Kortesalmelta valtuustokysymys Kuusamon kaupungin tukitoimista Paula-myrskyn tuhoihin

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) - itsekin merkittävä metsänomistaja ja puuntuottaja sekä jatkojalostaja - penää Kuusamon kaupungilta tehokkaita toimia Paula-myrskyn tuhojen ja kustannusten kompensoimiseksi.

Kuusamoa kohtasi 22.6. miesmuistiin pahin myrskytuho Paula-myrskyn aikaansaamana. Pahimmat tuhoalueet Kuusamossa sijaitsevat Etelä-Kuusamossa. Puuta kaatui ja vaurioitui paikkakunnalla arviolta satoja tuhansia kuutioita menetysten ollessa monimiljoonaisia. Useat metsänomistajat menettivät myrskyssä lähes koko puustopääomansa. Tuhot rakennuksille ja rakennelmille olivat myös mittavat.

Myrsky- ja luonnontuhoihin varautuminen vakuutusturvalla on käytännössä suurilla tiloilla lähes mahdotonta, koska vuotuiset vakuutusmaksut nousevat kohtuuttoman suuriksi maksaa. Todennäköiset tuhot tulisivat moneen kertaan itse ja etukäteen maksetuiksi vuosikymmenten kuluessa.

Myrskyssä metsänomistajat kokivat ensinnäkin markkinatilanteen romahtamisen menetykset, kun puuta tuli tarjolle yhtäkkiä kasapäin. Lisäksi tukkia pirstoutui ja sotkeentui käyttökelvottomaksi, tukkiosuutta tärvääntyi kuitupuuksi ja korjuun viivästyessä tukkipuuta muuttuu edelleen vain kuitupuun arvoiseksi. Kaikkea kaatunutta puustoa ei voida taloudellisesti metsistämme korjata pois.

Metsänomistajat menettivät laajasti myös tulevien vuosien arvokasvua, jolloin odotusarvot kadotettiin. Tuulituhot ulottuivat myös nuoriin metsiin ja taimikoihin, jolloin hakkuutulot eivät kata edes uudistamiskustannuksia. Kohdealueen maaseudun metsätalousyrittäjät menettivät myrskyssä pahimmillaan koko elinkeinonsa, tulevaisuuden hakkuumahdollisuudet ja elinaikanaan saatavissa olevat puukauppatulot.

Nyt on yhteiskuntamme tultava apuun koronaakin pahemmin metsänomistajia koitelleessa kurimuksessa ainakin uudistustukena ja korvaavan lisämaan saannin järjestelemisessä.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on edelleenkin pelastettava!

Mainituilla perusteilla kysyn Kuusamon kaupunginhallitukselta:
Mihin välittömiin toimiin Kuusamon kaupunki aikoo ryhtyä Paula-myrskyn aiheuttamien valtavien metsätuhojen haittojen, menetysten ja kustannusten helpottamiseksi Etelä-Kuusamossa?

___________________________________
Joukamo Kortesalmi, kaupunginvaltuutettu

0
joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo
Ehdolla kuntavaaleissa

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu