Uusi pankkituote?
Pankit tekevät nykyisin varsin hyvää tulosta. Se johtuu muun muassa korkomarkkinoiden hyvistä tilanteista. Mutta myös siitä, että asiakkaiden pankkikäyttäytyminen on muuttunut ihan mahdottomasti kymmeninä viime vuosina – tietokoneiden ja niiden käytön ansiosta. Mutta siitä huolimatta on satojatuhansia sellaisia pankkien asiakkaita, jotka ovat tyytymättömiä.
Erityisryhmänä ikäihmiset eli seniorit (esim. yli 75 vuotiaat) – kutsutaanpa heitä millä nimellä hyvänsä.
Konttoreiden aukioloajat ovat liian lyhyet, kukaan ei vastaa puhelimeen, kun pankkiin soittaa. Siihen jätettyyn viestiin ei yleensä vastata. Ne ovat pankkipalvelun kannalta tosi tärkeitä asioita. Jotkut ovat joutuneet jonottamaan puhelimessa jopa kaksi tuntia! On olemassa myös todella satoja tuhansia pankkien asiakkaita, jotka eivät voi käyttää nettiä. Joko ei ole varaa ostaa konetta tai ei osaa käyttää sitä. Tämä koskee juuri ikäihmisiä eli veroja maksavia eläkeläisiä.
Lastenko apuko on ainoa keino hoitaa pankkiasioitaan?
Aikuisten lasten on pakko ryhtyä hoitamaan vanhempiensa pankkiasioita, vaikka he pystyisivät ja haluaisivat hoitaa niitä mieluusti itse. He eivät saa sellaista pankkipalvelua, jota haluaisivat. Mutta pankit eivät taas sitä halua. Syntyy usein tilanteita, jolloin ikäihmiset ja heidän lapsensa joutuvat harkitsemaan, pitäisikö koko perheen vaihtaa pankkia?
Uusi pankkituote – senioreille?
Vuosikymmeniä sitten pankkien johtajat olivat ”suuria herroja” yhteiskunnassamme. He istuivat omassa hienosti kalustetussa huoneessaan konttorissaan.
Virkailijat olivat siihen aikaan kuin alamaisia – ei työtovereita. He yleensä valitsivat, milloin kullakin asiakkaalla oli mahdollisuus – ei oikeus – häiritä johtajaa. Erittäin usein kävi niin, että jo vuosikausia töissä ollut pankin asiakas, jonka jopa vanhemmat olivat olleet aina myös ko. pankin asiakkaina, joutui lainaa pyytäessään täysin johtajan mielivallan kohteeksi. Varsinkin silloin, kun jostakin kummallisesta syystä johtaja kieltäytyi myöntämästä lainaa riittävistä takuista huolimatta.
Eräs pankeista oivalsi tämän monille tutun tilanteen 1970-luvulla. Se (ne) perustivat sopimuksen kaikille asiakasryhmille. Kun solmi ko. sopimuksen ja keskitti kaikki pankkiasiansa ko. pankkiin, niin se takasi varman lainan mm. opiskeluun, yrityksen perustamiseen, lomaan ja palkankesketykseen (sairaus, lakko yms). Muut pankit halveksivat aluksi ko. sopimusta ja Suomen Pankki kielsi jopa sen markkinoinnin. Pari vuotta myöhemmin kaikki muutkin pankit perustivat kuitenkin samantapaisen asiakassopimuksen. Mutta ekana sopimusta tarjonneeseen pankkiin siirtyi muista pankeista yhä enemmän asiakkaita – varsinkin kaupunkien palkansaajista. Siitä alkoi lopullisesti aikoinaan maalaisten pankkina pidetyn pankin kehitys nykyisin Suomen suurimmaksi koko kansan aikamme pankiksi.
Olisiko nyt uuden pankkisopimuksen aika eli seniorisopimus?
Edellä mainituista palveluongelmista johtuen jokin pankeistamme voisi perustaa seniorisopimuksen. Hänen pitäisi silloin siirtää kaikki pankkiasiansa ko. pankin konttoriin. Se takaisi sen solmineelle pankin konttorissa paikan päällä tapahtuvan, laadukkaan palvelun. Se vapauttaisi ikäihmiset orjuuttamasta pakolla nettipalveluun. Voitaisiin sopia ko. senioreille aina, tietty, sama päivä kuukaudessa ja kelloaika, jolloin hän voi aina käydä pankissa halutessaan henkilökohtaisesti hoitamassa pankkiasiansa ilman lastensa tai toisen henkilön apua. Silloin kun hän ei muiden apua halua tai tarvitse? Mieluiten sopimuksen mukaan aina saman virkailijan kanssa, jos mahdollista. Joka kertaa varten varataan riittävästi aikaa henkilön pankkiasioiden tarpeen mukaan. Samalla seniorin koko perhe eli lapset voisivat samalla siirtää kaikki pankkiasiansa ko. pankin heille sopivaan konttoriin. Eli tulla saman kyseisen pankin asiakkaisiksi. Potentiaalisia senioriasiakkaita on satoja tuhansia, mikä kiinnostaisi varmasti kaikkia pankkeja kuten aikoinaan op-sopimus.
”Konttoreiden aukioloajat ovat liian lyhyet, ……..”
Nyt on vain niin,ettei ainakaan paikallinen Aktian konttori ole minään arkipäivä auki. Ei siis kukaan voi hoitaa asioitaan ilman, että ensin puhelimitse tahi netin nettipankissa varaa siihen ajan.
Jos joku pankeista ottaa vaikkapa yhden päivän viikossa avoimeksi asiakkaille, niin luulenpa pankin vaihtajia olevan runsaasti.
Ilmoita asiaton viesti
”Konttoreiden aukioloajat ovat liian lyhyet, kukaan ei vastaa puhelimeen, kun pankkiin soittaa. Siihen jätettyyn viestiin ei yleensä vastata. Ne ovat pankkipalvelun kannalta tosi tärkeitä asioita.”
Pankkipalvelut yleensä toimivat viesteillä jotka ovat kirjoitettu tekstinä verkkopankissa.
”He eivät saa sellaista pankkipalvelua, jota haluaisivat. Mutta pankit eivät taas sitä halua.”
Eivät varmastikaan halua ilmaiseksi tarjota mitään erityispalvelua, että haluavat laskuttaa kulut. Kuluja tekee keskeytykset, eli vaikka puhelinsoitot. Työaika pitää laskuttaa jos viedään jonkun ihmisen aikaa. Kuluja tekee konttorien ylläpito, että se pitää saada laskutettua toki myös.
”Voitaisiin sopia ko. senioreille aina, tietty, sama päivä kuukaudessa ja kelloaika, jolloin hän voi aina käydä pankissa halutessaan henkilökohtaisesti hoitamassa pankkiasiansa ilman lastensa tai toisen henkilön apua.”
Onhan Suomessa ihmisiä jotka käyvät maksamassa laskunsa pankissa ja maksavat siitä palvelumaksua.
”Joka kertaa varten varataan riittävästi aikaa henkilön pankkiasioiden tarpeen mukaan.”
Esimerkiksi 60-100€ alkavalta tunnilta.
Ilmoita asiaton viesti
Seniorisopimus pankeissa kuulostaa ja vaikuttaa tarpeelliselta tuotteelta, suosittelen myös. Kyllä pankkipalvelut kuuluvat kehittyneen yhteiskunnan vaadittaviin palveluihin. Ihmetyttää kovasti nykymeno pankeissa. Pankki on paikka, jossa tosiaan nykytekniikalla pitäisi olla rahaa – sehän on pankin tuote. Miten olisi, jos kultasepänliikkeessä ei olisi kultaa eikä kelloja. Ai niin, siltähän sielläkin näyttää, kun siellä käy. Nyky-yhteiskuntaan on tuotettu paljon uusia palveluita ja toimintaa, joka kaikki toimisi ja pyörisi rahalla ja työllä, mutta rahaa tuntuu puuttuvan. Kyse on meidän ihmisten asenteista. Kaikkea muuta olemme valmiit uudistamaan, mutta raha- ja rahoitusasioita emme, vaan siinä kohtaa asenteet tuntuvat jääneen pari vuosisataa jälkeen. Olisiko kyse siitä, että ihmiset, jotka asiaan voisivat vaikuttaa, ovat liian tyytyväisiä itse omaan oloonsa ja eloonsa, eikä heitä siten kiinnosta rahatalouden ja rahoitustalouden jälkeenjääneisyys muusta yhteiskuntakehityksestä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on ennemminkin tuottavuuden ja palvelutason kasvusta. Asiat käy pienemmällä määrällä työvoimaa, nopeammin ja vähemmillä virheillä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos työvoimaa rahatulosten takia vähennetään, tämä täytyy ihmisille kompensoida rahana, esim. kansalaispalkkana. Mihin niitä palveluja suunnataan muille kuin maksaville asiakkaille. Nuo samat ihmiset ovat myös kuluttajia ja kuluttajien ostovoimaakin tulee turvata.
Ilmoita asiaton viesti
Ne palvelut tapahtuvat pienemmällä työvoimalla, automaattisemmin ja halvemmin. kai jotain muutaman satasen kansalaispalkkamallia voisi ajatella mutta se on asia erikseen.
Se että pitäisi tarjota jotain palvelua mikä vaatii ihmisiltä työaikaa, tarvitsee toimitiloja niin tuo ei siihen liity. Kyllä sellainen hemmottelu tarkoittaa sitä että se laskutetaan asiakkaalta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai laskutetaan, mieluummin asiakkailta, joilla on varaa siis rahaa. Ihmisille voidaan nykyisen rahoitustekniikan avulla ohjata rahaa. Tällaisia järjestelmiä ovat tietokoneistetut eläkelaitokset. Näitä voidaan kehittää edelleen ja rahoittaa muissakin ihmisten tarpeissa. Ihmisten maailma. Luovuudessa on kyse usein asenteista, ei nykyään juuri teknisistä esteistä. Kansalaispalkka voi hyvin nykyään olla kattava rahoitus. Näin jo senkin vuoksi, että työelämä hylkii osaa ihmisistä.
Ilmoita asiaton viesti