Monenlaista kiusaamista

motto: koulukiusaamisen lisäksi ikäihmisten kiusaaminen

Ikäihmisä kiusataan monella tavalla

1. Palvelu – ja hoitolaitolakiin säädettiin, että varsinaisia hoitajia on oltava 0, 7 hoitajaa hoidettavista eli 10 hoidettavaa varten 7 hoitajaa. Tämä pykälä säädettiin vasta muutama vuosi sitten, kun monessa hoitopaikassa oli todettu karmeita laiminlyöntejä. Jo kymmenen vuotta sitten tiedettiin, että tarvittaisiin uusia tuhansia hoitajia ja lisää uusia hoitopaikkoja, kun suuret ikäluokat (1945-50 synt.) riittävästi vanhenevat. Mitään ei kuitenkaan ole ryhdytty edes nyt heti tekemään – ei kouluttamaan lisää hoitajia eikä tekemällä toimenpiteitä alaa houkuttelevammaksi korottamalla palkkoja ja parantamalla työoloja.

Nyt hallitus harkitsee tämän 0,7 pykälän muuttamista lievemmäksi. Halutaan kiusata hoidettavia edelleen muuttamalla hoidot huonommaksi ja töiden tekeminen raskaammiksi.

Ei siis 7 hoitajaa 10 potilasta kohden, vaan jatketaan edelleen vajaalla hoitajamitoituksella. Palataan taas siihen kurjuuteen , johon haluttiin muutos muutama vuosi sitten monien karmeiden esimerkkinen takia. Siten saadaan aikaistettua tämän ryhmän kuolleisuutta. Ekonomistit toteavat tyytyväisinä, että huoltosuhde paranee, kun yli 65-vuotiaiden veroja maksavien ikäihmisten määrä pienenee. Turha joukko poistuu kiitokseksi hyvinvointimaan rakentamisesta.

2. Keskittäminen. Pääkaupungin terveyspalveluista vastaavat virkamiehet keksivät jo n. 10 vuotta sitten, että kaikkien – myös ikähmisten – terveyspalvelut on keskitettävä mahdollisimman harvaan terveysasemaan. Ei osattu aavistaa – muka – että rollaattorilla tai muuten vaikeasti liikkuvat ikäihmiset joutuvat tarvitessaan terveyspalveluja mahdottomaan tilanteeseen kasvaneiden välimatkojen takia. Monet heistä eivät pysty liikkumaan yleisillä kulkuvälineillä eikä jatkuvasti taksilla kulkemiseen riitä rahat.

3. Kodinhoitajien vähyys. Samat virkamiehet keksivät säästösyistä, että kaikki haluavat asua kotona. Onneksi tämä soveltuu toistaiseksi vielä suurimpaan osaan ikäihmisiä, mutta ei nyt kaikille eikä varsinkaan jo lähitulevaisuudessa.

Monet, jotka eivät pärjää enää yksin kotona tarvitsevat kodinhoitajien apua. Tähänkään ongelmaan ei ole ryhdytty ajoissa puuttumaan lisäämällä kodin – lähihoitajien koulutusta ja parantamalla palkkatasoa. Ei ole osattu organisoida heidän toimialueitaan, vaan he joutuvat ajamaan autollaan ristiin rastiin kaupunginosasta toiseen.

4. Kuulolaitteet. Esim. pääkaupungissa niiden hankkiminen on ulkoistettu ja kilpailutettu. Ilmeisesti tästä syystä halvin tarjous hyväksyttiin. Ko. yritys hoitaa laitteiden tarpeellisuuden ja hankkimisen kyllä ammattitaidolla. Mutta ehkä juuri kilpailun takia yritys sijaitsee halvan vuokran vuoksi kaukana julkisten kulkuvälineiden pysäkeistä. Kuulolaitteiden hankkijoista suurin osa on ikäihmisiä, joiden on vaikea päästä ko. yritykseen. Ilmeisesti myös kilpailutuksen takia ko. yrityksessä on riittämättömästi – sinänsä pätevää ammattihenkilökuntaa ja siksi laitteiden hankkiminen kestää kauan.

5. Ambulanssiralli. Monet todella huonokuntoiset (esim. huonosti liikkuvat/muistisairaat) kaatuilevat ja saattavat jäädä hoitajien vähyyden takia makaamaan kotinsa lattialla jopa vuorokauden.

Heidät viedään sairaalan muutamaksi päiväksi ja sitten takaisin kotiin. Jälleen he kaatuvat – uudelleen ambulanssilla sairaalaan ja takaisin kotiin. Jonot hoivakoteihin ovat pitkät niiden vähyyden takia, kun ei ole ryhdytty ajoissa rakentamaan hoivapaikkoja. Päättäjien mielestä tällainen toiminta on halvempaa kuin hoivapaikkojen lisääminen?

Tässä vain muutamia esimerkkejä ikäihmisten kiusaamisesta.

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu