Nuoret lapsiperheet kunnalliskeskiöön

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmen (ps.) pääkirjoitus Peruskuusamolainen-vaalilehdessä.

Kuusamossa on alettu pikkuhiljaa huolestumaan huoltosuhteemme jatkuvasta heikkenemisestä ja syntyvyyden alentumisesta. Hämmästyttävän pitkään tähän väestöpohjamme rakenteelliseen ongelmaan onkin suhtauduttu kerrassaan kevytmielisesti ja olahkohautuksin. Kyse on kuitenkin ratkaisevan tärkeästä asiakokonaisuudesta.
Mikään epäkohta tai vääränlainen kehityssuunta ei korjaudu ennen kuin se kyetään tunnistamaan ja tunnustamaan. Ikävien asioiden kieltäminen ja painaminen vihreän veran alle on pahinta, mitä niiden muuttamisen estämisen suhteen voidaan tehdä. Avoin keskustelu vaikeuksista taas on parasta lääkettä epätoivottavien kehityskulkujen katkaisemiselle.

Syntyvyys saatava käännetyksi kasvuun

Jotta huoltosuhteen vääristymistä voidaan oikaista, on päästävä paneutumaan ja pureutumaan sen juurisyihin. Yksi syy siihen on keski-iän kohoaminen, mutta se taas on lähtökohtaisesti pelkästään myönteinen asia. Muuttoliike puolestaan vie meiltä pois nimenomaisesti nuoria ikäluokkia, mitä olisi syytä loiventaa esimerkiksi jatkokoulutusmahdollisuuksia nykyisestäänkin monipuolistamalla ja työpaikkatarjontaa lisäämällä.
Tehokkain tapa huoltosuhteemme parantamiselle on syntyvyyden nostaminen nykyvuosien aallonpohjasta. Kuusamossahan siinä on vajottu takavuosiin verrattuna vain kolmannekseen entisestä. Lasten kokonaismäärän väheneminen näkyykin konkreettisesti kaikkialla aina kouluja myöten. Valmista nuorisoasteen infrastruktuuria jää vaille käyttöä koko ajan.
Syntyvyyden kohentuminen ei kuitenkaan tapahdu vain asiaa ihmettelemällä, vaan se vaatii aivan konkreettisia toimenpiteitä lapsiperheiden arjen helpottamiseen. Tämän päivän tilanne, missä nuorilla lapsiperheillä tulot ovat elinkaaren ajan minimissään ja menot maksimissa, on hallitsematon. Tässä puolestaan piilee perussyy siihen, että valitettavan moni perhe hajoaa lasten ollessa vielä taaperoikäisiä.

Lapsiperheet nostettava etusijalle

Lapsiperheet on yksinkertaisesti nostettava arvoasteikossamme kaiken maailman Rukan krumeluureja korkeammalle tasolle, kunnallisessa priorisoinnissa keulapaikalle. Kyse ei ole rahan puuttumisesta, vaan sen kohdentamisen järjestyksestä – arvovalinnasta. Lastenhoito on yksi lähtökohta perhekeskeiselle päätöksenteolle. Perhepäivähoitajia löytyy aivan varmasti, kun palkkaus nostetaan kilpailukykyiselle tasolle.
Perhepäivähoitopalveluja voidaan tarjota edelleen myös haja-asutusalueilla, jos siihen vain poliittista tahtoa riittää. Nyt valitettavasti sitä ei valtakoneistollamme ole ollut ja siksi tämäkin toiminta kamppailee keskittämisvimman kourissa. ”Perheille paras” on pelkkä kaupunkistrategian korulause ilman käytännön konkretiaa sen tueksi.
Lapsiperheiden aseman kunnallinen kohentaminen on varsin helppoa, sillä he itse ovat parhaita tarpeidensa ja toiveidensa kuvailijoita. Kaupungin hallinnon tehtäväksi jääkin vain toteuttamiskelpoisten ajatusten muokkaaminen käytännön toiminnaksi ja palveluiksi. Katukivien kustannusvaikutuksilla olisi lapsiperheiden hyväksi saatu paljon aikaan. Korjauksen saaminen tähänkin vaatii muutosta ja sen me voimme tehdä nyt äänestyskopissa!

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)
kaupunginvaltuutettu

+1
joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo
Ehdolla kuntavaaleissa

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu