Kuusamon kepulle ja persuille alamäkivaalit

Puoluevapaa ja sitoutumaton presidenttiehdokas Mika Aaltola ja Kuusamon Puolueettomien kaupunginvaltuutetut. Kuvassa vasemmalta Tarja Leinonen-Viinikka, Mikko Ahonen, Mika Aaltola ja Joukamo Kortesalmi telttatilaisuudessa Kuusamon marketeilla.

Juuri käytyä presidentinvaalien ensimmäistä äänestyskierrosta kuvaa media- ja gallupvallan yliote, puoluetukiaisten ja suuren rahan aseman korostuminen sekä vaalitaktikointi vastaäänien antamisella.

Vaihtuuko valta Kuusamossa?

Paikallisesti tarkasteltuna Kuusamon keskustapuolue ylsi käydyissä vaaleissa reippaasti totuttua alhaisempaan kannatustasoon. Vajaa vuosi sitten pidettyihin eduskuntavaaleihin verrattuna kannatuslasku oli peräti -5,8 prosenttiyksikköä. Tämä tietää puolueelle vakavia vaikeuksia jo käsillä oleviin kuntavaaleihin.

Viime eduskuntavaaleista Perussuomalaiset puolestaan menetti kannatustaan koko Oulun vaalipiirin alueella -3,1 prosenttiyksikköä. Ja Kuusamossa PS otti takkiinsa viime kevään tulokseen nähden -2,9 prosenttiyksikköä. Puolueen vaalipiirin kannatuksesta Kuusamo jää näissä kaksissa vaaleissa -2,3-2,5 prosenttiyksikköä jälkeen.

Kuusamossa kepulla ja persuilla sama supistumisen suunta

Presidentinvaaleja ei voida oikein yhteismitallisesti verrata edellisiin, koska silloin ehdolla oli supersuosittu istuva presidentti, keskustapuoluetaustaisia ehdokkaita oli käytännössä kaksi tarjolla eikä persuehdokkaana ollut puolueen ykkösnimi niin kuin nyt oli.

Perussuomalaisille saavutettu kannatusprosentti tietäisi tuntuvaa kansanedustajapaikkojen menetystä ja putoamista edellisten eduskuntavaalien kolmossijalle. Tämä siitäkin huolimatta, että tällä kertaa koko valtakunnassa vaaleja käytiin puolueen ykkösnyrkin vetämänä. Vihreät hyötyivät nyt selvästi taktisesta äänestämisestä, mutta Halla-ahon taakse ei ryhmitytty käytännössä lainkaan vastaäänin vihreiden suhteen.

Puoluekenttämme kaksinapaistumassa

Äänestäjien taktikointi hyödytti merkittävästi myös kokoomuksen ehdokasta, samoin hivenen mahdollisesti keskustaa.  Vasemmistopuolueet ja muut pienryhmät kokivat kaikki media- ja gallupvallan, suuren rahan ja puoluetukimiljoonien sekä äänestystaktikoinnin aikaansaaman vaikean vaalikamppailutilanteen, mikä ei ole kansanvallallemme kunniaksi.

Kaikki tämä johtaa puoluekenttämme kaksinapaistumiseen. Kärkiehdokkaiden lisäksi jatkossa voi olla vaikeata saada muita ehdokkaita edes tarjolle, koska pohjatulosten kuittaaminen on erityisesti henkilökohtaisella tasolla perin epäkiitollinen tehtävä.

Paikallispersujohtaja lorvi vaalit

Monia tarkkailijoita hämmästytti se, että perussuomalainen vaalityö paikkakunnalla laistettiin lähestulkoon kokonaan. Kuusamossa ei kyetty järjestämään ainoatakaan lehti-ilmoitteluun perustunutta puolueen vaalitilaisuutta.

Halla-ahoa, saati yhtäkään vaalipiirin kansanedustajista, ei saatu vierailemaan paikkakunnalla. Ja kyseessä on sentään toiseksi suurimman puoluetukiosuuden nappaava suuri puolue. Ehkäpä näin kävi siksi, että järjestelyvastuun kantajalla kyseessä ei nyt ollut oma henkilökohtainen etu.

Kukkona tunkiolla

Vaalitoiminnasta kullakin paikkakunnalla vastaa aina paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja vaalipäällikkö sekä vaalityöryhmä. Ellei jälkimmäisiä ole valittu tai nimetty, on vaalityön vetämisen päävastuu puheenjohtajan harteilla. Oma havaintoni puolueessa ollessani on ollut se, että tittelinkipeitä riittää, mutta todellisista tekijöistä on krooninen pula.

Tiedän omakohtaisesti, mistä puhun, sillä olin itse aikoinaan 15-vuotiaana maan nuorimpana vaalipäällikkönä Kokkolassa. Sen jälkeen en ole lähtenyt toimihenkilön pesteihin, vaikka pyydetty on monesti, sillä olen katsonut tehtävien jaon tärkeämmäksi, jolloin on saatu rinkiin edes se toinen tekijä. Itsehän olen voinut olla mukana tekemisessä ja touhuamisessa mielin määrin, vaikka olen pysynyt näennäisesti sivuroolissa.

Puolueettomuus valtaa alaa

Yhteiskunnallista vaikuttamista ei tehdä rahalla, vaan rakkaudesta lajiin – sisulla ja sydämellä. Me uunituoreessa Kuusamon Puolueettomat -valtuustoryhmässä teimme sen sijaan pikapäätöksiä ja tartuimme toimeen. Saimme presidenttiehdokas Mika Aaltolan vierailemaan Kuusamossa ja Rukalla sekä tuimme Aaltoliikkeen vaalityötä monin tavoin. Vaalijulisteet olivat meillä Mikko Ahosen kanssa laittamina kärkenä telineissä, sillä en ollut tässäkään ensimmäistä kertaa niin sanoakseni presidenttiehdokasta kyydissä.

Kuusamon Puolueettomien kaupunginvaltuutetut olivat kaikki mukana Mika Aaltolan vaalityössä. Ajatus puolueista riippumattoman ehdokkaan taakse ryhmittymisestä oli meille kaikin puolin luonteva ratkaisu, varsinkin tässä tapauksessa, missä ehdokas oli muutoinkin ominaisuuksiltaan ja mielipiteiltään arvopohjiamme vastaava. Vapaaehtoisen vaalityön raikas ilmapiiri ja vallinnut hyvä tekemisen meininki oli sekin innostavaa.

Vaalien lopputulos oli Aaltolalle aivan kelvollinen, sillä hän kiilautui hyvin pienimpien eduskuntapuolueiden tasolle eikä ero demareihinkaan ollut järin suuri. Tästä on hyvä jatkaa.

Joukamo Kortesalmi

Kuusamon Puolueettomat

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu