Venäjä vie – kaikki muut vikisevät

muut = EU – NATO – muut maailman maat

Venäjä jatkaa röyhkeää ja raakaa sotaansa. Jo vuonna 2014 – muiden aikaisempien käyviensä sotien lisäksi – se silloin ”pienillä vihreillä miehillä” ilman Venäjän armeijatunnuksia kaappasi Ukrainalta Krimin. Kaikki edellä mainitut ”vikisijät” suhtautuivat siihen lähinnä ”painamalla villaisella.” Mikään niistä ei reagoinut voimakkaasti valtaukseen kovilla pakotteilla tai muilla radikaaleilla toimenpiteillä. Päinvastoin monet niistä vaan lisäsivät tästä huolimatta riippuvuuttaan mm. Venäjän energian ostamisesta.

Suomi, jonka ex-pääministeri ! ryhtyi kasvattamaan lobbarina kaasuputkihankkeen tuloilla eläkepäiviensä taloutta, piti putkihanketta taloudellisena. Siihen – hänen toteuttamallaan taitetulla indeksillä – ei juuri ole köyhdyttävää vaikutusta hänen omaan eläkkeeseensä kuten suurella osalla työeläkeläisistä on. Suomen monet edellisten hallitusten ministerit (mm. Lintilä + Sipilä) eivät pitäneet Nord Stream 2:sta poliittisena eikä että se lisäisi riippuvuutta Venäjästä huolimatta Krimin kaappauksesta?!

Räikeimpänä esimerkkinä Fortum ja sen suurimpana omistajana Suomen valtio. Ne molemmat ryhtyivät (Krimistä huolimatta) lisäämään riippuvuutta naapuristamme myymällä sopimusten mukaan energiaa vakiohinnalla, mutta ostamalla sopimuksen mukaan sitä muuttuvilla  hinnoilla? Tyhmin tapa käydä kauppaa, jonka tietää jo Huutokauppakeisarikin!

Puhumattakaan Saksasta, jonka ex-päämies (Schröder) oli täysin Venäjän syleilyssä Nord Sream 2:ssa! joka lisäsi Saksan riippuvuutta lisää Venäjästä. Näin koko tuo nykyisen ”vikisijäjoukko” rohkaisi Venäjää ja Putinia jatkamaan sotasuunnitelmiaan kenenkään aavistamatta? Näin ovat edellä mainittujen ja monien muiden maiden johtajat toimineet (esim. Unkari).

Pelkät pakotteet eivät riitä

Nyt eri maiden ministerit kokoontuvat parin viikon välein ja laativat joka kerta uusia pakotteita mm. oligarkeille. Suurin osa niistä ovat vähäisiä ja alkavat vaikuttaa vasta pitkällä aikavälillä ja monet osuvat jopa ”omaan nilkkaan.” Me otamme Suomeen ukrainalaisia pakolaisia ja haavoittuneita ja samalla venäläisiä turisteja tänne tai jatkamaan ulkomaille. Ja Venäjä nauttii, koska se voi näin pitkittää sotaa ilman ”tositoimia” sitä vastaan.

Entä mitä tästä eteenpäin?

Venäjä jatkaa sotaa huonosta menestyksestään huolimatta vaikka vuosia. Se on siitä erikoinen sota, että siinä kuolee venäläisiä – ja palkkasotilaita, mutta ei venäläisiä siviilejä eikä eikä tuhoudu heidän elinympäristöään. Sen sijaan ukrainalaisia siviilejä – lapsia, vanhuksia ja naisia, joita venäläissotilaat joukolla raiskaavat, kuolee lähellä rintamaa ja kaukana kauko-ohjuksilla sen takana. Samalla tarkoituksella hajoitetaan sairaaloita, kouluja, historiallisia- ja asuinrakennuksia.

Nyt lähetetään Ukrainaan rahaa ja aseita ja muita avustuksia jatkuvasti. Tällä tosin autetaan Ukrainaa, mutta samalla pitkitetään sotaa. Venäjä juuri haluaa jatkaa sotaa välittämättä lainkaan omista menetyksistään. Tämä apuvirta Ukrainalle tulee jatkumaan loputtomiin sodan jatkuessa näin toimien. Eikä siinä vielä kaikki, mitä se haluaa.

Venäjä haluaa sodan jatkuessa saada aikaan EU-maissa yhä kiihtyvät ja köyhdyttävät taloudelliset vaikeudet kuten inflaation, energiapulan jne. Näin se saa aikaan eripuraa ja länsimaiden yhteisrintamaan rakoilua! Siitä alkaa olla jo esimerkkejä (Unkari).

Onko aika jo NATOn ja muiden tehdä jotain todellista Venäjää vastaan?

Mitä se voisi olla muuta kuin ryhtyä sotaan sitä vastaan? Sekö on ainoa todellinen keino saada rauha aikaan? Aloittaa tosi neuvottelut uhkaamalla maailmansodalla nykyisen sodan lopettamiseksi?

Onko olemassa enää muita keinoja? Jos sodan annetaan jatkua kaikkien maiden omat taloudet alkavat romahtaa. Niiden kansalaiset ryhtyvät vastustamaan omien maidensa demokraattista johtoa ja siten saamaan aikaan hajaannuksen, jota Venäjä juuri hartaasti toivoo. Ottakaapa lukijat kantaa, mitä pitäisi tehdä ja nopeasti?

josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu