Yksi rohkea ja kaksisataa saamatonta

motto: onneksi on yksi rohkea ( Suomen Yrittäjät/tj.) – kaksisataa saamatonta kaikkien puolueiden kansanedustajat vuosikymmenten ajan

Eläketurvakeskus tilaa ja maksaa vähän väliä julkaisemalla kv. asiantuntijoiden mielipiteitä työeläkejärjestelmästämme. Niiden perusteella se mielellään esittää niistä medialle ( lehdet + YLE + MTV ) ”kaivamiaan” kriittisiä kohtia ja aina negatiivisia. Ne ovat työeläkemaksua on nostettava, työeläkkeitä on leikattava tai eläkeikää on nostettava.Esittämällä edelleen eliniän odotukset pidemmäksi kuin Tilastokeskus ja sijoitusten tuotot mahdollisimman pienellä prosentilla. Mutta koskaan ne eivät tuo mediaa seuraavanlaisia otsikoita:

Oletteko koskaan nähneet mediassa:

Työeläkkeitä hoitavia laitoksia on meillä liikaa – vain yksi tai kaksi riittäisi. (esim. Työeläkelaitos + KEVA / minun mielestäni.) Tähän ovat kv. asiantuntijat kiinnittäneet huomiota. Työeläkemaksuja käytetään turhaan päällekkäisiin kuluihin. Neljällä suurimmalla on mm. oma hallintonsa – suuret hallitukset, tietojärjestelmät ja markkinointinsa.

Käyttävät runsaasti työeläkevaroja asiakashankitaan vastoin lakia (FIVA muka valvoo.) Kilpailu ei ole hyödyttänyt työntekijöitä eikä eläkeläisiä (Mikael Pentikäinen / HS/ 1312.2020)

Kv. välisten eläkeasiantuntijoden mukaan ( prof. Ambachtsheer jo v. 2013 ) työeläkejärjestelmäämme ei ole tehty mitään merkittävää tai olennaista sen parantamiseksi. Eivät ETK ja TELA ole tehneet tästä ehdotuksia, vaikka niiden pitäisi järjestelmämme uudistamiseksi. Onko ”oma lehmä ojassa” ?

Yhtiöille kuuluu, että työeläkemaksut käytetään lain mukaan parhaalla mahdollisella tavalla sekä yrityksien että palkansaajien hyväksi. Miksi niistä kumpikaan ei ole tehnyt tästä koskaan ehdotuksia eduskunnalle? Ei mikään puolueista ja niiden kansanedustajistakaan? Miksi ei vuosikymmeniin? Yritykset ja palkansaajat maksavat ja tehoton rakenne syö ostovoimaa ja kilpailukykyä vuosikausia. Yrityksille suuret sivukulut ovat kilpailukykyongelma ja palkansaajille liian suuret työeläkemaksut ostokykyä ja kulutusta heikentäviä. (Pentikäinen HS/13.12)

Työeläkerahastojen sijoitustuotot eivät pääse samalle tasolle vastaavien pohjoismaiden yhtiöiden kanssa. Onko maamme lehdistö tai tv-yhtiöt kertoneet isoilla uutisilla koskaan näistä yllämainitun kv.asiantuntijan lausunnoista ETK :n maksamissa raporteissa? Miksi ei?  Vain nuo ylläolevat negatiiviset havaintonsa. Esim. Kanadassa on yksi rahasto ja sillä on vapaampi sijoituspolitiikka kuin meillä ja tuotot ovat olleet yli kaksi kertaa suuremmat (HS/ Pentikäinen 13.12) Olemme menettäneet siten 10 miljardeja tuottoja. Meilläkin voitaisiin vakavaraisuussääntöjä silloin lieventää. Miksi KEVA on kuitenkin silti saanut paremmat tuotot?

Koko työeläkejärjestelmämme toimintakulut ovat niiden hajautuksesta johtuen n. miljardi/vuosi ja kumulatiivisesti 10 vuodessa ainakin 10 miljardia ja ne maksetaan maksamillamme työeläkemaksuilla 1960-luvulta alkaen (yhtiöt + ETK + TELA).

Milloin joku rohkea päättäjä tarttuu tähän yrittäjien ” syöttiin ” ?

Jonkin tahon esim. puolueen pitäisi uskaltaa tehdä tämä rakennemuutos, josta ne aina puhuvat, mutta eivät tee mitään. Aktiiviset eläkeläiset sen sijaan ovat tarttuneet korjaamaan epäkohtia eläkeläisten verotuksesta ja työeläkeindeksin korjaamisesta. Se tapahtuu allekirjoittamalla kansalaisaloite – www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite.9231.

Ei kun toimeksi! Nyt rakennemuutos työeläkejärjestelmässämme on aloitettava.

Rahastojen sijoitustuotot ovat järjestelmän ” selkäranka ”

Siksi ETK:n nimen pitäisi olla Eläkkeiden Sijoitusten Turvaamiskeskus eli ESTK. Nykyinen ETK on ennusteissaan 2019 laskenut, mikä tulee olemaan tulos, kun otetaan huomioon työeläkemaksut, maksetut eläkkeet ja liikekulut. Se on arvioinut reaalituotot  2,5 % : n ja 3,5 % mukaan ja keski-iän 91 vuotta (Tilastokeskus 82 v.). Alla ETK:n käyttämien lukujen mukainen taulukko (Paavo Jauhiainen + laskelmat). Kunkin vuoden tuotoista on siis vähennetty vähennetty tappio, joka syntyy maksettujen eläkkeiden ja työeläkemaksujen ja liikekulujen erotus.

Vaikka noin kauas tulevaisuuteen tehdyt ennustukset ovat ” älyttömiä ” , niin eläkkeiden maksu on turvattu tuleville eläkeläisille.

Lopputulos kertoo v.2085 kertoo sijoitustuottojen olevan koko järjestelmän ” selkäranka ” !

+1
josajantti

Josa Jäntti on eläkkeellä oleva ekonomi, entinen Helsingin kaupunginvaltuutettu ja HJK:n kunniajäsen. Hän on Senioriliike ry:n jäsen ja vaikuttaja, ja tarkastelee yhteiskuntaa usein eläkeläisen näkökulmasta. Työuransa aikana hän on vastannut OKO:n valtakunnallisesta markkinoinnista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu