Kuusamon kunnallishallintoa kehitettävä

Kuusamon Puolueettomien valtuustoryhmän pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi vaatii valtuustosalin mielipidevainon lopettamista ja valtuustosopimuksen sisällöstä kiinni pitämistä.

 

Kuusamon valtuustosopimuksen vuotamisesta virinnyt kunnalliskeskustelu on osoittanut konkreettisesti sen, että kunnallishallintomme kaipaa kipeästi ennakkoluulotonta uudistamista, avarakatseista monipuolistamista ja rohkean mahdollistavaa uudenaikaista ajattelutapaa. Vain vanhaan hirttäytymällä päätöksentekokoneistostamme on vaarassa muodostua pelkkä ikäihmisten kokoontumiskerho.

Mielipidevaino rehottaa

Kuvaavaa kunnallishallintomme tilalle on se, että tätä keskustelua ei ole käyty itse päätöksentekoelimissä, kuten valtuustosalissa sen kieltäydyttyä asian käsittelystä, vaan paikallislehden palstoilla ja sosiaalisen median saiteilla. Vanhan vallan linnakkeet ovat kaivautuneet syvälle poteroihinsa vastustamaan kaikkea uutta, mikä saattaisi horjuttaa heidän asemaansa.

Kunnallishallintomme on kuitenkin vajonnut sellaiseen alennustilaan, mikä väistämättä vaatii korjausliikkeitä. Kuusamoon voidaan sanoa aivan perustellusti pesiytyneen perivenäläinen hallintokulttuuri, mikä tarjoaa vain yhden yleishyväksytyn vaihtoehdon. Tällainen käsityskanta on kuitenkin länsimaiselle demokratialle varsin vieras. Mielipiteenvapaus on kansanvaltaisen järjestelmämme peruskivi.

Valtuustosali ahdistaa

Kunnallisen päätöksenteon tulisi perustua siihen, että asiat valmistellaan kunnolla, pohjatyöhön pääsevät tasa-arvoisina kaikki osapuolet osallistumaan ja heitä aidosti kuullaan sekä kuunnellaan. Itse päätöksenteossa käydään vapaa keskustelu, tehdään esityksiä ja tarvittaessa äänestetään. On perin merkillistä, että tämä itsestäänselvyys ei valtakoneistollemme mitenkään tunnu kelpaavan.

Pitäisikö valtuuston kokoukset siirtää kokonaan ulkotiloihin, kun valtuustosali vaikuttaa suljetulta pieneltä tilalta, missä sen ilmapiiri on käynyt niin tunkkaiseksi ja ummehtuneeksi, ettei sinne mahdu kuin yksi ainoa sallittu mielipide kustakin päätösasiasta? Valtuustomme on nyt kerta kaikkiaan otettava itseään niskasta kiinni ja todettava se, että tällainen peli ei enää vetele.

Valta takaisin valtuustolle

Kaupunginvaltuusto on kunnallishallinnossamme sen korkein päättävä elin. Se toimii kokouksena, tekee päätöksensä itsenäisesti – ja sitä ei saa naruista vedellen ohjailla mistään suunnasta eikä kenenkään toimesta. Ylin päätösvalta kaupunkihallinnossa kuuluu valtuustolle, ei virkakunnalle tai niille toimielimille, mille sitä on edelleen delegoitu.

Kunnalliseen päätöksentekoon osallistumisen kynnystä olisi saatava madalletuksi. Yksi erinomainen keino siihen on kokouskäytäntöjemme joustavoittaminen siten, että se mahdollistaa myös etäosallistumisen. Sähköisestä kokousjärjestelmästä olen tehnyt kuntalaisaloitteen jo keväällä 2020 ja nyt on ollut käsittelyssä ja keskustelussa myös hybridikokousmallia puoltava esitys.

Kuusamon on näytettävä omassa hallinnossaan esimerkkiä etätyöskentelyn hyväksymisestä ja mahdollistamisesta ennen kuin me voimme uskottavasti esittää tai toivoa tänne etätyöntekijöitä matkailuvieraiksemme.

Joukamo Kortesalmi

Kuusamon Puolueettomat

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu