Vappu Satanen ja Aina Vähäinen

motto: vaalikikkailulla vaalivoittoon

Viime eduskuntavaaleissa demarit saivat niukan voiton. Kokoomus jäi hippusen verran alle äänimäärissä.

Vappu Satanen

Demarit lupasivat työeläkkeisiin korotuksen ”vappusatasella.” Sitä ei ollut mahdollista toteuttaa monesta syystä – sen he tiesivät itsekin jo etukäteen. Esim. mihin kohtaan raja vedetään, kun he lupasivat sen kaikille alle 1 500 €/kk saaville työeläkeläisille – muistaakseni. Miten olisi käynyt niille eläkeläisille, jotka saavat 1520 €/kk ? Olisiko perustus- ja työeläkelakien mukaan ollut oikeutta asettaa eläkeläiset kahteen eriarvoiseen ryhmään? Kuitenkin kaikki työeläkeläiset ovat palkkansa suuruuden mukaan maksaneet työeläkemaksua vuosikymmeniä ja suuremmat maksut ovat sijoitustuottoina tuottaneet eniten. Tällä kikalla demarit saivat 1.5 miljoonan eläkeläisjoukosta valtavasti ääniä ja voiton vaaleissa.

Siitä tuli pääministeripuolue. Sitten uusi pääministeri (Rinne) syrjäytettiin Keskustan epäluottamuksen takia. Nykyisen pääministerin oli pakko tulla asemansa perusteella uudeksi pääministeriksi – halusipa tai ei!

Aina Vähäinen

Toinen kikka, jonka avulla demareista tuli niukasti eniten ääniä saanut puolue vaaleissa. Sen kikan taakse asettuivat myös kaikki muut puolueet. Se oli lakiin saatu pykälä siitä, että hoitopaikoissa on oltava 7 hoitajaa kymmentä (10) hoidettavaa kohden. Julkisuuteen oli tullut karmaisevia esimerkkejä monissa hoitokodeissa ilmenneistä hoitolaiminlyönneistä.

Kokoomus esitti omana käsityksenään, että hoitoasiat eivät ole desimaalipilkkuja. Tämän onnistuivat kaikki muut puolueet kääntämään julkisuudessa sellaiseksi, että kokoomus vastustaa hoitotason parantamista hoivalaitoksissa. Se pudotti rutkasti sen eläkeläisääniä vaaleissa.

Miten sitten kävikään?

Hoitokodin asukkaat eli Aina Vähäiset saivat todeta, että tämäkään hallitus ei ole ryhtynyt heti mihinkään tarvittaviin ja välttämättömiin toimenpiteisiin toteuttamaan tätä hyväksyttyä lakipykälää (0,7) käytännössä.

Pääministeri ja hänen hallituksensa vetoavat aikaisempien ja muiden puolueiden hallitusten laiminlyönteihin hoitohenkilökunnan puutteiden korjaamisessa jo ennen tätä lakipykälää.

Nekään eivät olleet tehneet mitään tälle asialle – se on totta.

Jo yli 20 vuotta sitten monet eläkeläisjärjestöt ja geriatrian asiantuntijat olivat ehdottaneet, että sairaan- ja kodinhoitajien koulutusta ja töiden vaativuuden takia palkkausta on ryhdyttävä heti korjaamaan, koska ikäihmisten määrä tulee kasvamaan suurten ikäluokkien (1945-50) vanhetessa. Onneksi kuitenkin suurin osa heistä on vielä kohtuullisessa kunnossa. He kaikki maksavat vielä enemmän eläkkeestään veroja kuin vastaavasta palkkatulosta. Olin itsekin jo ennen vuotta 2010 lähetystössä kertomassa tästä tulevaisuuden ongelmasta. Ja vielä – he köyhtyvät taitetun indeksin takia (27 vuoden aikana v.1995 alkaen) sitä enemmän, mitä kauemmin ovat olleet eläkkeellä. Esim. yli 80-vuotiaan keskityöeläke on nyt n.1 200 €/kk.

Vastaus oli ja on aina – ei ole rahaa?

Tosi tilanteessa rahaa on aina löytynyt. Esim. Venäjän hyökättyä Ukrainaan löytyy nopeasti 10 miljardia puolustsamenoihin – aivan oikein. Koronaepidemian hoitaminen vaati suurin piirtein saman summan kansalaisterveyden hoitoon. Oli pakko!

Mutta – tämän hyvinvointivaltion rakentajien viimeisten elinvuosien inhimilliseen hoitoon ei löydy koskaan vastaavia summia? Eikö tämäkin ole pakko?!

Nyt hallitus aikoo huonontaa 0,7 pykälää huonommaksi eli 0, 5 – 6 toistaiseksi? Sitten se jälleen unohtuu ja seuraavatkaan hallitukset eivät palauta sitä tuohon aikoinaan ennen vaaleja hyväksyttyyn 0, 7 muotoon. Taas hoivakodeissa ilmaantuu huonoja hoitouutisia ja jälleen herätään huolestumaan ja palauttamaan tuota mitoitusta aikaisempaan.

Tämän hallituksen asennetta tähän ongelmaan kuvaa hyvin hallituspuolueen kansanedustajan (Kontula/ vasemmistoliitto) lausuma julkisuudessa. ”Eläinoikeuksien hitaan etenemisen olevan nykyhallituksen suurin epäonnistuminen” – Ja edelleen – ”syyskuun alussa hän esitti merinovillakerrastojen alv- vapautusta.” Edustaako tämä hallituksen asennetta sairaan- kodinhoitajapulan parantamisesta?

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu