Tolkutonta talousarvioteatteria

Kuusamon pitäaikainen kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi (sit.) hämmästelee Kuusamon kaupungin tynkä-persuryhmän kunnallishallinnon osaamisvajetta, kun ei edes aloitteenjättö vaikuta luonnistuvan.

Koillissanomat julkaisi oheisen kannanottoni 14.6. Kokemusperäinen kantani on se, että Kuusamon talousarviovalmistelu on laitettava kokonaan uusiin puihin siten, että siihen voivat myös pienryhmät paneutua ja pureutua kokonaisvaltaisesti.

Kuusamon kaupungin talousarvion laadintaa vuodelle 2025 pohjustettiin kaupunginvaltuuston suorittamalla seminaarimatkalla Kajaaniin toukokuun lopussa. Tiedossa oli se, että päätavoitteet oli naulattu tiskiin tuntemattoman tahon toimesta jo ennakolta ilman, että kaupunkihallintomme korkein päättävä elin – kaupunginvaltuusto – niihin sanottavasti tällä tiukalla aikataululla kykeni vaikuttamaan.

Kaikenlaista kepu-kikkailua

Talousarvioperusteiden työstäminen oli tarkoitus suorittaa ryhmätyönä lukuisissa eri kokoonpanoissa vaihtelevin työpajateemoin. Näin näppärästi valtapuolueemme sai hajotettua valtuustomme pienryhmät siten, että käytännössä ne eivät päässeet edes teoreettisesti vaikuttamaan pääosaan aihepiireistä. Ja lopuksi käyty yleiskeskustelu taisi hävitä saman tien historian hämärään.

Ainoastaan yksinvaltapuolueella ei tätä ongelmaa ollut, sillä esimerkiksi omassa ryhmässäni oli lisäkseni peräti 3 kepu-valtuutettua – ei lainkaan muita luottamushenkilöitä. Ja kaiken kukkuraksi valtuutettujen jako eri työryhmiin julkistettiin vasta matkan aikana.

Kylmäkiskoista ylivallankäyttöä

Odotukseni reissusta eivät olleet järin korkealla – aikaisempiin karuihin kokemuksiin perustuen. Sanoin jo ennakkoon ryhmässäni, että pelin henki tulee olemaan se, että ainakin minut sysätään sellaiseen ryhmään, minkä aihepiiri ei minulle ole ainakaan se otollisin. Ennakkoarvioni osui napakymppiin.

En kiinteistösijoittajana, Kuusamon Vuokratalot Oy:n hallituksen jäsenenä ja kahden eri asuntopoliittisen työryhmän jäsenenä sekä ympäri maamme rakennustyömaita kiertäneenä löytänyt tietystikään itseäni asuntorakentamiseen pureutuvasta työryhmästä ja siirtovaatimukseni sinne tyrmättiin sekin kylmäkiskoisesti.

Pakonomaista piiloleikkiä

Olen aina luottamustoimissani lähtenyt siitä, että olen käytettävissä vain sellaisiin toimielimiin, minkä aihepiiriin koen itselläni olevan jotakin todellista annettavaa, ne ovat luontaisen kiinnostukseni kohteita ja ennen kaikkea kokoonpano hyötyy osallisuudestani ja annettavastani. Työllä pitää olla sentään joku tarkoitus ja tavoite yhteiseksi hyväksi.

Koko kuluneen vaalikauden ajan minua on häirinnyt se vaatimus, millä näitä valmistelumatkoja halutaan salata kuntalaisiltamme. Ketä tai mitä jotkin kuvanottokiellot oikein palvelevat? Ei tällainen salaseuratoiminta kuulu enää alkuunkaan tähän päivään. Päinvastoin kansalaispalaute on aina paikallaan.

Kaksoisstandardit käytössä

Jokainen valtuustokokousten nauhoitteita seurannut voi arvata, mitä peli on silloin, kun ollaan kameroiden katveessa. Jouduin poistumaan omasta työryhmästäni heti sen kokoontumisen alkumetreillä, kun minulle osoitettiin ulko-ovea. Asia oli tasan sama, mistä sain valtuuston puheenjohtajistomme ryhmäripityksen silmilleni viime vuoden lopussa. Ystävällismielinen humoristinen huomautukseni pessimistisyydestä johti purujen välittömään vetoon sieraimiin.

Poistuin siis ryhmätyötilasta ja osallistuin ulkoistetusti päivän epistolaan käytävältä käsin laatien 2-liuskaisen yhteenvedon käsittelyymme annetuista aiheista, minkä toimitin ryhmien toiminta-aikana sähköpostitse sen sihteerille. Ennakko-odotusteni suhteen en joutunut kokemaan minkäänlaista pettymystä, sillä lopulliseen listaukseen ei ollut otettu riviäkään esittämistäni.

Kunnallisteatteri esittää

Jo ennakolta painotin omassa valtuustoryhmässäni sitä, että jokainen kirjaa tarkasti muistiinpanoihinsa omat esityksensä, jotta voidaan seurata sitä, kuinka ne katoavat koosteista prosessin edetessä – niin kuin tapana on ollut. Kyseessähän on vain taitavasti laadittu näytelmä, mille on valmis käsikirjoitus jo olemassa.

Hämmästelen tässä yhteydessä sitä, että meille etukäteen toimitetussa väestötilastossa, väestöennusteessa ja asuntokuntien ja työvoiman kehityskuluissa esitetään keskenään ristiriitaisia, puutteellisia ja jopa aivan vääriä johtopäätöksiä. On aivan edesvastuutonta työntää tällaista tuubaa päättäjille. Siksikö siitä puuttuikin laatijamaininta? Ilmeisen tarkoitushakuisesti tuoreimmat tiedot oli joka tapauksessa sivuutettu.

Yksi huomio itse seminaarimatkaan osallistumisesta oli se, että tällä kertaa vihreät olivat suvainneet saapua paikalle, mutta persuedustus puuttui tykkänään. Kuusamon Sitoutumattomien 3-henkinen valtuustoryhmä sen sijaan oli paikalla täysilukuisena ja taistelukykyisenä.

Joukamo Kortesalmi                                                                                                                            

Kuusamon Sitoutumattomat                                                                                                         kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu