Tutkimus, jolla saadaan halutut tulokset

Valtion Taloudellinen Tutkimuslaitos ( VTT ) ja Palkansaajien vastaava laitos halusivat tehdä tutkimuksen, joka niille tuottaa halutut tulokset.  Siinä suhteessa ne muistuttavat Eläketurvakeskusta ( ETK ).

Ne päätyivät tulokseen, että kotitalousvähennys on tehoton ja hyödyttää vain hyvätuloisia. Otetaan tulokseen vain sellaiset parametrit, joiden voidaan todistavan nämä tulokset oikeiksi. Jätetään ottamatta huomioon sellaiset tekijät, jotka voivat antaa päinvastaiset tulokset. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta edellä mainittujen väitteiden lisäksi, että Valtion verotulot vähenevät. Sen mukaan ilman todellisia numeroita väitetään, että ko. vähennys ei ole vähentänyt ” harmaata taloutta ” eli töiden teettämistä ilman kuitteja. Jokainen kansalainen tietää, että moni tuttava esimerkiksi kehuskelee sillä, että saa halvalla siivous/ remonttipalveluja ilman kuitteja. Jopa eräs ministeri joutui aikoinaan eroamaan ko.seikan takia!

Kotitalousvähennystä voidaan kehittää ja lisätä sen hyötyjä sekä yksityisille että Valtiolle

1. Se olisi erinomainen tapa kotouttaa maahanmuuttajia työllistämällä heitä – ei vain siivouspalveluilla . On monia muitakin töitä, joissa ei heti edellytetä suomen/ruostinkielen taitoa. Olemalla näissä töissä muutaman vuoden voi oppia muita vaativampia töitä (siivouskin edellyttää ammattitaitoa) ja ennen kaikkea samalla vuosien varrella myös kotimaan kielen.

Sen lisäksi he kehittyessään muuttuvat veronmaksajiksi eikä heille enää tarvitse maksaa sosiaalitukia. Tosi säästö Valtiolle!

2. Monet ikäihmiset eivät tunne ja tiedä, millainen on kotitalousvähennys ja mitä hyötyä siitä olisi heille? Sitä ei ole koskaan kunnolla markkinoitu. Esimerkiksi eri puolueiden eläkejärjestöt voisivat lehdissään kertoa näyttävästi siitä ja sen tuottamista verohyödyistä. Samoin monet erilaisia tuotteita valmistavat yritykset voisivat mainostaessaan vihjata ko. vähennyksestä. Tarkoitan esim. naaleja valmistajaa yritystä ( Tikkurila, Sinituote yms. ) ja monet muut, joille vain mielikuvitus tekee rajat. Samoin esim. remontteihin yllyttävää yritystä ( Bauhaus, lämmitysjärjestelmän muuttaminen jne ). Erilaisille hoivapalveluyrityksile ko. vähennyksestä maininta omien markkinointitoimenpiteiden yhteydessä ( suoramainonta, ilmoittelu jne )  lisäisi ko. vähennyksen käyttöä. Puhumattakaan, jos Suomen Yrittäjät ( Pentikäinen) tekisivät siitä näyttävän kotitalousvähennyskampanjan. Näin lisättäisiin työllisyyttä ja lisää verotuloja !

3. Jatkuvasti eri puolueet ( muutamaa poikkeusta lukuunottamatta ) vaativat tasa – arvon nimissä perhetuen poistamista. Mitä enemmän tämä toteutuu, sitä useampi lapsiperhe – ennen kaikkea töissä käynnin aloittanut ja nyt palkkaa saava perheen äiti – tarvitsee monipuolista apua kotitöissä ulkopuoliselta yritykseltä. Juuri he hyödyntäisivät ko. vähennystä. Se lisäisi verotuloja ja työeläkemaksuja.

4. Kotitalousvähennyksen hyödyntämistä voitaisiin lisätä ja helpottaa, jos vähennyksen voisi tehdä jo maksaessaan ko. töistä. Pois  jäisivät kuittien säilytykset ja niiden liittäminen veroilmoitukseen.

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu