Voiko perustuslaki venyä tarpeen mukaan?

Jo monta vuotta on nyt vain eläkeläisiltä peritty ns.raippaveroa, kun eläke ylittää tietyn tulorajan. Tästä on valitettu Korkeimpaan oikeuteen, mutta se ei pidä tätä perustuslain vastaisena. EU:n vastaavat elimet sanoivat tähän, että se on kunkin maan sisäinen asia. Niin tätä veroa vaan jatketaan.

Miksi ei työeläkemaksuissa toteuteta samaa?

ETK, TELA ja työeläkeyhtiöt ovat ennusteissaan usein todenneet, että rahat eivät tulevaisuudessa riitä työeläkkeiden maksuun?

Nyt vihdoin ETK myöntää, että rahat riittävät sittenkin eläkkeisiin. Kerrankin se on rehellinen.Tästä mediat eivät mielellään kerro?

Työeläkerahastot ovat kasvaneet yli 250 miljardiksi työeläkemaksujen, sijoituottojen ja taitetun indeksin ansiosta. Ellei sitä muuteta, niin tulevat eläkeläisetkin köyhtyvät sitä enemmän, mitä kauemmin ovat eläkkeellä. Nyt keskieläke on n. 1 780 €/kk ja yli 80 vuotiaan 1 380 €/kk.

Siksi ne ovat saaneet aikaan nuorison ja nuorisojärjestöjen ja eläkeläisten välille ”kateussodan.” Eläkeläiset ovat ahneita ja eläkkeitä pitäisi jopa leikata. Eläkeläiset muka ”syövät lastenlastensa pöydistä” ( TELAn tj. )

Vähän väliä ETK, työeläkeyhtiöt ja TELA ehdottelevat, että työeläkemaksua on korotettava. Siitäkin huolimatta, että sitä juuri palkansaajille viimeksi korotettiin.

Tulevaisuudessa rahastot kyllä riittävät, mutta ellei syntyvyys nouse, niin tulevaisuudessa ei olekaan tarpeeksi eläkkeiden maksajia, onko kaikki vain sijoitustuottojen varassa. Mitä pitäisi tehdä ?
Ehdotin jo aikaisemmin, että lapsiperheitä tuettaisiin laajasti lapsietukortilla – lapsilisän korotus vain yhtenä kuukautena ei riitä.

Lapsietukortilla saisi alennusta m. verotuksessa ja työeläkemaksussa. Samoin kuntien maksuissa esim. joukkoliiikenteessä. Kaikki mahdolliset yritykset voisivat myöntää edes pienen alennuksen kaikista lapsiperheiden maksuissa – jopa päivittäisistä ruokaostoista. Jos perhe pelkää hankkia lapsia taloussyistä, niin tällainen kortti rohkaisisi hankkimaan lapsia?!

Me maksamme teidän eläkkeenne – tätä nyt töissä olevat toistavat

Tätä hokevat mm. monet ammattijärjestöjen ja poliittiset nuorisojärjestöt ja monet muut yhteisöt. He unohtavat, että samoin ovat nykyiset eläkeläiset maksaneet edellisten sukupolvien eläkkeet. Silti nämä nykyiset työeläkkeellä olevat ovat työnantajiensa kanssa koonneet suurimman osan mahtavasta rahastopotista sijoitustuottoineen (yli 250 miljardia = yli 100 % bkt:sta). Lapsettomat saavat kiittää nykyeläkeläisiä siitä, että he ovat keränneet näin isot rahastot tuottamaan lisää varoja tulevien eläkkeiden maksamiseksi.

Entäpä jos – pitäisikö sitten työeläkemaksua korottaa tietylle ryhmälle?

Edellä mainitut tahot ja mm. ETK ovat usein esittäneet, että työeläkemaksua pitäisi korottaa. EK:n mielestä ja palkansaajajärjestöjen mielestä – ei. Entäpä, jos korotttaisiin niiltä, joilla ei ole lapsia eli tulevia eläkkeiden maksajia? Toisin sanoen alle 40 vuotiaiden ”sinkkujen” työeläkemaksut olisivat vähän korkeampia kuin muilla. Samoin ko. ikäisillä lapsettomilla pareilla. Heille sallittaisiin poikkeus, jos he ovat todistettavasti yrittäneet ao. menetelmillä saada lapsia. Sen sijaan lapsiperheille myönnetään (1 tai 2 lasta) työeläkemaksuun alennus ja samoin alennetaan veroprosenttia palkkatulosta syntyvyyden lisäämiksi jo ilman lapsietukorttiakin kuten jo ehdotin. Siten saataisiin lisää uusia työeläkkeiden maksajia tulevaisuudessa. Eikö tämäkin kansalaisten asettaminen eri arvoiseen asemaan kuten eläkeläisten raippaverot ole perustuslain mukaista?

 

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu