Vihreää kestoriitelyä Kuusamossa

Kaupunginvaltuutettu Joukamo Kortesalmen (ps.) pääkirjoitus Peruskuusamolainen-vaalilehdessä.

Kuusamon vihreät ovat sortuneet keskinäiseen valtataisteluun ja jäsentenväliseen riitelyyn, mille ei loppua ole näköpiirissäkään. Kaikki alkoi siitä, kun Mika Flöjt palasi Kuusamoon ja hänestä leivottiin Koillismaan vihreiden vetäjä. Sen jälkeen vihreiden keskinäisessä paikalliskahinoinnissa on nähty käänteitä toisensa perään. Ne eivät ole pysyneet yhdistyksen sisällä, vaan epäsopua on puitu niin sosiaalisessa mediassa kuin paikallislehtienkin palstoilla.

Pitkäaikainen puoluevaikuttaja paitsioon

Aivan kaikkea ei varmastikaan ole tuotu julkisuuteen saakka, mutta se, mikä on kaikkien nähtävillä, kertoo sekä yhdistystoiminnan sääntöjen vähintäänkin luovista tulkinnoista ja jäsenistön ruoskimisesta vain yhden – puheenjohtajan kulloinkin valitseman – ja ainoan hyväksyttävän totuuden taakse. Toista mieltä olevat on säännönmukaisesti savustettu ulos toiminnasta. Tuorein tapaus oli pitkäaikaisen vihreän paikallisvaikuttajan ja takavuosien kaupunginvaltuutetun Jyrki Mäkelän sulkeminen pois ehdokaslistoilta.
Mäkelän suuriksi synneiksi on julistettu se, että hän ei ole tukenut vihreiden kuusamolaista eduskuntavaaliehdokasta, vaan on ollut kainuulaisen vihreän takana. Toinen hänelle poliittiseksi painolastiksi luettava asia on ollut – hämmästyttävää kyllä – Maaningan tuulivoimarakentamisen kannattaminen. Näissä kysymyksissä Mäkelä on siis tullut astuneeksi itsevaltiaan ottein paikallisvihreitä johtavan Flöjtin saappaille.

Vihreät vaihtoehdot vastakkain

Missään puolueessa paikkakunnan oma ehdokas ei koskaan saa kaikkien paikallisten puolueensa kannattajien jakamatonta kannatusta. Jokaisella jäsenellä täytyy olla oikeus äänestää ja tukea ketä tahansa oman listan ehdokasta. Yhtä lailla kaikki saman puolueen ehdokkaille annetut äänet tulevat hyödyttämään puolueen vaalimenestystä. Tukiryhmään osallistumiselle ei ole mitään pakkoakaan. Siitä päättää kukin jäsen itsenäisesti kohdallansa.
Kannanmuodostus Maaningan tuulivoimapuistoasiassa puolestaan on ollut vaikeaa monessa puolueessa ja siinä vihreätkään eivät tee poikkeusta. Vihreiden kannalta tuulivoimaa pitäisi kai yleisesti tukea, mutta tässä tapauksessa Riisitunturin kansallispuiston läheisyys tuulivoimateollisuusalueen kanssa muodostaa takuuvarmasti selkeän maisemahaitan, mihin osaltaan tuulivoimakaava hallinto-oikeudessa kaatuikin.
Mielestäni vihreälle on aivan yhtä perusteltua kallistua Maaningan tuulivoima-asiassa kummalle tahansa kannalle: edistää kotimaiseen energiantuotantoon perustuvaa uusiutuvaa tuulivoiman talteenottoa tai kantaa huolta erämaisen maiseman säilymisestä Riisitunturin upeissa maisemissa. Tällaisessa tapauksessa ei vihreän paikallispuolue-eliitin vastaisesta kannasta voida tuomita kestävin perustein ketään kansanviholliseksi.

Diktaattori raunioittaa vihreät

Olen seurannut vihreän Flöjtin toimintaa kaksi kautta Kuusamon kaupunginvaltuustossa ja koko ajan hämmästellyt sitä, kuinka heikko hänen kunnallishallinnon käytäntöjen ja kokousmenettelyjen tuntemuksensa on. Siinä ei näy tapahtuvan edes minkäänlaista kehitystä tai oppimista. Ehkä hän ei haluakaan oppia ja omaksua uutta, vaan etenee kuin hyöryjuna omien pinttyneiden ajatustensa ja mielikuviensa kanssa.
Uusin käänne Flöjtin kohdalla tapahtui aivan hiljattain, kun hänet suljettiin ulos yhdiskuntatekniikan lautakunnan etäkokouksesta pöytäkirjatietojen mukaan ”kokouksen kulun häirinnän” johdosta. Kokouspöytäkirjasta paistaa läpi myös se, että eriävien mielipiteiden esittämisen kiistaton paikalliskuningas Flöjt ei näköjään edelleenkään hallitse edes niiden esittämisen perusteita, kun eriävää mielipidettä esitetään pöytäkirjaan myös siitä, ettei sellaista ole annettu edellisessä pykälässä tehdä.
On perin vaikea kuvitella Kuusamon vihreiden kykenevän tolkulliseen kunnallispäätöksentekoon, kun heidän oma pesänsäkin on jatkuvalla syötöllä jo näin riekaleina. Flöjtistä on jo useamman poliittisen puolueen suunnalta todettu hänen olevan vihreille riippakivi ja yhteistyön este muiden puolueiden suuntaan. Epäilen, että vihreät ovat Kuusamossa parhaat päivänsä nähneet ja suuruuden aika on pian takana päin.

Muutoin olen sitä mieltä, että Kuusamo on pelastettava!

Joukamo Kortesalmi (ps.)
kaupunginvaltuutettu

+1
joukamokortesalmi
Perussuomalaiset Kuusamo
Ehdolla kuntavaaleissa

Perämetsien mies, joka vastustaa viimeisen asti kaikkinaista metsäholhousta. Maaseudun metsätalousyrittäjä ja jatkojalostaja, jolle metsänkasvatus on: ammatti, elinkeino, työ, harrastus ja intohimo.
Kaupunginvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu