Paikallispääkirjoitus sumuttaa

Kuusamon kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) pahoittelee paikallislehden pelaamista epäjournalistisin keinoin.

Koillissanomat julkaisi tuoreen päätoimittajansa mielipiteen 4.8. Jätin siihen vastineen jo edellisvuorokauden aikana heti digilehden ilmestyttyä. Paikallismedias ei kuitenkaan julkaissut vastinettani – ei edes mielipidekirjoituksena.

Julkaisun pääideana oli arvatenkin luoda henkilöni ylle epäilyttävä kuva, ei toki nimeä mainiten, koska sehän olisi PS -mainosta, vaan rivien välistä selvästi ulostyöntyen. Juuri minä nimittäin olen se, joka erityisesti paikallisesti on esittänyt media-arvostelua niin mielipidekirjoittelussa kuin sosiaalisessa mediassakin ja sen taatusti paikallislukijat tietävät ja tunnistavat.

Tässä on kyseessä ihan tuikitodellinen mediasalaliitto Perussuomalaisia ja paikallisesti Kortesalmea kohtaan. Kaleva-konsernin kohtelu on kovaa jo ylisukupolvisesti, sillä tätä mediasodankäyntiä se käy jo toisessa polvessa SMP:tä/PS -puoluetta ja Kortesalmia vastaan.

Koillissanomien pääkirjoitus tulevan aamun lehdessä on silkkaa silottelua. Täydellinen hämäysyritys, mihin on whataboutismin keinoin sotkettu puurot ja vellit sekaisin ja käännetty totuus päälaelleen. Syyttelemällä muita ei tosiasiassa mediaselitetä uskottavasti yhtään mitään.

Lehdistönvapaus sisältää myös lehdistönvastuun

Päätoimittaja yrittää painaa median pään pensaaseen puhuttaessa kesän kestäneestä rasismikeskustelusta. Se on hänen mukaansa sosiaalisen median vika. Ikään kuin lehdistöllämme ei olisi asiassa osaa eikä arpaa. Selvä fakta on kuitenkin se, että koko kesän kestänyt kähinä ei olisi saanut alkuunkaan tällä lailla ilmaa siipiensä alle ilman valtamediamme suosiollista avustusta ja puffausta.

Lisäksi päätoimittaja tuo esiin termillä “uudet paljastukset” tämän kestokeskustelun, vaikka tyypillistä sille ovat olleet nimenomaisesti taivaanaikaiset ja jo aikoja sitten yleisesti tiedetyt tapahtumat tai viestittelyt. Suurin osa tikun nokkaan tarkoituksellisesti nostetuista tapauksista ei ole liittynyt millään muotoa ministereiden ministeriaikaiseen toimintaan. Ja tässäkin suhteessa maamme media on toiminut sangen valikoivasti, kun esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lindtman on päästetty kuin koira veräjästä taannoisten natsi-henkisten illanviettokuviensa kanssa.

Käytännön mediasalaliitto asialla

Edelleen päätoimittaja luettelee yksityisyydensuojan perusteita, vaikka ministeri Rydmanin kohdalla on kyse Helsingin Sanomiin kohdistuneesta esitutkinnassa olevasta kokonaisuudesta, missä asian käsittelylle pitäisi jättää työrauha. Toisaalta tässäkin olisi syytä toimia vastavuoroisesti ja kohtuullisuuden nimissä siten, että yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa olevilla olisi myös mediasuoja tulla esiin korjaamaan esitettyjä virhetietoja ja selvää media-asenteellisuutta.

Tämän pääkirjoitusvuodatuksen päätarkoituksena on ollut luoda henkilöni ylle epäilyttävä varjo, kun nimiä tai asioita lainkaan mainitsematta ja yksilöimättä tarjoillaan hyllytettyjen mielipidekirjoitusten sisältöjä totuuspohjaltaan “tuulesta temmatuiksi”. Jokainen kuusamolaista keskustelua seuraavahan tietää, että juuri minä olen moneen otteeseen kritisoinut Koillissanomien sensuurilinjaa. Kaikki paikallislehdessä julkaisemattomat kannanottoni ovat kuitenkin jokaisen tarkastettavissa blogissani. Mikäli pääkirjoituksessa taas ei viitata minuun, pitäisi se tuoda reilusti esille.

Mediamaalittaminen mieliharminamme

Kuinka Koillissanomat perustelee vuosikausia jatkunutta omaa fasisti-, rasisti- ja natsi-rienausta, mitä se on palstoillaan julkaissut? Millä lailla nämä aiheet koskettavat konkreettisesti nyky-Kuusamoa? Kuuluuko tällainen paikallislehden perustehtäviin? Ketä ne kiinnostavat? Keitä ovat paikallisesti tällaiseksi syytetyt henkilöt? Uskallan väittää, että meillä äärikommunistit ovat paljon todellisempi ja suurempi uhka kuin edellä mainitut, mutta siltä jostakin ihmeen syystä media sulkee täysin silmänsä.

Kirsikkana pääkirjoituskakkuun on poimittava vielä maalittaminen, mitä termiä edes oikeinkirjoitusohjelma ei tunne – lainsäädännöstämme puhumattakaan, missä sitä ei ole kriminalisoitu. Joku Journalistiliiton huolestuminen asiasta on yhtä tyhjän kanssa, sillä sehän toimii molempiin suuntiin. Sitä on voitu toimituksissa tehdä palkkatyönä julkaisualustaa halliten ja vastassa ovat pääosin harrastuspohjalta toimivat kansalaiset ilman omia suoria esiintymiskanaviaan. Puntit eivät siis ole aivan tasan.

Oikeita asioita ei uutisoida

Vieläpä päätoimittaja lopuksi ajaa mutkat suoriksi päättelemällä, että kesän kohut ovat syynä viimeisimpään galluptulokseen. Millä ihmeen näytöillä? On aivan normaali tilanne, että hallituspuolueiden kannatus laskee ja oppositiossa kannatusta kartutetaan. Päätoimittajalta voisi tietysti kysyä, että milloin valtamediamme päästää nykyisen hallituksemme työstämään niitä mainitsemiaan “oikeita asioita”? Eihän siihen päästä edes paikallistasolla, kun kaikki liikenevä aika kuluu minultakin paikallislehden paikkansapitämättömyyksien oikaisemiseen ja uudelleenkirjoittamiseen!

Joukamo Kortesalmi (ps.)

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu