Kaupunkistrategia tulkittavaksi ohjeellisena

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) peräänkuuluttaa kunnallista suunnitelmallisuutta ja joustavuutta kuntapäätöksentekoon.

”Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista”, sanoo kuntalain 37 §. Uusi kuntalaki edellyttää kunnilta kuntastrategian tarkistamista vähintään kerran vaalikaudessa. Edelleen kuntalaki velvoittaa, että talousarvio ja -suunnitelma laaditaan siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa.

Ketteryyttä kunnallishallintoon

Suunnitelmallisuus on lähtökohtaisesti hyväksi, kunhan se ei vaan johda siihen, että strategioilla yritetään vain ennakolta sitoa valtuutettujen kädet johonkin sellaiseen, minkä muuttaminen tarpeen vaatiessa kesken vaalikauden on vaikeata. Tulevaisuuteen on tietysti valtuustotasollakin varauduttava, mutta ennusteiden pettäessä, on nopeiden korjausliikkeidenkin tekeminen mahdollistettava. Korona-aika on tästä yksi konkreettinen esimerkki, missä pandemiaan kyettiin vastaamaan yksinomaan velkavetoisesti.
Pahimmillaan nopeat yhteiskunnalliset ja äkkiarvaamattomat kunnalliset muutokset voivat johtaa päätöksenteon pattitilanteisiin ja uudelleenarvioinnin kankeaan käynnistymiseen, jolloin kuntastrategiasta voi muodostua kuntakehityksen laahuskahle ja riippakivi. Päätöksenteon ketteryys ei saa kärsiä siitä, että on tehty vääriä arvioita tai ennustettu tulevaisuutta pieleen.
Kunnollinen kuntastrategia ei saa toisaalta olla mikään satukirja tai täyttymättömien toiveiden tynnyrikään, vaan sen on oltava realistinen ja priorisoitu sekä yksiselitteisin arvovalinnoin laadittu toimenpideluettelo tavoitteista. Kuntastrategian toteutumista on myös väliarvioitava ja sen sisältöä pitäisi täsmentää liiketoimintasuunnitelmien tapaan säännöllisesti. Kuntastrategiat eivät saa jäädä vain kuolleiksi kirjoiksi.

Hallintoa päivitettävä

Kuusamossa valittu kummallinen tie, missä vanha valtuusto vasta lopputöikseen päivittää kaupunkistrategian, on aivan vääränlainen toimintatapa. On sanomattakin selvää, että voimasuhteiden nyt muuttuessa tulevien kuntavaalien ansiosta ratkaisevasti, on kaupunkistrategia avattava uudessa valtuustossa kokonaisuudessaan ensimmäisenä toimenpiteenä.
Kaupunkistrategiasta ei saisi muodostua sellaista väärällä tavalla päätöksentekoa ennakkorajoittavaa tekijää, kuten on käynyt vaikkapa Kuusamon kouluverkkosuunnitelman suhteen. Samaan käytännössä kädet sitovaan tavoitteeseen on aikaisemmin pyritty valtuustosopimusten kautta, joita allekirjoittamaan Kuusamon Perussuomalaiset eivät ole koskaan alistuneet.
Kuusamossa on aivan selvää se, että kuntavaalien jälkeen on hallintomme järjestettävä kokonaan uudella tavalla. Perussuomalaisten kunnalliseristyksen päättävät kuntalaiset ja toivon mukaan laittavat samanaikaisesti myös eristäjät taipaleelle.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)
kaupunginvaltuutettu

0
joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo
Ehdolla kuntavaaleissa

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu