläkkeelle, jolloin ei voi saada lisäksi kansaneläkettä, on n. 1 400 €/kk. (avioliitossa 1 256 €/kk.)

MITEN PITÄISI PARANTAA JA KOROTTAA PIENIÄ TYÖELÄKKEITÄ?

Kaikille niille työeläkkeen saajille, jotka saavat nyt lisäksi kansaneläkettä, nykyinen työeläke nostettaisiin tuon voimassa olevan eläkkeen yli eli hieman nykyinen työeläke + nykyinen kansaneläke yhdellä kertaa kaikille esim. 1 450 €/kk. eli pieni työeläke + kansaneläke yhteensä kullekin.

Näin valtio säästäisi tuon 1.65 miljardia ja ko. nosto siirtyisi työeläkeyhtiöiden maksettavaksi niiden sijoitustuotoista.

Heidän uusi työeläkkeensä olisi tuo nykyinen työeläke + nykyinen kansaneläke. Näin nykyinen kansaneläkkeen muodossa maksettava lisämaksu jäisi siis pois.

Sen jälkeen heidän työeläkkeisiinsä sovelletaan korotuksissa aina tästä eteenpäin puoliväli-indeksiä eli 50/50. Eli heidän työeläkkeitään korottetaisiin 50 % palkkojen noususta ja 50 % kuluttajahintaindeksin noususta. Se takaisi heille jatkossa riittävän suuren minimityöeläkkeen. Tämä puoliväli-indeksi otettaisiin samalla käyttöön heti myös kaikkiin työeläkkeisiin.

Tämä toteutettaisiin heti, kun inflaatio on laskenut maassamme n. 2 – 3%:iin.

Samalla korjattaisiin nykyinen taitettu-indeksi puoliväli-indeksiksi kaikille työeläkeläisille.

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu