Vaali – Ilmapalloja

Ennen vaaleja puolueet esittävät jälleen ”vaali-ilmapalloja” joita ei suinkaan voida toteuttaa. Sellaisia ovat muun muassa:

1. Demarien lyhytaikainen pääministeri – nykyinen puhemies – esitti jälleen oman ”Vappusatasensa.” Kaikille kansalaisille pitäisi tehdä terveystarkastus. Siten estettäisiin monet sairaudet ja säästettäisiin tulevaisuudessa miljardeja? Juuri nyt, kun on huutava pula sairaanhoitajista ja lääkäreistä. Useat ihmiset hoivakodeissa eivät saa tästä syystä kunnon hoitoa. Ja monet sairastuneet aktiivikansalaisetkaan eivät tahdo saada yhteyttä lääkäreihin terveysasemilla – usein puhelinyhteydenkin vasta viikkojen päästä. Ja säästöt saataisiin vasta vuosien päästä, kun nyt otetaan velkaa ja maksetaan siitä korkoa hirmuisia summia. Eli tämänkin idean toteuttaminen on täysin mahdotonta ja turha vaaliehdotus. ”Vappusatasella” huijattiin monia eläkeläisiä ja saatiin demareille niukka voitto ja pääministerin salkku. Sen keskusta vei häneltä puolueen varapuheenjohtajalle – ”Vappusatasen” ansiosta voiton hankkineelta.

2. Pääministeri teki vielä ”nerokkaamman” kikan ennen vaaleja. Puhumatta kenellekään etukäteen hän lupasi sotaa käyvälle valtiolle jo kymmenen vuotta etukäteen armeijamme lentokoneita. Meni paikan päälle vielä hautajaisiin ja sai – ainakin monet iäkkäämmät äänestäjät – miksei muutkin ministerin ”fanit” – kyynelehtimään vakavassa asiasssa. Äänestämään häntä!

Kun hänen ennakkolupaustaan arvosteltiin kotimaassa, niin sotaa parhaillaan käymässä valtiossa käsitettiin ko. kritiikki avun vastaiseksi ja sen kieltämiseksi. Selvä ilmapallo vaaleihin!

3. Valtiovarainministeriö esitti säästöohjelmassaan paljon oikeita toteutettavia kohteita. Mutta silläkin oli eräänlainen ”ilmapallo” niiden joukossa. Se osoitti olevansa yhtä tietämätön kuin lähes kaikki kansanedustajat, mikä ero on työeläkkeillä ja kansan – ja takuun eläkkeillä.

VM ehdotti, että työeläkkeiden korotuksia leikkaamalla neljänä vuotena saadaan säästöjä valtion menoihin. Sen virkamiehille on syytä kertoa, että kansan – ja takuueläkkeet sekä valtion eläkeläisilleen maksamat eläkkeet maksetaan valtion ”pussista.” Mutta työeläkkeet sen sijaan maksetaan työeläkerahastojen tuotoista. Ne ovat pari poikkeusta lukuunottamatta olleet useita miljardia – jopa kymmeniä miljardeja muutaman vuoden aikana yhteensä! Rahastot ovat syntyneet palkansaajien ja työnantajien maksamista työeläkemaksuista.

Mitä ministeriön leikkauksista työeläkkeiden korotuksista seuraisi? Työeläkettä saavien ostovoima laskisi ja korotuksista saatavat, runsaat verotulot valtiolle jäisivät saamatta!

Ei voi kuin ihmetellä ministeriön virkamiesten tietotasoa eläkeasioissa.

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu