Arvonlisäverokannan alentaminen lisää työllisyyttä

Arvonlisäveron alentaminen lisää alan työllisyyttä.

Suomesta löytyy yksi esimerkki miten arvonlisäveron alentaminen on vaikuttanut alan työllisyyteen, kun se on ollut tarpeeksi pitkään voimassa.

Vuonna 2010 alennettiin ravintolaruuan arvonlisäveroa 22%-> 12%, josta Katainen sitä nosti sitten 14% samalla kun yleistä alvia nostettiin 24%.

Kymmenen vuoden aikana alalla on työllisyys MaRa.n tilastossa noussut noin 25%, aikana kun Suomen talous ja työllisyys ei ole juuri noussut.

https://www.mara.fi/toimiala/tilastot/yritysten-ja-tyollisten-maara/tyollisten-maara.html

Alennettu alv. kanta ruuan osalta on siis selvästi lisännyt yritysten kykyä palkata lisää työvoimaa.

Samaan aikaan alkoholin myynti ravintoloissa on laskenut jyrkästi verojen korottamisen myötä. Ja kun kulutus ei ole laskenut samaa tahtia niin oletettavaa on että Viro on alkoholin verokilpailussa vienyt ison osan Suomen alkoholimyynnistä. Siitä voi olla montaa mieltä, kuinka järkevää Suomen on tukea omilla veroillaan Viron alkoholimyyntiä.

https://www.mara.fi/toimiala/tilastot/ravintola-ja-alkoholimyynti.html

Toki tänä vuonna ravintoloiden henkilöstömäärä tulee laskemaan voimakkaasti koronarajoitusten myötä, mutta alempi alv. kanta helpottaa myös toipumista pandemian jälkeen.

Hallitus on nyt ajastanut työllisyystavoitteensa vuoteen 2030, jolloin pitäisi saada erillaisten hokkuspokkus tempuilla työllistettyä tämän hetken päätöksillä noin 35000 ihmistä.

Ihan ilmaisena vinkkinä, jos halutaan palvelualojen työllisyyttä lisätä niin alvin laskeminen on siihen paras keino. Vaikka kuluttajahinnat eivät heti laskisi niin yritykset voivat paremmin ja pystyvät näin ollen myös työllistämään enemmän.

Siinä mielessä aikoinaan suoritettu paturi-kampaamoiden arvonlisäverokannan laskeminen oli kokeiluna ajallisesti aivan liian lyhyt.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu