Metsissämme muhkeat mahdollisuudet

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) on pitkän linjan metsätalousyrittäjä ja metsäkiinteistösijoittaja, joka pitää metsien mahdollisuuksia vielä vahvasti vajaakäytettyinä.

Kuusamon merkittävin elinkeinotoimiala on metsäklusteri. Se on ollut sitä hyvän aikaa ja varsin hiljaa asemastaan. Jopa niin vähäeleisesti, että hyvin useat kuvittelevat erheellisesti monin verroin sitä äänekkäämmän matkailuelinkeinon olevan se suurin ja kaunein. Toki matkailu tulee sitten kakkosena, eikä sekään tietysti ole mitenkään vähämerkityksinen.

Metsien omistuspohja Kuusamossa on laajaa niin suoran metsämaanomistuksen kuin yhteismetsäosuuksienkin kautta. Näin metsien hyödyntämisen tuotot ja niihin perustuvat vapaa-ajanvieton riemutkin heijastuvat täällä hyvin laajoihin kansalaispiireihin. Metsien hakkuut tuovat paitsi suoria puukauppatuloja omistajilleen, myös erittäin laajat heijastusvaikutukset: kuljetuksiin, koneurakointiin, taimituotantoon, metsien hoitotöihin ja moninaiseen jatkojalostukseen – unohtamatta metsäneuvontapuoltakaan.

Ekovainolaiset yksityismetsiemmekin kimpussa

Metsävaramme ovat siitä poikkeuksellista tuotantokoneistoa, että ne ovat jo olemassa ja kasvavat huonollakin hoidolla. Kaiken lisäksi lisää elinvoimaa on jo valmiina pystyssä odottamassa harvennus-, hoito- ja hakkuurästien poistamista. Koko kansantaloutemme hyötyisi huomattavasti, mikäli metsiemme tuotto kyettäisiin keräämään nykyistä tarkemmin ja kokonaisuudessaan talteen.
Valitettavasti maassamme mellastavat nyt sellaiset vastuuttomat voimat ja tahot, joista itsestänsä ei ole taloutemme kasvattajiksi ja jaettavan synnyttäjiksi.

Ekovainolaiset ovat alkaneet hillumisensa jo yksityismetsissämmekin. Koppakuoriaisia katsellaan ja lahopuuta ollaan löytävinään sieltä ja täältä. On unohdettu se, että monen nappaskenkämaisterin ja päivystävän dosentin opinnot on maksettu sukutilan puukauppatuloilla. Harva heistä on tainnut niitä itse tienata ainakaan metsänistutuksen palkkatuloilla, vaikka muodikkaassa ilmastonmuutosahdistuksessa kuinka moraaliposeerataankin.

Metsiemme museointi pysäytettävä

Vahvasti vientiriippuvainen Suomi elää edelleenkin metsistään. Se metsäelanto tulee merkittävältä osin puuntuottamisesta. Myös ilmastonmuutoksen torjuntatyössä kasvavat metsäkuviot ovat pääroolissa. Koko metsänkasvatuksen pääideana on puuston yhteyttämistoiminnan edistäminen. Kun kasvu hiipuu, on päätehakkuun aika ja uuden puusukupolven perustamisen hetki.

Metsissämme muhii mahtavat mahdollisuudet elinvoimaisuutemme edistämiseen. Ne on vaan otettava sieltä kauttaaltaan hyötykäyttöön metsiemme museoimisen sijaan. Kuusamon kehityskaaren kääntäminen kurjistumiskierteestä kukoistukseksi edellyttää aikaisempaa selvästi suurempaa panostusta metsäklusteriimme. Koko ketju alkutuotannosta tieverkostoihin ja jatkojalostukseen kaipaa oikeata arvostusta ja riittäviä yhteiskunnan tukitoimia.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)
kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo. Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu