Väärin arvioitu ratkaisu?

Kuningas Jalkapallossa on muutaman kymmenen vuoden aikana tapahtunut paljon – paitsi säännöissä -, niin että kaikkia muita parannuksia ei edes jaksa luetella. Stadionit ovat suurentuneet, pallo on kevyempi nopeampaan peliin, pelaajatkin yhä nopeampia sekä pallon kanssa että ilmansa sitä. Tekniikka pallon käsittelyssä on parantunut huikeasti. Katsokaapa syöttöjä kentän toiselta laidalta toiselle ja samalla pallon pehmeää vastaanottoa ! Yleisömäärät ns. futiksen mahtimaissa ovat kasvaneet jättimäisesti. Ja kaiken tämän mukana ja ansiosta rahasummat pelien yhteydessä ovat kasvaneet räjähdysmäisesti sekä itse toiminnassa että siihen liittyvässä veikkaustoiminnassa ja muussa liiketoiminnassa.

Tuomarien virheet peleissä voivat merkitä vääriä lopputuloksia peleissä

Nämä virheet edellä mainituista syistä voivat merkitä myös rahallisesti paljon.

Peliin liittyvät mittayksiköt noudattavat tuumia ja jalkoja brittien mukaan. Pallo on ollut aina saman kokoinen kuten maalit. Oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi otettiin muutama kymmenen vuotta sitten avustavien erotuomarien määrän lisääminen kolmesta kuuteen. Kaikkialla muussa elämässä tekniikan suomat parannukset otetaan nopeasti käyttöön – muun muassa muissa urheilulajeissa – niin viimeinkin nyt kaikissa suurimmissa jalkapalloliigoissa on otettu käyttöön videotekniikka eli VAR. Sen avulla pyritään jälkikäteen varmistamaan, oliko erotuomarin tai avustavan tuomarin ” liputus ” oikea videolla jälkikäteen nähtynä  ja kaikilla tuomareilla käytössä olevilla mikrofoneilla varmistettuna.

Pyritään tarkistamaan erityisesti rangaistuspotkujen, paitsioiden ja ” punaisten ” ulosajokorttien oikeudenmukaisuus

Rankkareiden ja punaisten korttien suhteen videotarkitukset ovat yleensä aina osuneet kohdalleen, mutta paitsiotarkistuksissa on tehty n. kymmenessä sadasta ? väärä tulkinta. Liian usein tehty maali on aiheettomasti hylätty ?!

Miksi näin? Kuvaan on otettu mukaan viivoitukset . Viivat ovat pelien nopeudesta johtuen aina muutan sekunninsosan jäljessä tapahtumasta eikä usein suorassa linjassa kenttään nähden. Tästä vääristymästä pitäisi päästä pois – se olisi ratkaisuille eduksi. Samoin pitäisi palauttaa muutama ratkaiseva tekijä paitsiota määriteltäessä : ensiksi on ratkaisevaa , onko hyökkäävä pelaaja tasassa puolustavan pelaajan kanssa koko ” kropallaan ” eli ei – paitsio. Ei katsota kuten nyt, onko ko. pelaajan pikkusormi, ” konkonenä ” ( esim. joillakin kansoilla ) tai kantapää yli kyseisen teoreettisen viivan.

Aikaisemmin ratkaisevinta oli aina syöttöhetki eli milloin syötön potkaiseva pelaaja potkaisee pallon etenevälle hyökkääjälle. Tämä näyttää unohtuneen kokonaan – tuijotetaan vain videoviivaa !

Kaiken kaikkiaan VAR on edellä mainituista syistä tervetullut, mutta vaatii totuttelemista – ei kuitenkaan vuosikausia. Monessa maassa,  kun VAR – tulkinta otetaan pelin aikana tarvittaessa käyttöön, niin pääerotuomari juoksee kentän laidalla olevan näyttöruudun luokse tarkistamaan itse tuomionsa oikeellisuuden. Joissakin maissa kuten esim, Englannin Valioliigassa VAR – tuomarit istuvat jopa satojen kilometrien päässä itse ottelusta. Silloin mielestäni väärän tuomion mahdollisuus kasvaa. Minusta päätuomarin on ehdottomasti itse yksinään tehtävä ratkaisu oman tuomionsa oikeellisuudesta !

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu