Maatalous/ elintarviketeollisuus Suomessa

On myönnettävä että Suomessa maatalouden tuottajat tuottavat tehokkaasti ja puhdasta ruokaa kansakunnallemme.

Tuottajat ovat varmasti ahkeria ja osaavia ja tuottavat sitä mitä asiakas eli elintarviketeollisuus haluaa, valitettavasti elintarviketeollisuutemme haluaa lähinnä niin sanottua halpaa bulkkia mille ei muuta markkinaa ole kuin kotimaan kuluttajat.

Suomessa suurin proteiinilähde on broileri ja nimenomaisesti kehitetty hybridi Ross 508, mikä lihoaa tehokkaasti teurastuskuntoon 6 viikossa. Suurin puute tässä hybridissä on ettei se juuri maistu miltään ja siksipä suurin osa broilerista myydään Suomessa marinoituina. Marinadista se maku tulee.

http://beta.yle.fi/ross508/

Lihakarjaakin Suomessa kasvatetaan useita eri rotuja, suurin osa lihakarjasta kulkee HK.n omistaman Tammisen kautta. Tammisen kotisivuilta on luettavissa hienot määritykset miten eri rodut poikeavat toisistaan.

Valitettavaa on vain se että leikkuupöydällä rodut sekoittuvat ja niin myyjä kuin kuluttajakaan tiedä enään mitä rotua vakuumipussissa oleva pala nautaa on.

Tuliko nyt Simmentalia vaiko Angusta, sitä voi tiirailla muovin läpi ja arvuutella marmoroitumisen perusteella.

https://www.tamminen.fi/rotukarja/

Sokkotestissä marinoidut broilerin ja naudanlihasuikaleet erottaakin siitä että broilerissa on pehmeämpi purutuntuma. Marinaadista se maku tulee.

Ja sitten se Närpeksen talvitomaatti, täytyy oikein ihmetellä miten sitä riittää kotimaiseen kulutukseen jos on niin maistuvaa kuin blogistanissa on kehuttu. Luulisi että tomaatit oltaisiin viety kovaan hintaan ulkomaille, ei taida kumminkaan Närpeksen tomaatilla vientiluvut kovin isoja olla.  Mahtaa olla myös arvokasta hommaa tuottaa tomaatteja kasvihuoneissa 20 asteen pakkasella, paljonkohan kilohinta kaupassa olisi ilman yhteiskunnan subventiota.

EU.hun liittymisen jälkeen on nyt 30 vuotta hakattu päätä seinään ja valitettu kotimaisen ruuantuotannon vaikeuksista, luulisi jo nyt tyhmemmänkin tajuavan ettei aika entinen enään palaa, vaan kun ulkomaisen ruuan tuonti Suomeen kasvaa koko ajan niin kotimaisen ruuantuotannon tulisi vastaavasti hakea enemmän markkinoita muualta kuin Suomesta.

Se vaan ettei meidän kustannustasolla tuotettu bulkki oikein mene kaupaksi maailmalla, eikä meillä juuri ole tuotteita mistä meidät maailmalla tunnettaisiin.

Jos verrataan muihin Euroopan maihin niin useimmista niistä löytyy tuoteryhmiä mitä viedään ja mille on kysyntää maailmalle. Saksalaiset oluet ja makkarat, italialaiset juustot ja punaviinit, kreikkalaiset oliivit etceteraa.

Suomessa on Euroopan puhtaimpiin kuuluva luonto, ja luulisi että täälläkin pystyttäisiin kehittämään tuotteita mitä maailmalla halutaan ostaa ja mielummin kovaan hintaan.

Se on pitkä ja vaivalloinen työ kehittää ja brändätä tuotteita mutta jos tänään aloittaa niin on huomenna päivän verran lähempänä maalia.

Mäkinen jakoi linkin eilen Känsälän blogiin, mistä näkee että kun laatua tuottaa niin sille on myös kysyntää.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1308507

Vieläkö tuo luomurypsi saataisiin myytyä ulkomaille valmiina tuotteena eikä raaka-aineena.

 

 

JotuKarjalainen
Perussuomalaiset Hirvensalmi
Ehdolla kuntavaaleissa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu