Manipulointia monologeista

Kuusamon Puolueettomien valtuustoryhmän varapuheenjohtaja, pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi paheksuu puolueellista puheenjohtajatoimintaa ja valtuustosopimuksen vuotamista.

Tämä mielipiteeni on julkaistu Koillissanomien Lukijan palstalla 11.3.2024.

Kuusamon kaupunginvaltuuston kokouksessa 20.2.2024 sain jälleen kerran kohdata valtuuston puheenjohtajan häikäilemättömän hyökkäyksen henkilöäni kohtaan hänen leimatessaan puheenvuoroni pilkallisesti monologiksi. Mielestäni tällainen toiminta on lähinnä vallan väärinkäyttöä. Puheenjohtajan keskeisin tehtävä on turvata salissa työ- ja puherauha.

Vallan väärinkäyttöä

Nyt vaikutti siltä, että aikaa ja harrastusta riitti valikoidusti piikittelyyn, mutta ei oman ryhmänsä mölykuoron suitsimiseen. Tarkalleen ottaen puheenvuoroni ei ollut lähelläkään monologia, se oli paremminkin ryhmäpuheenvuoro, puheenjohtajan salliessa salihäirinnän sen päälle. Toisaalta puheenjohtajan perustehtäviin kuuluisikin huolehtia siitä, että salissa juuri monologisesti esiinnytään – yksi puhuja kerrallaan!

Kaupunginvaltuuston pitäisi olla kaupungin korkein päätöksentekoelin. Me kaikki kaupunginvaltuutetut toimimme siellä kuntalaistemme antamalla valtakirjalla ja valtuutetun yksi keskeisimmistä vaikuttamisen välineistä ovat juuri valtuustopuheenvuorot. Niiden arvoa nostaa nykyisellään se, että kokoukset menevät suorina lähetyksinä eetteriin. Minulle se on myös tällä hetkellä ainoa paikka suoralle toiminnalle, koska en juuri nyt ole muissa välittömästi kaupunkihallintoon kuuluvissa luottamustehtävissä.

Valtuustosopimus vain vitsi

Kuluvan valtuustokauden alussa valtuustopuolueet solmivat valtuustosopimuksen, millä ryhmät sitoutuivat tietynlaiseen valtuustoetikettiin. Jouduin siitä omalta osaltani irtisanoutumaan jo alkumetreillä, koska kunnallinen valtaeliittimme ei sitä omassa toiminnassaan noudattanut alkuunkaan. Tällaisiin yksipuolisiin sopimuksiin ei kenenkään kannata sitoa käsiään.

On enemmän kuin irvokasta, että valtuuston puheenjohtaja on tämän sopimuksen ensimmäinen allekirjoittaja, minkä paperin 1. kohdassa sitoudutaan valtuustotyön arvoihin, joissa ”valtuustotyöskentelyssä korostetaan avoimuutta, tasapuolisuutta, erilaisten mielipiteiden kunnioitusta, kokonaisuuksien kehittämistä sekä strategisuutta ja tuloksellisuutta.”

Puhetta vai pullakahveja?

Valtuustosopimus pitää sisällään painotuksen siitä, että valtuustotyöskentelyssä tavoitellaan ”kokonaisuuksien hahmottamista ja kehittämistä.” Edelleen kokouksissa pitäisi ”suosia tehokkaita ryhmäpuheenvuoroja ja sen jälkeen käytävää aktiivista debattia.”

Puheenjohtajan oikeuksiin valtuustosopimuksen hallintosääntöviittauksen mukaan kuuluu mahdollisuus rajoittaa valtuutettujen puheenvuorojen pituutta siten, että ryhmäpuheenvuoro voi kestää enintään 5 minuuttia ja muu puheenvuoro 3 minuuttia. Puheenvuorojen määrän rajoittamisoikeudesta valtuustosopimuksessa sen sijaan ei ole mitään mainintaa.

Aktiivisuutta ivataan

Valtuutetun rooliin valtuustosopimuksen mukaan kuuluu se, että ”valtuutetut sitoutuvat muun muassa luovuttamaan asiantuntemuksensa laadukkaan päätöksenteon aikaansaamiseksi, aktiivisesti perehtymään valmisteltavana oleviin asioihin, työskentelemään jokaisen valtuutetun näkemyksiä ja lähtökohtia arvostaen ja osoittamaan kykynsä toimia yhteistyössä valtuuston muiden jäsenten ja ryhmien kanssa.”

Uskallan väittää, että nämä ehdot täytin kirkkaasti kärkenä käydyssäkin kokouksessa, siihen valmistautumisessa ja asiaan perehtymisessä. Kuinka moni muu valtuutetuista mahtoi olla tutustunut lukuisten maamme kuntien vastaaviin ohjelmiin, lukenut läpi ajatuksella ja alleviivaten monikymmensivuisia opinnäytetöitä asiasta tai valmistautunut päätöskokoukseen yksityiskohtiin pureutuvalla ja kokonaishallinnan käsittävällä valmistellulla puheenvuorolla tai muutosesityksen saatesanoilla?

Puheenjohtajapolitikointi pois

Valtuuston puheenjohtajan käyttämä ivallinen sekä mitätöivä termi puheenvuorostani ”monologina” on häpeällinen. Sen voisi vielä käsittää, että moiseen loukkaukseen syyllistyy joku rivivaltuutettu, mutta puheenjohtajan kohdalla se on täysin anteeksiantamatonta. Puheenjohtajan tehtävä ei kerta kaikkiaan ole lietsoa salissa vastakkainasetteluja. Näin tehdessään hän osoittaa, että ei ole alkuunkaan tehtäviensä tasalla.

Valitettavasti valtuuston puheenjohtajan politikointi ei ole kuluneella valtuustokaudella kohdistunut ainoastaan minuun, vaan siitä ovat saaneet kärsiä eräät muutkin valtuutetut ja asiasta on myös aikaisemmin huomautettu. Täytyy sanoa, että tällainen käytöstapa on päässyt muodostumaan vuosikymmenten varrella aika monen keskustapuoluetaustaisen puheenjohtajan helmasynniksi.

Ei tarvitse lainkaan ihmetellä, jos puolueiden ehdokashankinta kuntavaaleissa takkuaa, kun tarjolla on lähinnä kepu-satraappien kyhäilemiä Danielille tarkoitettuja tunnelmia leijonien luolassa.

Joukamo Kortesalmi

Kuusamon Puolueettomat

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu