Puolustaako mikään puolueista käytännössä työeläkeläisiä?

Monet päättäjistä eduskunnassa eivät tiedä – mitä eroa on työ- takuu – ja kansaneläkkeellä. Vain kahdesta viimeksi mainitusta keskustellaan. Miksi?

Rohkenen toistaa kuten jo lähes vuosi sitten, että puolue, joka edes vihjaisee työeläkeindeksin muuttamiseen saa suuren vaalivoiton. Perussuomalaisten edustaja sanoi jo kauan sitten kyselytunnilla, että eläkeindeksi on muutettava 50/50 indeksiksi. Tämä ehdotus jäi kytemään 1.4 miljoonan työeläkeläisen joukossa. Ja juuri tästä syystä äänivyöry kertyi perussuomalaisille ja suosio näyttää vaan jatkuvan. Monet mm. kokoomusta ja demareita kannattaneista  työeläkeläisestä  -”ikiäänestäjästä” – siirtyi perususomalaisten kannalle. Tätä vaalivoiton  perustelua ei ole missään aikaisemmin myönnetty muuta kuin omassa blogissani netissä jo reilusti ennen vaaleja ? Se oli myös persujen vaaliohjelmassa ja samalla, että eläkeläisten verotuksen on oltava samalla tasolla kuin vastaavasta palkkatulosta.

Kerron samalla, että en ole ko. puolueen jäsen. Mikään muu puolueista ei ollut ennen vaaleja kiinnostunut työeläkeindeksin muuttamisesta eikä eläkeläisten verotuksen alentamisesta samaksi kuin vastaavaksi samasta palkkatulosta. Ei ihme, että 1,4 miljoonaan äänestäjän joukossa oli paljon ”liikkuvia” äänestäjiä !

V. 1996 ( = taitettu  indeksi käyttöön ) työeläkkeelle jääneiden alkuperäinen työeläke on jäänyt ostovoimaltaan 22 vuodessa suhteutettuna nykyiseen keskipalkkaan ja sen ostovoima on enää n. 30 %. Heidän elintasonsa on laskenut vastoin työeläkelakia. Tätä ei televisokeskusteluissa eikä missään mediassa kerrota ?  YLE  ei ole koskaan uskaltanut ottaa tätä työeläkeindeksin muuttamisesta ja työeläkkeiden korotusten aiheuttamista elvyttävistä vaikutuksista esim. aiheeksi A – talk – ohjelmaan

Kuten jo aikaisemmin viittaan vielä ETK:n kirjaseen: Työeläkkeiden indeksisuoja – ”Mitä nopeampaa palkkojen kehitys on, sitä nopeammin eläkkeet jäävät jälkeen keskipalkkatasosta” eli tämä on toteutunut käytännössä  v. 1996 alkaneella työeläkeindeksillä ( ns. taitettu indeksi = 20/80 ). Toisin sanoen – kuten jo sanoin – ostovoma on n. 30 % silloisesta alkueläkkeestä ( 60 % palkasta = työeläke/ 1996 ).

Indeksiä ei ole muutettu nousukausien mukaan tarpeeksi kertaakaan. Palkkojen nousu vuodesta 1996 lähes 100 % ja eläkkiden n. 45 %.  Siksi esim. yli 80 – vuotiaan työeläke on nyt n. 1 100 €/kk. Se voisi olla olla 50/50 indeksillä tai alkuperäisellä palkkaindeksillä ( = Hollannissa, Tanskassa, Norjassa ) monta sataa euroa suurempi/kk.

Mitä siitä olisi seurannut?

Nyt maksetaan usealle, pienimmille työeläkkeille ( alle 1 500 €/kk – verot = 60 % työeläkeläisistä ) lisäksi kansaneläkettä , asumistukea ja toimeentulotukea Valtion toimesta lisävelalla! Muuttamalla indeksiä tämä joukko pienenisi ja lainan tarve vähenisi. Varat saataisiin pienestä osasta osasta eläkerahastojen sijoitustuotoista. Näillä verotuloilla valtio voisi korottaa kansan – ja takuueläkkeitä. Työeläkerahastot ovat nyt n. 200 miljardia ( v. 1996 38 miljardia) ja tuotot siitä pitkällä aikavälillä n. 130 miljardia.

Työeläkeindeksin muutos toisi  mukanaan lisää verotuloja, kasvattaa kotimaista kulutusta ( + alv ) ja uusia työpaikkoja ikäihmisten palveluyrityksiin ( hoiva -, kuntoutus – ja remontti yms. )

Miten perussuomalaisten jatkuva kannatus saadaan pysäytettyä?

On vain yksi ainoa keino. Kun ja jos he joutuvat hallitukseen. Silloin pannaan puntariin mm. heidän ehdottamansa työeläkeindeksin muutos ja veroalennus palkkatulona tasolle 1,4 miljoonalle työeläkkeen saajalle! On demokratian vastaista , että selvästi suosituinta puoluetta pidetään ”paitsiossa”. Oma presidenttimme suosittele demokratiasta USA: ta siitä pitämään kiinni!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu