Näennäissäästöillä lisätään kuluja – miksi?

Vielä muutama vuosi sitten, kun tarvitsin terveydenhuoltopalveluja työterveysasemalta kaikki kävi joustavasti ja melko nopeasti. Asun pääkaupungissa eräässä kaupunginosassa. Kun tarvitsin lääkärissä käyntiä, pääsin hänen vastaanotolleen parin kolmen päivän päästä. Jos sitä varten tarvitsin labrakokeita, niin ne otettiin yhtä nopeasti omalla terveysasemalla. Jos kaikille oli järjestetty yleinen rokotus jonkin taudin takia jonossa oli 20 – 30 kansalaista ja jonotusaika oli n. 15 minuuttia omalla terveysasemalla. Jos oman ja aina saman lääkärini mielestä minulle oli tehtävä jokin tarkempi tutkimus tai toimenpide, sain lähetteen Meilahteen heti ja sieltä ajan toimenpiteeseen pian. Samalla voidaan todeta, että pääkaupunkimme on saanut jo monena vuonna positiivisen tuloksen taloudessaan kiristämällä ja keskittämällä asukkaiden terveyspalveluja!

Sitten keksittiin keskittäminen säästöjen aikaansaamiseksi

Nykyisin pääsen lääkärin vastaanotolle yli kuukauden odotuksella. Saan hänelle soittoajan ehkä parin viikon päästä. Joka kerralla soittaa eri lääkäri, joka alkaa kerrata sairaskertomusta ja kysyy esim.  ”onko teiltä leikattu umpisuoli?” Vastaus oli 65 vuotta sitten.

Nyt muka säästetään keskittämällä kaikki nykyiset terveyspalvelut kauas Keskustaan

Samalla kuritetaan – varsinkin vuosikymmeniä veroja maksaneita – vanhoja veronmaksajia. Onko tämä oikein?

Rokotusta varten on lähdettävä rollaattorilla ja ratikalla kauas Keskustaan kuten moni tuttavani. Lapsiperheet joutuvat lastenvaunuillaan tunkemaan busseihin tai ratikkaan terveellisen kävelymatkan sijasta. Samoin laboratorio on siirretty pois omalta terveysasemalta jo kauan sitten! Tuttavani on kerran kaatunut ratikassa ja joutui ambulanssin viemänä jonottamaan Haartmanin sairaalassa. Näinkö ne säästöt silloin syntyvät? Nykyinen terveysasema siirretään pois v. 2007 kauas Keskustaan! Miksi valtuusto? Kysyn samaa ihan pormestari Vartiaiselta – ex-kansanedustalta = ex-demari – nyt kokoomus?

Onko tärkeintä hyvä taloudellinen tulos kaupungille vai kohtuullinen palvelu veroja kymmeniä vuosia maksaneille kansalaisille ?

Töissä käyvillä on työnantajan toimesta työterveyshuolto. Se toimii nopeasti ja tehokkaasti ja yleensä vastaanotolla on aina sama tuttu lääkäri.

Lapsia varten on – kuten pitääkin olla – neuvolat, joihin pääsee ilmeisesti nopeasti. Mutta huonosti ja hankalasti liikkuvat eläkeläiset joutuvat keskittämisen ja säästöjen takia kulkemaan kauas kodistaan saadakseen terveydenhoitoon liittyviä välttämättömiä palveluksia. Muuttuuko tilanne paremmaksi tulevilla 21 hyvinvointialueella – aika näyttää? Mutta miten on laita pääkaupungissa? Ei hyvältä näytä!

0
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu