Toivotaan turvallisuutta – valmistaudutaan kriiseihin

Kuusamon Puolueettomien valtuustoryhmän pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi on valtuustotoiminnallaan ollut moneen otteeseen myötävaikuttamassa Kuusamon turvallisuustilanteen parantamiseen ja varautumiseen erilaisiin kriiseihin.

Eräs Koillissanomien ex-päätoimittaja kaipaili tässä taannoin niitä paikallismediassa julkaisemattomia mielipidekirjoituksiani, joten tässäpä olisi yksi sellainen. Laitetaan tämä nyt näkyville tänne Uuteen Suomeen, kun blogiani lehtitietojen mukaan luetaan aina Espoota myöten.
 

Kuusamon kaupungin turvallisuussuunnittelu ja valmistautuminen eri poikkeustilanteisiin on ollut koko sen ajan esillä, vaikutettavissa ja päätettävänä, mitä olen Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettuna ollut mukana kunnallisissa luottamustehtävissä.

Turvallisuus taattava

Arkistojeni mukaan olen jo 16.11.2015 jättänyt aloitteen aiheesta:Kuusamon kaupunki ryhtyy viipymättä välttämättömiin ja riittäviin toimenpiteisiin hallitsemattoman maahanmuuton, pakolaisten vastaanoton ja turvapaikanhakijavyöryn väistämättä mukanaan jo tuomien tai tuovien turvallisuusuhkien poistamiseksi ja perustaa parlamentaarisesti kattavan kriisinhallintatyöryhmän tätä ennaltaehkäisevää toimintaa koordinoimaan.”

Valitettavasti turvallisuustilannettamme on kunnallishallinnossamme pidetty aikaisemmin lähinnä lintukodonomaisena ja mahdollisiin uhkakuviin on suhtauduttu lunkisti ja leväperäisesti. Oikeastaan vasta korona-pandemian jälkeen iskenyt Venäjän häikäilemätön ryöstöretki ja hyökkäysvalloitussota Ukrainaan on pannut omankin valtakoneistomme hälytyskellot lopulta soimaan. Ikään kuin malli Cajander kaulassa kriisin kohtaaminen voisi olla vastuullisille tahoille perin häpeällinen tilanne.

Torsoa turvallisuussuunnittelua

Seuraavaan kerran tartuin turvallisuussuunnittelumme Ruususen uneen 8.2.2016 jättämälläni kuntalaisaloitteella, missä vaadin vuosikausia vanhaksi venähtäneen turvallisuussuunnitelmamme päivittämistä viipymättä sekä turvallisuussuunnittelun johtoryhmän täydentämistä parlamentaarisesti kattavaksi.

Ajelehtimaan jääneen turvallisuussuunnitelman päivityksestä jouduin jättämään Kuusamon kaupunginhallituksen kokouksessa 18.12.2016 vastaesityksen ja lopulta eriävän mielipiteen, missä totesin sen olevan tilastoluettelo ja muistuttavan laadultaan lähinnä Himasen horoskoopiksi ristittyä ja suuren julkisen kohun saanutta tulevaisuuspamflettia. Vika ei mielestäni kuitenkaan Kuusamossa ollut työstäjissä, vaan tilauksessa ja annetuissa toimintaedellytyksissä.

 

Päivitykset puuttuivat

Korona-vitsauksen syntyvaiheilla 12.3.2020 jouduin jälleen jättämään kuntalaisaloitteen turvallisuussuunnitelmamme pikapäivittämisestä. Kulkutautivarautumisessahan tulimme kohdatuiksi housut nilkoissa lähes hengityssuojattomina.

Edelleen samaan aiheeseen eli valmistautumisemme vähäisyyteen ja heikkoon kattavuuteen jouduin tarttumaan 28.2.2022 jättämässäni valtuustoaloitteessa – välittömästi Ukrainan sodan alkamisen jälkeen – vaatien kaupungin valmius- ja turvallisuussuunnitelmien saattamista ajantasaisiksi vastaamaan uusia ajankohtaisia ja oletettavia uhkakuvia ja vaaratilanteita.

Väestönsuojeluvälttelyä

Samaan aihepiiriin kuuluvaksi voi lukea liittyvän myös 21.3.2022 tekemäni valtuustoaloite kiireellisen selvitystyön käynnistämiseksi Kuusamon väestösuojien nykytilanteesta, niiden kapasiteetista ja sijainneista sekä järjestelmän luominen näiden tietojen pysymisestä ajantasaisina, vastuuhenkilön nimeäminen ja seikkaperäisten suunnitelmien laatiminen väestönsuojelumme saattamiseksi kattavaksi.

Eikä tässä vielä kaikki.9.5.2022 olin pakotettu jättämään valtuustoaloitteen koskien Kuusamon kaupungin ryhtymisestä kiireellisiin toimenpiteisiin itärajallemme kaavaillun esteaidan rakennustöiden ulottamisesta ja aloittamisesta ensivaiheessa myös Kuusamon kohdalla.

Tämä on siis ollut vähintäänkin pitkä paikallismarssi yhden päämäärän saavuttamiseksi. Myös valtuustokollegani Tarja Leinonen-Viinikka on monissa eri yhteyksissä ja lukuisin tavoin nostanut esiin samoja ajatuksia, mistä tuesta ja toiminnasta olen hänelle erityisen kiitollinen.

Kerrankin kiitosta

Tässä yhteydessä haluan tuoda esiin kaupunginjohtaja Jouko Mannisen lopulta esimerkillisen toiminnan tämän kunnallisen turvallisuuden ongelmakohdan lohdulliseksi ratkaisemiseksi. Asiasta ei ole tehty arvovaltakysymystä, vaan tehtävään on osoitettu riittävät voimavarat ja palkattu osaava ja ammattitaitoinen suorittaja Jaakko Ritola.

On ollut upeaa ja antoisaa seurata tunnollisen tarkkaa työskentelyä valmiussuunnittelussa ja varautumisessa. On toimittu lihaksia säästämättä ja laadusta tinkimättä. Jo vanha kansa tiesi sanoa, että “Ei vara venettä kaada”, etukäteen varautuminen kannattaa, myös kunnallisesti. Olkaamme siis hampaisiin asti valmistautuneita.

Valalaulumme sanoja vapaasti mukaillen voinemme pian päästä lausumaan paikallisesti: Ollos huoleton, kotikuntasi valveil’ on!

Joukamo Kortesalmi

Kuusamon Puolueettomat

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu