Arvoton valtuustonäytelmä

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (Kuusamon Puolueettomat) jyrisi kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.2.2024 Asuntopoliittisen ohjelman käsittelykeskustelussa paheksuen kunnallista tiedon pimitystä ja vääristelyyn perustuvaa kunnalliskulttuuria.

 

Kuusamon kaupunginvaltuusto kuuli viimeviikkoisen kokouksensa aluksi aluekehittämisen konsulttiyritys MDI:n tutkijan Rasmus Aron esittelyn kaupungille ilmeisesti mittatilaustyönä räätälöidystä väestöennusteesta. Huomionarvoista tässä oli se, että se poikkesi huomattavasti juuri samaisen tahon – sattumoisin lähes päivälleen samaan aikaan julkaistun – maamme kaikkia kuntia peilaavan vuoden 2023 väestöennusteen suhteen. 

Hölmöläisten peitonjatkoa  

Tämä käytännössä kunnallispeukaloitu itse-ennuste on vain, ensimmäinen askelmerkki sillä tiellä, millä Kuusamoa aiotaan väkisin väestörikastuttaa. Hölmöläisten peittoa, tässä tapauksessa siis asuntokantaamme, pakonomaisesti puretaan toisesta päästä, jotta toiseen päähän saadaan kalliskustanteisesti kiiltäviä pintoja uusille uudisasukkaillemme.  

Tarjouksena tulijoille tiskissä on tuhattyöpaikkainen valtakunta, joskaan ne eivät ole mitään nettotyöpaikkoja, vaan eläköityviltä jääviä entisiä työtilaisuuksia. Lisäksi niihin lienee laskettu myös sellaiset työpaikkatarjoukset, joihin ei edelleenkään työvoimaa ole löytynyt, koska tarjolla on lähinnä nälkäpalkkatasoista pätkä-, sesonki- ja osa-aikatyötä. 

Valtakoneiston vankiko vaihtoehtona? 

Valtuusto sai käyttää aiheesta vain tarkoin rajatun ja suppean kyselymahdollisuuden ilman tilaisuutta kunnolliselle keskustelulle. Nähtävästi tämäkin vähä oli valtakoneistollemme liikaa, sillä perustellut kriittiset kysymykseni kohdistivat valtuuston koko puheenjohtajiston sakinhivutuksenomaisesti heidän mielestänsä väärien mielipiteitteni ja henkilöni kimppuun unohtaen täysin sen, mitä kyseiset tahot ovat ensirivillä valtuustosopimuksessa itse allekirjoittaneet. Anteeksi, kun olen olemassa ja sori, että olen syntynyt! 

Perussuomalaisten aikaisempi puheenjohtaja Jussi Halla-aho totesi taannoin, että puoluetta kannatetaan siksi, että se on vaihtoehto ja sitä äänestetään niin kauan kuin se on vaihtoehto. Tämä totuus muistui kirkkaana mieleeni, kun kuuntelin selkäni takaa kovin kaikkinaista kiitosta kunnallissuitsuttavia kaikuja. Politiikka on kuitenkin taitolaji, missä pelkillä terävillä kyynärpäillä, kepu-jatkeena ilman omaa ideaa, ei pitkälle pötkitä. 

Turvallista valtuustotilaa 

Päivän parhaan puheen – tosin työjärjestyspuheenvuorona – piti ryhmäpuheenjohtajamme Tarja Leinonen-Viinikka, missä hän tuomitsi selvin sanoin tällaiset henkilöön käyvät hyökkäykset ja korosti vapaan mielipiteenilmaisun säilyttämisen tärkeyttä kunnallisessa päätöksenteossa. 

Me emme voi hyväksyä tällaisen nyt koetun silkan koulukiusaamisen tasoisen keskustelukulttuurin rantautumista Kuusamon valtuustosaliin. Siksipä ehdotankin, että jatkossa siellä noudatetaan turvallisen tilan periaatetta, missä jokaisella puhujalla on oikeus olla päätösasioissa ja yleiskeskusteluissa puolesta tai vastaan ilman uhkaa joutumisesta mielipiteensä kanssa pilkan tai painostuksen kohteeksi. 

Kestääkö Kuusamo kritiikkiä?   

On sinänsä surullista, että Kuusamon valtuustosali on niin pieni tila, että sinne ei vaikuta sopivan kuin yksi mielipide kulloisestakin asiasta. Mikäli enemmistön näkökanta olisi aina automaattisesti järkevin, antaisi se oikeutuksen myös kansallissosialistien toiminnalle suur-Saksassa. Joskus voi lopulta olla oikeassa jopa aivan yksin! 

Ei voi kerta kaikkiaan olla niin, että Kuusamo on niin herkkähipiäinen, että se ei kestä itselleen kielteisten asioiden esilletuomista, vaan vaatii jatkuvaa itseriittoista ylistystä ja kaikkinaista kaunistelua, jotta pääsisimme paukuttelemaan henkseleitämme omassa kuvitellussa erinomaisuudessamme.  

Joukamo Kortesalmi (ps.) 

kaupunginvaltuutettu 

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu