Onni on toteutunut unelma x)

x) osuuspankkien mainoslause 1980 -luvun alussa

Muistan tarkasti silloisesta ikävuodesta huolimatta – 6 v. – kuinka isäni polkupyörän tavaratelineellä eli ” tarakalla ” istuen pääsin katsomaan ensimmäisen kerran jalkapallo-ottelua ( v. 1939 KPT – VIFK ).  KPT eli Kuopion Pallotoverit oli hallikauppiaiden toimesta perustettu v. 1932 vanhemman eli Kuopion Palloseuran kilpailijaksi. Myöhemmin se tunnettiin nimellä Koparit, joka meni konkkaan. Jäljelle jäi onneksi KuPS. Hämmästyttävintä oli, että tuosta silloisesta pikkukaupungista oli lajin pääsarjassa yhtäaikaa kolme joukkuetta eli kahden edellisen lisäksi Kuopion ELO(TUL).

Silloin minua jo lapsena  puri ” jalkapallokärpänen ” kuten oli tapahtunut jo monelle muulle ko. kaupungissa vuosisadan alusta alkaen. Muutamia vuosia myöhemmin alkoi todella odotus Suomen pelaamisesta ” futiksen ” arvokisoissa eli Euroopan – tai Maailman mestaruudesta. Siitä on jo 75 vuotta, kun aloin 10 vuotiaana seurata Suomen pelejä.

Tuo jo silloin kotikaupungissani vallinnut innostus jalkapalloon eli ” jalikseen ” johti minutkin pelaamaan  pihapelejä aamusta iltaan ja myöhemmin vielä seurajoukkueessa ( KPT ) junioreissa A – junnuihin saakka ( alle 18 v./ SPL hopeaa ). Sittemmin muutettuani pääkaupunkiin työn perässä uusi seura oli  HJK vuodesta 1966 lähtien. Siinä toimin hallituksessa vuosikausia ja miesten joukkueenjohtajana yhteensä kymmenen vuotta.  Niinikään olin monia vuosia Palloliitossa eri luottamustehtävissä. Olin viisi kertaa paikan päällä MM – kisoissa. Kaupunginvaltuustossa ajoin monien äänestysten jälkeen toteutukseen asti Talin eli Josan jalkapallohallin lähes 30 vuotta sitten. Onko siis ihme – jalkapallo on osa elämääni! Samoin lukemattomien muiden suomalaisten tavoin uskoin vuodesta toisensa jälkeen, että A – maajoukkueemme pääsee lajin arvokisoihin. Joskus se oli lähellä eli pienestä kiinni – kuten sanotaan! Nyt se on totta!

Onnen tunnetta ja huippufiilistä ei haitannut lainkaan, että jouduin ainakin tällä kertaa seuraamaan tätä ratkaisevaa peliä täpötäydellä Stadionilla pyörätuolissa. Vielä ensi kesän Suomen EM – pelit, jos Luoja suo,  voin todeta, että olen saanut elää  kauan alusta loppuun rakkaan jalkapalloni kanssa!

Kanerva on sitkeä ja vaatimaton kasvi

Samat kasvin ominaisuudet on Rivelläkin – vaatimattomuus ja sitkeys liittyvät joukkueemme valmentajaan Markku Kanervaan, jonka ansiosta – joukkuetta unohtamatta – ikutoiveemme toteutui. Pieni anekdootti hänestä:  hän oli aikoinaan jalkapalloseuran hallituksessa. Eräs tuttavani sattui myös kuulumaan siihen. Tämän tuttavani vaimo kuoli vähän yli 30 vuotiaana syöpään. ” Rive ” oli  erään toisen henkilön ohella hallituksen jäsenistä ainut, jotka osoittivat kukilla osanottonsa ko. tutulleni. Se on osoitus valmentajamme ” sydämen sivistyksestä ” ja empatiasta.  Näitä ominaisuuksia juuri tarvitaan joukkuetta valmennettaessa ja johdettaessa.

Kissan hännän pystyyn nostaminen

On vanha sanonta, että ” kukas kissan hännän nostaa, jos ei  kissa itse ”. Mixu Paatelainen sai epäonnistuttuaan maajoukkueemme valmentajana  ” potkut ”. Ehdotin julkisesti nykyisen Urheilulehden palstoilla ( Veikkaaja / kirjoitus tallessa ), että hänen seuraajakseen on valittava Markku Kanerva. Miksi ? Hän oli johdattanut alle 21 – vuotiaiden maajoukkueemme menestykseen ko. ikäluokan EM –  mestaruuskisoissa jo v. 2008 ja toiminut miesten maajoukkueen kakkosvalmentajana useiden edeltäjiensä aikana. Siitä huolimatta päätettiin valita valmentajaksi vähäisillä näytöillä ruotsalainen  – aika tuntematon henkilö. Seuraukset tiedämme. Perustelin ehdotustani myös siksi, että tunsin Riven jo pelaajana toimiessani samassa seurassa joukkueenjohtajana. Siksi tiesin hänen taustansa ihmisenä ja arvelin myös, että hän on perillä suomalaisten pelaajien ” mentaliteetistä ” ja osaa ottaa sen huomioon pelaajavalinnoissa ja pelitaktiikassa.

Nyt futis nousee – maailman suosituin laji – omaan arvoonsa meilläkin

Juuri järjestetty Urheilugaalassa  2020 ” futis ” oli lähes kokonaan vihdoin meilläkin ” pääroolissa ”. Vuoden Pelaaja, Vuoden valmentaja, Vuoden joukkue ja Sykähdyttävin hetki 2019! Maailman harrastetuin laji sai viimeinkin tunnustusta verrattuna muun muassa keihäänheittäjien, painijoiden, hiihtäjien ja mäkihyppääjien selvästi pienempiin harrastajamääriin maailmanlaajuisesti!

Tällä nousulla on koko kansakuntaan ja sen ” elämän haluun ” vaikutusta kuten aikoinaan eka Maailman Mestaruudesta jääkiekossa ”. Siitä oli osoituksena harvinainen futisyleisön juhliminen nyt syksyllä ympäri Suomea. Näin laajasti sellaista ei ole tapahtunut koskaan ennen futiksessa Suomessa!

Halpana harrastuksena futis sopii kaikille nuorille ja  nuorenmielisille ja erityisesti monille vähävaraisille pojille ja tytöille ja lisää heidän liikuntaharrastuksiaan. Se on tarpeen, kun juuri julkisuudessa kerrottiin, että peruskoululaisten on vaikea päästä kyykkyyn ?!

On koittanut aika jolloin suomalaisetkin ymmärtävät, ettei Maa olekaan kiekko, vaan Pallo !

Ei kaksi kolmannetta

Nyt on kaksi unelmaani toteutunut kohtuullisen pitkän ikäni aikana. Suomi on päässyt EM- kisoihin futiksessa. Toiseksi entisen kotikaupunkini seura ( nykyisen futisseurani HJK on toteuttanut se jo yli 20 kertaa) voitti vuosikymmenien jälkeen Suomen Mestaruuden v. 2019. Kolmanneksi koetan jaksaa myös pinnistellä – jos Luoja suo – että taitettu indeksi muutetaan oikeudenmukaiseksi köyhdyttämässä nykyisten ja tulevien työeläkeläisten elintasoa !

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu