Taitetun indeksin muuttamisen vastustajat eivät ymmärrä sahaavansa omaa ”eläkeoksaansa”

motto: jos tietäisivät eivät vastustaisi

Monet poliittiset nuorisojärjestöt, nuoret yleensä – jopa nuoret kansanedustajat vastustavat taitetun indeksin muuttamista. Monet siksi, että he luulevat – eivät tiedä – että rahastot ja niiden tuotot eivät muka riitä eläkkeiden maksuun. Heidän väitteensä perustuvat siihen, että kun tulevaisuudessa työeläkemaksut eivät jatkossa aina riitä eläkkeiden maksamiseen ja liian monien työeläkeyhtiöiden kulut kasvavat, niin käy kuten mm. ETK ja monet instanssit väittävät, että huonosti käy. Näin ennustettiin aikoinaan suurten ikäluokkien  ( vv. 1945 -50 synt. ) siirtyessä eläkkeelle. Nyt he ovat eläkkeellä ja rahastot ovat kasvaneet 32 miljardista yli 200 miljardiin.  Edelleen kasvatettava rahastoja loputtomiin. Monissa arvioissa – esim. ETK – on eliniän pituus ennustettu 10 vuotta pidemmäksi kuin Tilastokeskus.  Näin on saatu eläkeläisten ja siten maksettavien työeläkkkeiden määrä suuremmaksi kuin se tulee olemaan. Samoin on sijoitusten tuottoprosentit asetettu alakkanttiin. Kuten alla olevat luvut kertovat rahastot ovat jo nyt niin suuret ( yli 200  miljardia), että niiden sijoitustuotot pienelläkin korolla kasvattavat rahastot isoksi ajan kanssa. Myös  väite, että työeläkemaksuja on tuntuvasti korottettava, ei pidä paikkaansa.

Ei siis pidä paikkaansa, että ETK:n ennustamilla alhaisilla koroillakaan sijoituksista ( yli 200 miljardia) varat eivät riitä. Monet taitetun indeksin puolustajat eli muutoksen vastustajat, jotka tulevat saamaan eläkkeelle jäädessään n. 60 % silloisesta palkastaan työeläkettä, luulevat, että eläkkeen tuoma elintaso ko. indeksillä säilyy eläkkeellä oltaessa. Millaiset rahastot tulevat olemaan v. 2085 alla olevilla prosenteilla ?

Eläkerahastot ja niiden tuotto (miljardia) – miinus maksetut työeläkkeet (miljardia) – miinus yhtiöiden liikekulut)

Herää kysymys – mitä järkeä on kasvattaa eläkerahastoja loputtomiin. Koska lain mukaan työeläkemaksut on käytettävä vain työeläkkeiden maksamiseen – ei esim. niiden väliseen kilpailuun. Miksi niiden tuotoista ei voida käyttää osaa työeläkeideksin muuttamiseen ja siten eläkkeiden korottamiseen. Eikö muuttamista 50/50 indeksiksi kannattaisi kokeilla esim. 5 vuodeksi arvoisat kansanedustajat?

Tämä kuva kertoo tuleville eläkeläisille, miten heidänkin työeläkkeensä voima vähenee sitä enemmän, mitä kauemmin he ovat eläkkeellä.

Alla taulukko, mikä on tilanne henkilöllä, kun hän ja jos on jäänyt eläkkeelle täyttäessään 90 vuotta

Kaikki kuviot Paavo J:n.

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu