Quo vadis Kuusamo?

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) uskoo käänteen Kuusamolle koittavan vain paikallisen yksipuoluejärjestelmän murruttua ja nykyisin oululaisomisteisen "paikallislehden" hävittyä näyttämöltä.

Cogito, ergo sum – ajattelen, siis olen – tunnustaudun tässä suhteessa täysiveriseksi descartestiksi, varman pohjan varmaksi etsijäksi. Rationalismi ja realismi ovat mielestäni ainoita oikeita ismejä. Oikean tilannekuvan täydelliseen kokoamiseen kuuluu myös niiden ikävien tietojen ja tosiasioiden hallinta. Ongelmien jatkuva lakaisu maton alle vie lakaisijan itsensäkin lopulta sinne – kyykyttäjien kynnysmatoksi.
Kehityskulku ja kehitysennusteet eivät lupaile Kuusamolle hyvää. Tämä kaikki kuitenkin kunnalliskiistetään ja minut leimataan häiriköksi ja pelkäksi pessimismin pääpasuunaksi, millä tulen dekoratiivisesti demonisoiduksi. Entä sitten? Ajoittain on raskasta olla yksin oikeassa, mutta se on tuntuvasti kuitenkin sitä keveämpää, että joutuisi pakon edessä huutamaan sellaisessa kuorossa, mihin ei tunnu kuuluvansa. Ja vieläpä aivan väärää loitsua!

Ryhmäkuri rasitteena

Voin kuvitella ryhmäkurin, mistä minulla tosin ei ole omaa kokemuspohjaa vähäisimmässäkään määrin, olevan hyvin alistavaa ja kuluttavaa. Ehkäpä juuri sen vuoksi moni pätevä kunnallispäättäjäksi pyrkijä tuskastuu toivottomaan toimintaan ja luopuu leikistä yrityksen ja erehdyksen kautta jo yhden valtuustokauden jälkeen. Juuri tämän vuoksi mikään ei koskaan muutu miksikään vallitsevassa kepu-despotismissa vain miestä tai naista vaihtamalla. Sama pätee heitä hännysteleviin paikallisapupuolueiden diletantteihin ja dogmaatikkoihinkin nähden. Todellinen muutos tapahtuu vain aikaisemman tyystin hylkäämällä.
Kuusamo on nyt siis tienhaarassa, missä vanhat valinnat johtavat vain aikaisempaa pahempaan ahdinkoon, mutta uusi tie voi tuoda mukanaan käänteen ja kukoistuksen. Koko maan mittakaavassa raikkaat uudet poliittiset tuulet jo puhaltavatkin. Suurin hätä on nyt siitä, ettei vaan Kuusamo jää tästä tervehdyttävästä kehityksestä paitsi. Se osattoman asema olisikin ankea ja karu.

Kokeilematon tie on kulkematon

Kuusamossa on hoettu vuosikymmenet siitä, että enemmistö ei voi olla väärässä. Onko se näin myös nyt, kun PS on gallupkärkenä? Ei vaaleissakaan ratkaista sitä, kuka on oikeassa, vaan ainoastaan se, kenelle valtaa annetaan. Niinpä sekin ajatus, että suurin viisaus asustaisi vain ja ainoastaan valtakoneistossamme, on harhaluulo. Absoluuttista totuutta on monessa tapauksessa joko vaikea tai jopa mahdotonta selvittää päätöksentekohetkellä, koska vasta aika osoittaa sen, mihin kulloinenkin päätös vie.
Tässä yhteydessä on muistutettava mieliin se kolikon toinen puoli, missä hävinnyt näkökanta jää kokonaan selvittämättä. Olisiko sillä päädytty kenties täysin samaan lopputulokseen, huonompaan kehityskulkuun, vai peräti parempaan ratkaisuun? Ei se ole mikään kunnollinen selitys Kuusamon kuihtumiselle, että niinhän tapahtuu muissakin kehitysaluekunnissa. Valta niissä on tosin valtaosin tasan samoissa käsissä. Yhtä lailla voin huomauttaa, että aluetutkija Timo Aron juuri joulun alla julkistaman kuntakarttapohjan tietojen mukaan myös joulupukin ennakoitiin vierailevan Raisiota lukuunottamatta kaikissa muissakin kunnissa kuin Kuusamossa. Näin siis, vaikka vain meillä on Ruka.

Yksikin voi vaikuttaa

Poliittisessa päätöksenteossa yksi henkilö voi vaikuttaa omasta aktiivisuudesta riippuen tiettyyn rajaan saakka. Asioita voi nostaa esille yksikin, samoin kuin niihin pääsee ottamaan kantaa. Muutos- tai vastaesitykseen tarvitaan kuitenkin myös vähintään yksi kannattaja, jotta se saadaan vietyä äänestykseen ja näin kaikki valtuutetut sidotuksi jonkin mielipiteen mukanaan tuomaan poliittiseen vastuuseen. Juuri näillä äänestyksillä saadaan taas luoduksi sitä poliittista kentän painetta, millä muutoksia saadaan aikaan väistämättä ennen pitkää.
Perussuomalaisilta on nyt puuttunut Kuusamon valtuustosta se ainoakin kannattaja. Ensi kuntavaaleissa on siis syytä pitää huolta ainakin siitä, että valtuustoon saadaan läpi niin esittäjä kuin varma kannattajakin. Tämä on peruslähtökohta, mutta siitä eteenpäin on sen parempi, mitä suurempi ryhmä saadaan läpi – unohtamatta kuitenkaan sen sisäisiä toimintaedellytyksiä. Osaamista, oivallusta ja oppimiskykyä sekä ennen kaikkea uskallusta tarvitaan. Kaiken ytimenä on vaihtoehdon tarjoaminen. Valtakoneistollamme on jo liiaksikin vasalleja. Meidän tehtävänämme on tuoda esille toisenlaiset toimintatavat ja uudenlainen idea Kuusamon kehittämiselle.

Muutos on mahdollisuus

Muutos on kaikkinensa kolmiportainen portaikko: tosiasioiden tunnustaminen, poliittisen vallan uusjako ja oikeat päätökset oikea-aikaisesti suoritettuina. Kuusamolla on lähtökohtaisesti edellytyksiä parempaankin tulevaisuuteen kuin mitä kohti olemme luisumassa. Sen saavuttaminen vaan edellyttää myös äänestäjiltä ennakkoluulotonta rohkeutta vaalikopeissa. Pelkällä joo joo -meiningillä ei saada mitään aikaiseksi. Valtuusto ei ole sen paremmin tekemättömien tuppisuidenkaan paikka.
Valtuustotyö on perehtymistä, pohtimista, ennakkovalmisteluja ja vaihtoehtojen tarjontaa. Oma linja kuuluu jokaisen perusoikeuksiin. Myös mielipiteissä se oma on monelle se paras mielipide. Valitettavan usein valtakoneistossamme kuuluu se ryhmän mielipide murtavan monen oman mielipiteen.
Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)
kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo. Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu