Päätöksenteon kepu-pakkopullaa

Kuusamon pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (sit.) pitää puoluepolitiikkaa ja politikointia Kuusamon valtuuston keskeisenä ilmapiiriongelmana. Sitä ylläpitävät kaikki keskeiset poliittiset valtuustopuolueet. Kunnallishallintomme kaipaa Kortesalmen mukaan tervehdyttämistä ja siinä pitää aloittaa politisoitumisen poistamisella.

Tässä julkisuuteen tarjoamani, mutta julkaisematon jatkomielipiteeni keväiseen mediakeskusteluun Kuusamon valtuuston sisäilmapiiriongelmista.

Useat Kuusamon kaupunginvaltuutetuista ovat julkisuudessa esittäneet huolestumisensa paikkakuntamme kunnallisen päätöksenteon alennustilasta. Se on todellakin valitettavan halvaantunutta. Jo aikapäiviä sitten olen todennut valtuustosalimme olevan aivan liian pienen tilan, kun sinne ei millään vaikuta sopivan kussakin asiakohdassa kuin ainoastaan yksi sallittu mielipide.Tässä

Sanelupolitiikka ei ole yhteistyötä

Mikäli et alistu valtakoneistomme ryhmäkokouspäätöksiin, sinut julistetaan häiriköksi, sinua pilkataan ja ivataan sekä jopa julkisesti ilakoidaan sillä, että sinun kirjoituksesi yleensä sivuutetaan lukematta – siis ignooraten. Mikäli olet erehtynyt valtuustossa tekemään muutosesityksen ja äänestänyt pohjaesitystä vastaan, kaikelle kansalle kerrotaan, että valtuuston enemmistö on näyttänyt lähes yksimielisesti vähemmistöön jääneille kaapin paikan.

Olen aina sanonut, että aito yhteistyö on vastavuoroista ja molemmin puoleista. Sen sijaan silkka sanelupolitiikka ei ole yhteistyötä nähnytkään. Hirmuhallinnoksikin olen tätä joskus kutsunut. Silloin, kun päätöksenteko on piloilla, ajaudutaan valituskierteisiin. Ne eivät ole syy, vaan vasta seuraus heikkotasoisesta hallinnosta – siitä, että kaikkia kuntalaisia ei oteta osallisiksi päätöksentekoomme yhdenveroisina.

Kahlittu Kuusamo kuihtuu

Uskallan väittää, että tällainen ylimielinen yhden puolueen yksinvalta-aseman hyväksikäyttö on yksi suurimmista syistä siihen, että Kuusamo kuihtuu, täältä lähdetään pois eikä vetovoimamme ole lainkaan riittävä, jotta väestöpohjamme säilyisi edes entisen suuruisena. Poliittisen pelin ulottaminen pieniinkin yksityiskohtiin karkottaa kansaa. Ummehtunut ilmapiiri ahdistaa ja mielipidevaino luo vähintäänkin mielipahaa.

Kuusamosta on kadonnut keskustelutaito ja -tahto, jos niitä koskaan on ollutkaan. Pahimmillaan poliittiset puoluepukarit ovat linnoittautuneet omiin kupliinsa, joista eri mielipiteiden omaavat kuntalaisemme häädetään pois ja estetään. Tämä pelin politiikan moderointi on mädättänyt myös lukuisat kuusamolaiset some-keskustelupalstat. Niiden ykkösprioriteetiksi on noussut keskustelun kahlitseminen ja kieltäminen, aivan samoin kuin kunnallishallinnossammekin.

Yksin usein oikeassa

Tosin sen verran voi tapahtuneesta parannuksesta todeta, että salinaureskelu väheni kertaheitolla aikaisemmasta pelkästään yhdellä puheenjohtajan toteuttamalla istumajärjestysmuutoksella. Tässä tynkäryhmäksi muuttunut yhden miehen osasto siirrettiin enteellisesti taka-alalle, kun se oli tehtävänsä tehnyt.

Enemmistö ei ole automaattisesti synonyymi oikeassa olemiselle. Äänestyksen tulos Kuusamon oloissa kertoo vain poliittisista voimasuhteista. Jopa yksikin valtuutettu voi lopulta olla oikeassa, sen kertoo lahjomattomasti vasta historiankirjoitus. Itse ainakin olen mieluummin yksin oikeassa kuin joukon jatkona väärässä.

Politiikka pois

Peräänkuuluttaisin meille kunnalliskonsensusta. Konsensus-päätöksentekohan on prosessi, missä ei takerruta vain enemmistön ajamaan lopputulokseen, vaan yritetään ottaa huomioon myös vähemmistöjen näkökannat ja näin eliminoimaan etukäteen päätöksen vastustus. Yhteisymmärryksen saavuttamisella tavoitellaan vastustuksen minimoimista.

Asialinjalle olisi Kuusamossa nyt mitä suurin tarve ja tilaus. Puoluepolitiikka paikallishallinnossa on kokonaan sinne kuulumaton elementti. Kunnallinen päätöksenteko ei kaipaa puolueiden painolastia. Siksi Kuusamon Puolueettomat -valtuustoryhmä on raikas tuulahdus kohti tervehdyttävää ja puoluekahlitsematonta päätöksentekoa.

Joukamo Kortesalmi

Kuusamon Sitoutumattomat

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu