Satutunteja päättäjille

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (ps.) paheksuu päätöksenteon tausta-aineiston kunnallispeukalointeja.

Kuusamon kunnallinen päätöksenteko ja erityisesti sen valmistelu on karannut täysin raiteiltaan. Mihinkään tarjoiltuun taustatietoon ei voi enää luottaa. Aina jonkin särähtäessä korvaan, osoittautuu tarkemmassa tarkastelussa herännyt epäilys oikeaksi.

Luikurilukuja luottamushenkilöille

Uusimmat tarinatuokiot tarjoilivat meille päättäjille kunnallisina iltasatutunteina täysin hatusta vedettyjä ja mielivaltaisesti koostettuja väestöennusteita, mitkä perustuvat korkeintaan lapsenuskoon tai mielikuvitusmaailmaan. Todellisuuden tai todennäköisyyden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

Pajunköyden syöttö ja tyrkytetty toiveuniajattelu päättäjillemme on nyt saanut aivan uudet mittasuhteet. Puheet jostakin käänteestä on aluekehitysammattilaistemme taholta kumottu jo aikapäiviä sitten. Koronapiikki oli vain hetken häiriötila eikä muutama vuosi edusta vähäisintäkään trendiä. Nyt on jo tovin aikaa vaellettu täysin koronaa edeltävän aikakauden tunnelmissa.

Lapsenuskoa ja Lapatossuja

Kaiken kukkuraksi Kuusamon väkiluku alitti kuluneen kesän aikana 15.000 asukkaan rajan. Yhteismitallinen ja vakiintunut väestöennustekäytäntö jatkaa edelleen aikaisempaa arviolinjaa siitä, että Kuusamon väkiluku vuonna 2040 on painunut jonnekin noin 13.000 asukkaan kieppeille.

Jokainen voi tietysti uskoa omassa elämässään, vaikka joulupukkiin tai hammaskeijuun, mutta kunnalliselle luottamushenkilölle tällainen vastuuttomuus ei kerta kaikkiaan sovi. Vielä vähemmän se on soveliasta virkahenkilökunnalle. Joku roti ja tolkku se sentään pitää säilyttää yhteisten asioiden hoidossa.

Tausta-aineisto on kuin tiedustelutietoa

Kunnallinen päätöksenteko ei voi perustua ja tukeutua helppoheikkimäiseen markkinamiesmentaliteettiin taivaanrannan maalailuineen, missä vastuu siirtyy sujuvasti kuuntelijoille. Oikea päätöksenteko edellyttää peukaloimatonta tausta-aineistoa ja kattavaa tilannetietoa. Millään osatotuuksilla tai toivioretkimeiningeillä ei ylletä kestäviin ratkaisuihin.

Lienee ollut kohtalon ivaa, että MDI julkaisi päivitetyn vuoden 2023 väestöennusteensa pari päivää ennen Kuusamon kaupungin mittatilaustyönä räätälöityä tekelettä. Kunnallinen puliveivaus näin paljastui.

Kaikkein huolestuttavinta on se, että näitä tekemällä tehtyjä huuhaa –lukuja ja keinotekoisia käyriä tarjoillaan meille päättäjille ihan vakavalla naamalla “työkaluksi kaupungin kouluverkon, investointien ja asuntopolitiikan suunnittelussa.”

Keinotekoisesti keksittyä

Oikeasti nykymenolla väestönvähenemämme vuoteen 2040 on –13 %. Klappia todellisuuteen on tuhansien asukkaiden verran samalla, kun peruskoululaistemme määrästäkin on kolmasosa katoamassa, ei minkään valtakunnan vastuullista päätöksentekoa voida rakentaa tällaisten tuulentupien varaan. Asunnonvaltaajia vartenko tänne ollaan kunnallistuetusti uutta asuntokantaa pukkaamassa?

Se on vaan nyt niin, että vain yksi asia on varmaa ja se on se, että päätöksentekokoneistostamme on saatava siivotuksi pikaisesti pois sellaiset ainekset, joiden todellisuudentaju on heikentynyt näin raskaasti. Tässä on seuraavissa kuntavaaleissa äänestäjillämme todellisen suursiivouksen paikka.

Olipa kerran Kuusamo, jossa oli niin kunnalliskankurit kuin hoviväkikin. Vain pieniä heleä-äänisiä lapsia oli liian vähän!

Joukamo Kortesalmi (ps.)

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu