Valtakoneiston valtuustosopimus vuotaa

Kuusamon Puolueettomien kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmi katsoo, että valtuuston keskustelukulttuuri on kadonnut kuplautumisen myötä.

Kannanottoni Kuusamon valtuustosopimuskysymykseen on julkaistu Koillissanomissa 22.6.2024 https://www.koillissanomat.fi/joukamo-kortesalmi-vastaa-matti-heikkilalle-valtak/6268377 ja samaisessa lehdessä oli laaja kooste kaupunginvaltuustossamme vallitsevasta keskustelukulttuurista https://www.koillissanomat.fi/onko-hipia-herkistynyt-ja-houkuttaako-poseeraus-ne/6268560.

Kuusamon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja otti vastauksessaan mielipidekirjoitukseeni jo oljenkorretkin avuksi kaveripuhelun muodossa. Se hänelle sallittakoon. Rohkaisevaa kenttäpostipalautetta tulee tähänkin suuntaan, missä pääviestinä on se, että älä ihmeessä anna periksi tai luovuta hallintoylivaltamme edessä.

Päähänpinttymänä puherajoitukset

Mitä tulee mainitsemaani hallintosääntöviittaukseen valtuustosopimuksen yhteydessä, niin lainataan nyt ihan suoraan sitä itseään: ”Kokouksen kulun turvaamiseksi puheenjohtajalla on hallintosäännön mukaan oikeus rajoittaa valtuutettujen puheenvuorojen pituutta siten, että ryhmäpuheenvuoro voi kestää enintään 5 minuuttia ja muu puheenvuoro enintään 3 minuuttia.

Mikä tässä menee puheenjohtajan ymmärryskyvyn ylitse? Paperi on hallintokoneistomme itsensä laatima ja johtamasi valtuuston tietoonsa saama. Valtuustosopimuksessa on siis sisällä hallintosääntöviittaus – itse asiassa jopa siten, että se on tältä osin keskenään täysin identtinen molemmissa niissä.

Hyvä tahto hukassa

Mistään erivapauksien vaatimisesta ei tässä yhteydessä ole ollut kyse, vaan se on puheenjohtajan aivan omaa sepitettä. Tosin kumpikaan näistä asiakirjoista ei suoranaisesti estä puheenjohtajaa sallimasta mainittua pitempiäkin puheenvuoroja. Se on kiinni vain hyvästä tahdosta, mitä ei ilmeisestikään ole edes odotettavissa. Tällainen tiukasti aikarajattu katkokeskustelu ei kyllä mitenkään ole valtuuston arvovaltaa kohottavaa.

Ei minulla ole ollut mitään valtuustosopimuksen sisältöä vastaan, siksipä siihen alkuun mukaan lähdinkin. Pettymykseni oli suuri, kun sitä ei yritettykään noudattaa, minkä vuoksi siitä sitten irtisanouduinkin. On aika erikoista, että valtuustosopimuksen henkeä ja kirjainta pitää jatkuvasti ainoan sen ulkopuolella olevan yksittäisen valtuutetun tuoda esille sitä toistuvasti ja räikeästi rikottaessa.

Väenvänkäistä vääristelyä

Puheenjohtaja hallitsee myös tahallisen väärinymmärtämisen. Sanatarkasti sanoin kirjoituksessani seuraavasti: ”Tarkalleen ottaen puheenvuoroni ei ollut lähelläkään monologia, se oli paremminkin ryhmäpuheenvuoro, puheenjohtajan salliessa salihäirinnän sen päälle.” Siis rautalankamallina väännettynä eräänlainen ”ryhmäpuheenvuoro”, kun äänessä oli useampi kuin yksi valtuutettu yhdenaikaisesti kuin television ajankohtaisohjelmissa konsanaan.

Mitä sitten tulee asuntopoliittisen työryhmän työskentelyyn ja sen lopputuloksena syntyneeseen asuntopoliittiseen ohjelmaan, niin se tulee jäämään lyhytaikaiseksi lausumaksi. Tuleva valtuusto sen saa ensitöinään laittaa aivan uuteen uskoon. Käytännössä ohjelma on muualta omistajaohjauksen tavoin sisään buukattu eikä siinä ollut mukana käytännössä mitään kokouksissa lausumaani, vaikka taisinpa olla siellä äänessä mahdollisesti eniten. Viimeisimmässä palaverissa siihen jonkun korjauksen sain.

Konsensus kateissa

Se, että joku päätös tulee Kuusamon oloissa hyväksytyksi ei tarkoita alkuunkaan sitä, että sisältö olisi kaikilta osin kannatettava. Ei aivan kaikesta ole tarkoituksenmukaista lähteä äänestyttämään. Puheenjohtaja taisi raottaa nyt Pandoran lipasta viittauksellaan siihen, että asiakirjaan ei ollut jätetty eriäviä mielipiteitä. Kannattaisi tutustua toissavaalikauden aikaiseen tilanteeseen kunnallishallinnossamme, jolloin heikon puheenjohtajuuden vuoksi päätöksentekomme oikein pursuili vastalauseita ja eriäviä mielipiteitä.

Käyttämäni satraappi-sanan (kuninkaallinen käskynhaltija) moninaisen sisältömerkityksen valtuuston puheenjohtaja käänsi nyt uhriutumalla mieleisekseen tässä asiayhteydessä. Sen sijaan monologiviittaus, mikä on suomen kielellä yksinpuhelua tai itsekseen puhelua, on selkeästi leimaava ilmaisu, kun kyseessä pitäisi sentään olla vakavasti otettava valtuustotason päätöskeskustelu. Se taas, että nykykokoonpanossa ei kyetä kunnolliseen keskusteluun, ei ole meidän harvojen keskustelutaitoisten ja -tahtoisten vika.

Joukamo Kortesalmi

Kuusamon Puolueettomat

kaupunginvaltuutettu

joukamokortesalmi
Sitoutumaton Kuusamo

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu