Kunnallista sisällissotaa keskustassa

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmen (ps.) pääkirjoitus Peruskuusamolainen-vaalilehdessä.

Olen aivan äimän käkenä seurannut Kuusamon kuntavaalikeskustelua, missä on ilmennyt yksi hämmästyttävä piirre – paikallisyksinvallassa yli sata vuotta olleen keskustapuolueen edustajat luettelevat nyt pitkiä listoja siitä, mitä pitäisi kaupungissamme korjata ja tehostaa. Kyseessä ovat tosiasiallisesti heidän omien laiminlyöntiensä rästilistat.
Kuusamon hallinnossa kaikissa toimielimissä aina vähäisimpiäkin vaalilautakuntia myöten on ollut vuosikymmenet keskustalainen enemmistö ja puheenjohtaja. Kaikkeen päätöksentekoon on jokaisessa instanssissa riittänyt yksinomaan keskustan omat äänet. Näin vahvalla valta-asemalla paikkakunnan luulisi tulleen valmiiksi jo aikapäiviä sitten, mutta kovin keskeneräiseltä tämä vielä vaikuttaa – jopa keskustalaisten itsensä esiintuomina.

Valitusten vyöry vaivanamme

Näin vaalien alla kansalle luvataan hövelisti yhdeksää hyvää ja kymmentä kaunista, mutta ääni kelloissa muuttuu taas heti sen perään, kun äänet on saatu lasketuiksi ja lakkariin. Seuraa lehmänkäännös lupausten ja puheiden suhteen. Vaalien välillä sitten toiminta on täysin käänteistä viekkaisiin vaalienaluspuheisiin nähden.
Kuusamossa on pelin politiikka päässyt pahoin rapauttamaan kunnallisen päätöksenteon. Jotakin on ja pahasti pielessä, kun keskeisimmät kaavapäätökset ja virkavalinnat kaatuvat hallinto-oikeusasteissa. Nyt myös Kirkkokedon koulun urakkatarjouksen hyväksyminen on riitautettu. Kaikessa paistaa läpi sekä heikko hallintotapa että osaamattomuus ja valtakoneistomme ylimielinen asenne. Kuinkahan suureksi uuden koulun lopullinen hintalappu ehtiikään nousta ennen kuin se on valmiiksi saatu?
Käytännössä sivistystoimenjohtajan valinnan ympärillä käytävä valituskierre on keskustapuolueen paikallista sisällissodankäyntiä, missä vastakkain on kaksi ex-kepu-kansanedustajaa. Tuoreempi heistä valinnasta valittavana – hävinneenä osapuolena – ja vanhempi vastavalittajana johtamansa keskustaenemmistöisen kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Ja kulut tästäkin puolueriitelystä kaatuvat kuntalaistemme kontolle.

Vihreillä alkeetkin hukassa

Nyt uusimpana elementtinä paikalliseen poliittiseen elämään on noussut yhdyskuntatekniikan lautakunnan kokouksen kulku, missä vihreä veijariveivari on ollut törmäyskurssilla ainakin lautakunnan puheenjohtajan kanssa tullen suljetuksi ulos etäkokouksesta. Eriävien mielipiteiden johtavan paikallisesittäjän olisi luullut jo vihdoinkin oppineen edes niiden jättämiseen liittyvät kokoustekniset alkeet.
Kuusamon on vallannut kurjistumisen kierre, minkä katkaiseminen vaatii täydellistä poliittista suunnanmuutosta ja hallintokulttuurimme täystervehdyttämistä. Tilastotiedot ja kehitysennusteet osoittavat kiistatta todeksi sen, että maahamme on muodostunut koillisen kurjuuden kolmio, mihin kuuluvat Pohjois-Kainuu, Koillismaa ja Itä-Lappi. Kuusamo on seutukuntakaupunkina hivenen paremmassa asemassa kuin alueen pienkunnat, mutta sen kehitys kulkee tasan samaan synkkään suuntaan vain hienoisella aikaviiveellä.
Käänne parempaan on mahdollista, mutta se vaatii osaavaa, oivaltavaa ja tosiasiat tunnustavaa päättäjäjoukkoa, missä kaikille mielipiteille on sijansa. Ikävätkin asiat on kyettävä tunnustamaan ennen kuin niihin kyetään löytämään parhaat mahdolliset vastatoimet. Absoluuttinen viisaus ja lopullinen totuus eivät nimittäin asu välttämättä aina valtakoneistossa.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)
kaupunginvaltuutettu

+1
joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo
Ehdolla kuntavaaleissa

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu