Onko Natossa Gordionin solmu?

motto: Aleksanteri Suuri ratkaisi ko. solmun yhdellä miekaniskulla ja tuli maailman valtiaaksi.

Tuskin tällaista henkilöä on nyt olemassa, joka ratkaisee Suomen ja Ruotsin NATOon liittymisen esteenä olevan Turkin asettaman solmun.
Tämän solmun avaamiseksi saattaisi olla pari ratkaisua, joissa mielikuvitus vain on rajana.

1. Kaikki muut NATO-maat yksimielisesti päättävät erottaa Turkin joko kokonaan tai määräajaksi sen ko. liitosta. Silloin voitaisiin tehdä nopeita ja järkeviä päätöksiä. Nyt saattaa yksi jäsenvaltio estää – kuten nyt – jonkin maan liittymisen. Päätös olisi yksimielinen, koska Turkki olisi tässä tapauksessa jäävi äänestämään!

2. Tehdään nopeasti nimenvaihdos. Nimi NATO muutetaan yhdellä yksimielisellä päätöksellä – OTAN . Koko nykyinen organisaatio säilyisi ennallaan kaikkine järjestöön kuuluvine elementteineen.

Organisaatio henkilöineen, rakennukset ja järjestöön kuuluvat sotilaat eri maissa olisivat muuttumattomina entisillä paikoillaan. Tätä ehdotti jo blogissaan tällä palstalla ( US/ puheenvuoro /yhteydessä Raimo Ilaskivi ).

Onko NATO käytännössä liian lepsu?

On merkillistä, että yksi maa voi estää kaikki edellytykset täyttäviä maita liittymästä jäseniksi pelkästään kiristämällä ja vaatimalla omien sisäisten asioiden hyväksymistä? Eikö USA esim. voi todella tehdä mitään? Eikö NATOn ja sen pääsihteerin olisi pitänyt varmistaa etukäteen, ovatko kaikki siihen kuuluvat maat valmiita ottamaan Suomen ja Ruotsin jäseniksi ? Olisiko silloin vältetty tällainen leikittely?

 

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu