Pisara Meressä

Maamme suurimmassa sanomalehdessä oli pääkirjoitus – ”Taitetusta indeksistä tuli eläkeläisten ilo.” Näin voi sanoa vain parista viime vuodesta, jolloin työeläkkeitä saatetaan nostaa inflaatiosta johtuen 80 % kulutusindeksistä. Se on kuin pisara meressä. Tästä huolimatta inflaation aiheuttamista hintojen noususta kärsivät silti sekä palkansaajat että eläkeläiset. Asioita pitäisi kuitenkin aina katsoa pitkällä aikavälillä saadakseen totuuden selville.

Kahdenkymmenenseitsemän vuoden aikana tähän vuoteen on palkkaindeksin kasvu ollut vähän yli sata prosenttia ( 104,7 % ) ja eläkeindeksin vain noin puolet ( 52,9 % ). Kyseisenä aikana vain neljänä vuotena työeläkkeiden muutos ollut suurempi kuin palkkojen. Eduskunnassa on silti joskus jopa pienennetty tätä laskennallista korotusprosenttia. Työeläkerahastot ovat kasvaneet työeläkelain tultua voimaan alusta saakka vähän yli kolmestakymmenenestä miljardista yli 250 miljardiksi. Ja rahastojen tuotot ovat olleet neljännesvuosisadan aikana kahdeksan (8) miljardia vuosittain. Vain kolmena vuotena tuotot ovat jääneet miinukselle.

Jo vaatimattomalla tuotollakin (Ruotsissa työeläkeyhtiöillä jopa kaksinkertaiset ?!), ne riittävät sekä eläkkeiden maksuun tulevaisuudessa ja samalla joka vuosi voidaan silti suuri osa tuotoista siirtää edelleen kasvaviin rahastoihin. Puhumattakaan edes mahdollisista pari prosenttia paremmista sijoitustuottoprosenteista, joihin työeläkeyhtiömme ovat jopa monesti yltäneet – varsinkin KEVA. Muuttamalla työeläkeindeksi ns. puoliväli-indeksiksi ( 50 % /50 % ) eläkeläisille saadaan korotus eläkkeisiin vain ottamalla varat tuotoista koskematta rahastoihin. Tästä seuraisi nyt hyvin tarpeellinen kulutuksen kasvu ja miljardien verotulot esim. kansan- ja takuueläkkeiden korotuksiin tai lapsilisien korotuksiin. Työeläkeläisiä on yli miljoonaaviisisataatuhatta ( 1.5 miljoonaa ). Samalla korotukset lisäisivät työpaikkoja (eläkeläisten remontit, hoiva -. ja kuntoutuspalvelut jne.) Miksi me emme muuta työeläkeindeksiä auttaaksemme koko kansantalouttamme itse maksamistamme varoista ilman velanottoa?

Nyt tätä juuri tarvittaisiin nopeasti!

Mikä on avainasemassa?

Rahastot ovat jo nyt jättisuuret. Niiden sijoitustuotot tulevat olemaan pienelläkin tuottoprosentilla sellaiset, että ne riittävät eläkkeiden maksuun ja aina jää vielä iso osa siirrettäväksi rahastoihin. Kuolleisuus on ollut viime vuosina suuri – viimeksi yhtä suuri 1940 – luvulla sota-aikana!

Kaikki suuret ikäluokat ovat pian siirtyneet pois tästä maailmasta – eläkeläisten määrä jatkuvasti vähenee. Mutta nyt heti olisi kehitettävä etuja sille, että syntyvyys ei jatkuvasti laske! Ainakaan tasa-arvoa kunnioittavat pride-kulkueet (sinänsä hyvä asia) eivät sitä tee? Italiassa on nuorille pareille myönnetty paljon sellaisia etuja, jotka lisäävät syntyvyyttä jatkuvasti. Syntyvyyden jatkuvasta laskusta eivät päättäjät, ETK, eivätkä mitkään instanssit ole huolestuneista. Sama oli tilanne 20 vuotta sitten, kun ei ryhdytty varautumaan ikäihmisten määrän kasvamiseen. Nyt hoivakodeissa tilanne on karmea – onneksi enemmistö vanhoista ihmisistä on kohtuullisen hyväkuntoisia.

 

+2
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu