Yhä lisää lajeja – yhä kalliimmaksi – kasvava korruptio – nämäkö olympialaisten uudet tavoitteet?

(ennen: nopeammin – korkeammalle – voimakkaammin = citius – altius – fortius ?? )

Motto: vähennetään Olympialaisissa lajeja – lisätään kussakin lajissa MM- ja EM-kisoja ( = kaikissa maanosissa) kussakin niiden suosion perusteella

Viime Olympialaisissa oli yhä enemmän lajeja. Urheilijoita osallistui 11656 ja valtava määrä heidän ryhmiinsä kuuluneita tuki – yms. henkilöitä. Yli 300 eri urheilumuotoa.

Ihmiset ovat jo Kreikan ja Rooman antiikin ajoilta saakka keksineet erilaisia kilpailumuotoja. Nykytekniikan myötä niitä keksitään yhä lisää. Skeittailu, surffi, seinäkiipeily olivat jo siitä hyviä esimerkkejä. Hevoset ovat jo kauan olleet mukana, mutta mikä estää innokkaiden ravi-ihmisten vaativan raveja mukaan ko. kisoihin. Samoin sumopainia ja liidokkien liidätystä. Ihmisen mielikuvituksella ei ole rajoja ja niinpä uusia lajeja syntyy koko ajan.

Niinpä yhä harvemmat maat ja kansakunnat uskaltavat anoa kisoja. Nyt Olympialaisten tunnukset ovat muuttuneet otsikon mukaisiksi. Uusia suorituspaikkoja ja stadioneja jokaista lajia varten on rakennettava yhä enemmän ja kaikkeen muuhun kisojen järjestelyyn niin ikään mahtavia investointeja. Kisat paisuvat joka suhteessa kaikilta osin hallitsemattomiksi. Sanalla sanoen nuo rahat voitaisiin käyttää Olympiakisoista poistetuissa lajeissa MM-kisoihin ja EM-kisoihin ja vastaaviin.

Ehdotus eri lajien kilpailuihin ?

Jokaisessa urheilulajissa (-muodossa) järjestetään kahden vuoden välein maanosa eli esim. Euroopan mestaruuskilpailut. Seuraavina vuosina ( 2 vuoden välein ) samoissa lajeissa MM-kilpailut. Ja niiden jälkeen neljän vuoden välein Olympialaiset – poikkeuksena koronavuosi 2021. Eli v. 2024 Olympialaiset, v. 2022 Futiksen MM-kisat ja lätkän MM-kisat saman vuonna v. 2022. Lätkässä MM-kisat vain kahden vuoden välein. Pitäisikö siksi pelata muina kahtena vuotena jääkiekossa EM-kisatkin? Eihän Euroopan ulkopuolelta ole kuin USA ja Kanada? EM-kisatkin tuovat jo kv.keskusliitolle paljon rahaa! Koska parhaat pelaajat ovat pelaamassa NHL:ssa (eivät edes MM-kisoissa). Futis ja jääkiekko jäisivät pois Olympiakisoista. Miksi? Koska kummassakin lajissa on rajoituksia pelaajille. Jalkapallossa on ikäraja 23 vuotta ja jääkiekossa parhaat pelaavat kuten jo sanoin NHL :ssa. Näin kaikissa muissa lajeissa niiden määrästä riippumatta, jotka eivät ole enää Olympialaisissa, voi voittaa maanosan tai maailmanmestaruuden, koska ne voidaan järjestää kaikkina muina vuosina kuin Olympialaiset .Tämä toteuttaisiin sekä yksilö – että kaikissa muissa joukkuelajeissa. Näin jokainen urheilija lajista riippumatta saattaisi voittaa kultaa – hopeaa – tai pronssia arvokioisssa ( esim. MM-kisoissa ). Ja vielä Olympialaisissa niissä lajeissa, jotka jäävät niihin.

Olympialaiset kokonaan uusiksi ?

Siirtymällä tähän käytäntöön jokaisessa urheilulajissa voi voittaa arvomitaleita ja mestaruuksia. Lajeja voi silloin olla vaikka kuinka paljon. Kun useimmissa lajeissa ovat suorituspaikat ja stadionit eri maissa valmiina, ei synny valtavaa investointipaineita. Kisoja voidaan hajoittaa eri maihin sen mukaan, kuinka suosittu kukin laji on eri maissa. Näin voidaan toteuttaa arvokisat sellaisissakin lajeissa, jotka ovat vähemmän suosittuja , mutta vain harvoissa maissa. Ovat silti suosittuja esim. sumopainissa. Aina sen mukaan, arvostetaanko ko..lajia kyseisessä maassa.

Sen sijaan Olympialaisissa olisi karsittava lajeja. Siellä kilpailtaisiin mahdollisesti vain niissä alkuperäisissä lajeissa, jotka olivat mukana esim. v. 1952 Suomessa. Kansainvälinen Olympiakomitea saisi tehtäväkseen suorittaa lajivalinnan. Se ottaisi huomioon kunkin lajin maailman laajuisen suosion ja harrastajamäärät. Samoin sen, kuinka paljon kukin laji edellyttää uusien suorituspaikkojen rakentamista, joilla ei kisojen jälkeen ole enää juuri käyttöä (esim. kussakin maassa harrastajien määrät). Kriteerit pitäisi olla helposti arvioitavissa ja perusteltavissa lajien kesken. Ehkä kymmenen kriteeriä . Esimerkiksi jalkapallo ja jääkiekko eivät kuuluisi olympialajeihin kuten perustelin. Niissä riittäisi MM-kisat ja futiksessa myös EM-kisat, koska nytkään ei ko. lajeissa ole mukana Olympialaisissa kaikki parhaat pelaajat kuten totesin. Totesin myös, että futiksessa on jo nyt ikäraja ja jääkiekossa parhaat pelaavat NHL:ssa MM- ja Olympiakisojen aikana.

 

 

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu