Anhitonta aloitealoittelua

Kuusamon pitäaikainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (sit.) hämmästelee Kuusamon kaupungin tynkä-persuryhmän kunnallishallinnon osaamisvajetta, kun ei edes aloitteenjättö vaikuta luonnistuvan.

Kuusamon kaupunginvaltuustossa sattuu ja tapahtuu. Tuorein kommellus oli sen viimeksi 11.6. pidetyssä kokouksessa tarjoiltu aloitteenjätön episodi, minkä tarjoili sen pienin – ainoastaan yhden paikan ryhmä. Tosin sen lähtökohtainen ongelma piili juuri siinä, että kuka tai mikä taho sen oikeastaan yrittikään jättää? Oliko kyseessä eräänlainen paikallisen ulkoparlamentarismin esitysyritys vai osaamattomuuden ja oppimattomuuden ilmentymä?

Viallinen valtuustoaloite

Kuusamon kaupungin hallintosäännön 111 § mukaan ”valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita”. Tämän lisäksi käytännössä valtuustoaloitteen voi jättää kokouksessa läsnä oleva varsinaista valtuutettua sijaistava varavaltuutettu. Kaikkien kohdalla aloiteoikeuden käyttö edellyttää paikalla oloa.

Valtuustoaloitetta eivät voi esittää epämääräiset nimiluettelot valtuuston ulkopuolelta, joiden tarkoitus tässä yhteydessä jäi ainakin minulle sangen epäselväksi. Kuka lienee ollut itse idean isä ja toteutuksen arkkitehti? Ainakin aihepiiri oli lainattu pääosin valtuutettu Mikko Ahosen ja Kuusamon demareiden valtuustoryhmän hiljattain asianmukaisesti jättämistä valtuustoaloitteista.

Ensivaikutelma piti

Jo itse aloitteenluvussa minulle särähti korvaani montakin seikkaa, mutta päätin jäädä odottelemaan valtuuston pöytäkirjan julkituloa, missä aloitetta pääsisi silmäilemään kaikessa rauhassa ajan ja ajatuksen kanssa. 16.6. julkaisinkin omalla fb-seinälläni kummeksuntani tästä aloitesähläyksestä ja ilmoitin edellyttäväni, että Kuusamon kaupunki selvittää juridiikan tältä osin.

Mietin tovin jatkotoimia ja juhannuksena sitten tein päätöksen jättää tästä aloitefarssista selvityspyynnön Kuusamon kaupungille, minkä osoitin kaupunginvaltuustolle ja jätin samoin tein sähköisesti keskushallintoon. Vastaus tulikin pian heti ensimmäisenä arkipäivänä, mikä kuului seuraavasti: ”hallinto- ja talousjohtaja on 19.6.2024 päättänyt, että aloitetta ei käsitellä.”

Kardinaalimunaus

Päätös oli mielestäni ainoa oikea ja hienoa, että tähän asiaan on reagoitu. Arvelisin, että ratkaisevana on ollut face-esilletulo seinälläni, sillä tiedän sitä seurattavan. En millään muotoa halua vastustaa tai rajoittaakaan aloiteoikeuden käyttöä, vaan edellytän tässä ainoastaan sitä, että vakiintunutta protokollaa noudatetaan. Valtuustosali ei voi olla mikään hollitupa.

Nyt jätetyssä aloitteessa ei ollut allekirjoittajana henkilöä, joka esiintyisi dokumentissa kaupunginvaltuutettuna. Nimiluettelosta tunnistaa hyvällä tahdolla paikallisia persuja, mutta osalla heistä ei ole edes ehdokasstatusta viime kuntavaaleista, jolloin voimassa olevia yhtymäkohtia Kuusamon kunnallishallintoon ei ole olemassakaan. Mitään viittausta persujen valtuustoryhmäänkään ei ollut mainittu.

Varavaltuutettua kyykytettiin

Kaiken kukkuraksi nimiluettelosta puuttuu juuri mainitussa kokouksessa tuuranneen perussuomalaisten varavaltuutetun nimi. Onko hänelle asiaa edes esitelty vai eikö häntä ole nimiluetteloon jostakin syystä hyväksytty? Mikäli tässä olisi toimittu oikeaoppisesti ja taustayhteisön yhteisen hyvän eteen, olisi nimenomaan varavaltuutettu laitettu aloitteen tekijäksi.

Kyseessä on tynkä-persuryhmän taustahenkilöiden ensimmäinen kirjallinen aloiteulostulo koko kuluvan valtuustokauden aikana ja lähes kaikki siinä meni pieleen. Onko rökäletappio EU-vaaleissa saanut aikaan kiireen kuntavaaliromahduksen pelossa? Tähän saakkahan siellä on nukuttu Ruususen unta. Onko tämä kuntavaalikatastrofin pelkotila myös syynä varavaltuutetun diskriminoinnille aloitteen nimienhaalinnassa?

Aloitebumerangi

Mielestäni nyt jätetty aloite ei täytä näin muodoin valtuustoaloitteen vaatimuksia ja siksi se tulisi palauttaa jättäjätaholleen takaisin toimitettavaksi sitten vaikkapa kuntalaisaloitteena hieman stilisoituna. On tässä tietysti kasassa ihan kunnollisen kunnalliskomedian ainekset. Kuluva vaalikausi on viimeisen kvartaalin kynnyksellä ja tähän mennessä ei sen paremmin vielävaltuutettu kuin ex-valtuutettukaan allekirjoittajista ole omaksuneet edes aloitteen jättämisen alkeita.

Vinkkinä voin todeta, että sieltä Kuusamon Perussuomalaiset ry:n kotisivuilta esimerkiksi löytyy kymmenittäin malleja vuosien varrella jättämistäni valtuustoaloitteista – ellette niitä sieltä ole siivonneet pois. Joka tapauksessa ne löytyvät valtuuston kokouspöytäkirjoista. Ja kaiken kukkuraksi tällä vaalikaudella on hallintosääntömme ollut valtuustossa päivitettävänä useamman kerran, jolloin siihen olisi valtuutettujenkin pitänyt perehtyä.

Loppukuriositeettina voin mainita, että jostakin kumman syystä minulle tässä yhteydessä putkahtivat mieleeni Jukolan jukuripäiden aakkosten opettelut Lukkarin koulussa – kestää, kestää ja Sven Dufvan seikkailut – päin mäntyyn kaikki vaan!

Joukamo Kortesalmi                                                                                                                             Kuusamon Sitoutumattomat                                                                                                         kaupunginvaltuutettu

 

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu