Pisara Meressä
Maamme suurimmassa sanomalehdessä oli pääkirjoitus – ”Taitetusta indeksistä tuli eläkeläisten ilo.” Näin voi sanoa vain parista viime vuodesta, jolloin työeläkkeitä saatetaan nostaa inflaatiosta johtuen 80 % kulutusindeksistä. Se on kuin pisara meressä. Tästä huolimatta inflaation aiheuttamista hintojen noususta kärsivät silti sekä palkansaajat että eläkeläiset. Asioita pitäisi kuitenkin aina katsoa pitkällä aikavälillä saadakseen totuuden selville.
Kahdenkymmenenseitsemän vuoden aikana tähän vuoteen on palkkaindeksin kasvu ollut vähän yli sata prosenttia ( 104,7 % ) ja eläkeindeksin vain noin puolet ( 52,9 % ). Kyseisenä aikana vain neljänä vuotena työeläkkeiden muutos ollut suurempi kuin palkkojen. Eduskunnassa on silti joskus jopa pienennetty tätä laskennallista korotusprosenttia. Työeläkerahastot ovat kasvaneet työeläkelain tultua voimaan alusta saakka vähän yli kolmestakymmenenestä miljardista yli 250 miljardiksi. Ja rahastojen tuotot ovat olleet neljännesvuosisadan aikana kahdeksan (8) miljardia vuosittain. Vain kolmena vuotena tuotot ovat jääneet miinukselle.
Jo vaatimattomalla tuotollakin (Ruotsissa työeläkeyhtiöillä jopa kaksinkertaiset ?!), ne riittävät sekä eläkkeiden maksuun tulevaisuudessa ja samalla joka vuosi voidaan silti suuri osa tuotoista siirtää edelleen kasvaviin rahastoihin. Puhumattakaan edes mahdollisista pari prosenttia paremmista sijoitustuottoprosenteista, joihin työeläkeyhtiömme ovat jopa monesti yltäneet – varsinkin KEVA. Muuttamalla työeläkeindeksi ns. puoliväli-indeksiksi ( 50 % /50 % ) eläkeläisille saadaan korotus eläkkeisiin vain ottamalla varat tuotoista koskematta rahastoihin. Tästä seuraisi nyt hyvin tarpeellinen kulutuksen kasvu ja miljardien verotulot esim. kansan- ja takuueläkkeiden korotuksiin tai lapsilisien korotuksiin. Työeläkeläisiä on yli miljoonaaviisisataatuhatta ( 1.5 miljoonaa ). Samalla korotukset lisäisivät työpaikkoja (eläkeläisten remontit, hoiva -. ja kuntoutuspalvelut jne.) Miksi me emme muuta työeläkeindeksiä auttaaksemme koko kansantalouttamme itse maksamistamme varoista ilman velanottoa?
Nyt tätä juuri tarvittaisiin nopeasti!
Mikä on avainasemassa?
Rahastot ovat jo nyt jättisuuret. Niiden sijoitustuotot tulevat olemaan pienelläkin tuottoprosentilla sellaiset, että ne riittävät eläkkeiden maksuun ja aina jää vielä iso osa siirrettäväksi rahastoihin. Kuolleisuus on ollut viime vuosina suuri – viimeksi yhtä suuri 1940 – luvulla sota-aikana!
Kaikki suuret ikäluokat ovat pian siirtyneet pois tästä maailmasta – eläkeläisten määrä jatkuvasti vähenee. Mutta nyt heti olisi kehitettävä etuja sille, että syntyvyys ei jatkuvasti laske! Ainakaan tasa-arvoa kunnioittavat pride-kulkueet (sinänsä hyvä asia) eivät sitä tee? Italiassa on nuorille pareille myönnetty paljon sellaisia etuja, jotka lisäävät syntyvyyttä jatkuvasti. Syntyvyyden jatkuvasta laskusta eivät päättäjät, ETK, eivätkä mitkään instanssit ole huolestuneista. Sama oli tilanne 20 vuotta sitten, kun ei ryhdytty varautumaan ikäihmisten määrän kasvamiseen. Nyt hoivakodeissa tilanne on karmea – onneksi enemmistö vanhoista ihmisistä on kohtuullisen hyväkuntoisia.
Harmaat pantterit ovat hiljaa ja myös kärsivät. Kärsiminen ei poliittisia päättäjiä haittaa millään tavalla, koska katoaviin äänestäjiin panostaminen on pelkkää rahan ja ajan tuhlausta. Ennemmin kannattaa kuulua ilmusta määkivien lampaiden laumaan.
Näin saattaa poliitikko saada jonkun säälistä annetun bonus äänen.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä vuodesta eteenpäin alkaa jo ehdokasasetteluissa näkyä, että isoilla ikäluokilla ei ole ”omia” vaan vain ”välillisiä” edustajia. Samoin poliittisena segmenttina eivät isot ikäluokat enää ole niin mahdottoman iso. Muutaman vuoden päästä voisi alkaa tulla todellisia kurmuutuspäätöksiä, nimenomaan tuon eläkeindeksin kurittaminen, ehkä joitain triage -säätöjä sairaanhoidossa (kalliissa hoidoissa ja resurssivarautumisessa etusija lapsille, nuorille, työikäisille). Tiukan paikan tullen (elintarvikepula, hätätila) voisi tulla jotain rankempaa, esim. kansalaisoikeuksien menettäminen esim. 10 vuoden päästä siitä, kun viimeinen palkkakuitti tuli postiluukusta.
Ilmoita asiaton viesti
On kunnallista, että vuodesta 1962 kasvatetettujen rahastojen ( v. 1995 = 35 mrd ja 2022 yli 255 mrd ) tuotoista ei ole muka varaa muuttaa indeksiä puoliväli – indeksiksi. Se korottais työeläkkeitä . Niistä saaduilla miljardeilla verotuloilla korotettaisiin kansan – ja takuueläkkeiä, jotka muuten maksetaan valtiolta ottamalla lisää velkaa. Samalla elvytettäisiin kansantalouttamme kulutusta ja työpaikkoja lisäämällä .
Ilmoita asiaton viesti