Muistoja uskomattoman monipuolisesta ”tähdestä” ja ihmisestä

Koko kansan rakastama Vesku on poissa ja siirtynyt Taivaan kotiin. Monipuolinen taiteilija, muusikko, näyttelijä, urheilija ja vaikka mitä.

Minullakin on muistoja yhteistoiminnasta hänen kanssaan jo 1960-luvulta ja erityisesti 1980-luvun puolivälissä. Tutustuin häneen, kun olin liittynyt HJK:n organisaatioon mm. hallitukseen ja myöhemmin joukkueenjohtajaksi. Hän tuli nuorena, innokkaana kolmosmaalivahtina joukkueeseen. Hän oli ahkera harjoittelemaan ja pääsikin muutamaan tärkeään peliinavaukseen.Hän on ollut paitsi taitava myös hilpein näkeväni veskari.

Mutta monilahjakkuutena hän joutui luopumaan mm. futiksesta, jääkiekosta, vesipallosta jne. Vain biljardi pysyi kiireisestä, kehittyvästä ja monipuolistuvasta urastaan huolimatta edelleen hänen lajinaan.

Tapasimme 1980-luvun puolivälissä uudelleen. Ei enää urheilun merkeissä.

Hän ja hänen taustajoukkonsa olivat suunnitelleet Eino Leinon runoihin sävellykset. Pääarkkitehtina loistava Olli Ahvenlahti, joka oli jo sitä ennen tehnyt upeita sovituksia monista jo tutuiksi tulleista lauluista, joista tuli musiikkimme kaikille tuttuja ”musiikin helmiä.”

Olin silloin OKO/ osuuspankit markkinointiosaston päällikkö. Luokseni tuli mainos-markkinointitoimisto Pähkinän johtaja (Erkki Alaja). Hän esitti laajan suunnitelman: yli 10 kaupungissa pidettävä konserttikiertue ja monta äänilevyä sisältävä kansio tarvitsi sponsorin. Lähtisikö työnantajanani melko huomattavalla summalla hankkeen sponsoriksi? Pääsimme sopimukseen tästä projektista. Se käsitti tuon konserttikiertueen ja levykansion tekemisen Eino Leinon runoihin laadituista sävellyksistä.

Kiertueeseen kuuluvien paikkakuntien osuuspankit kustansivat lippuja virkailijoilleen, hallintohenkilöilleen ja asiakkailleen. Ostivat ko. usean lp-levyn käsittäviä kansioita jakaakseen niitä yllämainituille ryhmille. Viimeinen ko. konserttisarjaan kuuluva konsertti oli Finlandiatalossa.

Tuona aikana opin tuntemaan Veskun aina parhaansa tekevänä ja luotettavana muusikkona samoin taustaorkesterin jäsenet (mm. loistava kitaristi Lerche). Uskomaton yhdistelmä. ”Kurisioteettina” hänen, orkesterin ja taustaryhmän kanssa vietetyt saunaillat jäivät ikuisesti mieleeni.

Kyseinen konserttikiertue sopi hyvin kasvavalle koko kansan pankille. Urheilulajien (futis, jääkiekko, pesäpallo ja yksityislajit) lisäksi ko.pankit ja OKO sponsoroivat laajasti kulttuuria. Niihin kuuluivat mm. Kaamosjazz, Savonlinnan ooppera, Porijazz, Kangasniemen laulukilpailu, Naantalin sellokonsertit, Kuhmon kamarimusiikki ja Helsingin Juhlaviikot. Siinä vieraili Jäähallin konsertissa mm. Pavarotti. Erikoisinta oli OKO:n kehittävä soitinpankki. Siihen OKO osti arvokkaita ja laadukkaita (vanhoja, kuuluisia) instrumenttejä lainattavaksi määräajaksi lupaaville nuorille taiteilijoille. Se on edelleen toiminnassa.Kyseisten toteutusten yhtyedessä sain toimia mahtavien persoonien kanssa kuten Seppo Kimanen, Jyrki Kangas, Matti Tuloisela ja Veijo Varpio.

Miksi kerroin kaiken tämän? Halusin palauttaa erityisesti joukon Veskuun liittyviä ja monia muitakin muistoja, jotka muuten ehkä olisivat jääneet unholaan.

+3
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu