Juhana Vartiaisen talousoppi ei toiminut

Vuonna 2013 Juhana vartiainen markkinoi ideaansa maahanmuutosta ja sen tuomasta talouskasvusta.

Verrokkina Vartiainen käytti Ruotsia, missä toimimisesta hänellä on pitkä kokemus.

https://yle.fi/uutiset/3-7003318

Nyt näyttää seitsemän vuotta myöhemmin käyvän niin että lisääntynyt maahanmuutto ja muuttajien pakkautuminen pääkaupunkiseudulle on ajamassa Espoon ja Vantaan suuriin taloudellisiin ongelmiin. Maahanmuuttajat työllistyvät heikosti mutta tarvitsevat samaan aikaan kumminkin kunnallisia palveluja. Espoo etsii tällä hetkellä hätää kärsien säästökohteita ja Vantaallakin työttömyysprosentti huitelee yli 15%.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006704313.html

Uskon että maahanmuuttaja keskimäärin haluaa työllistyä ja päästä elämässään eteenpäin aivan samalla tavoin kuin kantasuomalainenkin. Esteenä tässä on kumminkin Suomen jäykät työmarkkinat, jossa ihmisen palkkaaminen sivukuluineen on tehty niin kalliiksi että yritykset ovat todella varovaisia siinä ettei tule virherekrytointeja. Tässä kisassa huonosti Suomea puhua kouluttamaton maahanmuuttaja pärjää huonosti.

Se missä Vartiainen meni vikaan oli Suomen ja Ruotsin työmarkkinoiden eron huomioiminen, Ruotsissa ei ole yleissitovaa sopimusta kuten meillä Suomessa, joten samat lainalaisuudet ei päde siellä mihin Suomessa on totuttu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu