En ymmärrä ulosottoviraston toimintaa!

Tuttujani on osakkaana yhdessä kiinteistössä. Kiinteistö on yhden omistajan lainan panttina. Syystä tai toisesta lainanmaksu on velalliselta jäänyt maksamatta. Tarkoittaa tietenkin sitä, että velkojalla on oikeus myydä ko kiinteistö. Kiinteistön osa-omistajat tulevat osuutensa menettämään. Tämä on aivan selvää ja tietenkin pakko hyväksyä.

Seuraavassa vaiheessa saivat osakkaat ulosottovirastosta vireilletuloilmoituksen, jossa  ilmoitettiin, että velka on tullut perittäväksi ulosottoon. Paperissa on summat, eräpäivä ja tavanomaiset uhkaukset , jos ei makseta eräpäivään  mennessä ryhdytään ulosottotoimiin, jos velkaa ei saada perityksi, voi aiheutua maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin.

Keskustelu lakimiehen kanssa selvitti, että osakkaan vastuu rajoittuu kiinteistönosuuden menettämiseen. Ulosottovirastosta sama tieto, maksukehoitukseen ei tarvitse reagoida, eikä mitään tarvitse maksaa.

Asia jatkui ja nyt tuli maksukehoitus kaikille osakkaille, jokaiselle koko velan määrästä samoin uhkauksin. Jos jokainen olisi ”laskun” maksanut, olisi velka tullut kahdeksan kertaisesti maksettua. Yhteys jälleen ulosottovirastoon ja vastaus oli sama,  maksukehoitusta ei tarvitse maksaa. ”Järjestelmä noita kuulemma lähettelee” oli virkamies sanonut.  Koska kiinteistöä vastaan oli muitakin lainoja, samanlaisia maksukehoituksia tulee niistäkin.

Mietin vain miksi näin, tässäkin tapauksessa osa osakkaista on 70-80 vuotiaita, joiden yöuni kyllä asiasta meni. Jotkut osakkaista jo siinä kunnossa, että eivät itse postiaan kykene hakemaan. Kirjeessä lukee selkeästi, että lähettäjä on ulosottolaitos. Kokivat häpeänä, kun postinhakija näkee kirjeen lähettäjän. Vanhoilla ihmisillä kun on kunnia-asia, että asiat ja maksut hoidetaan.

Osakkaat kyllä ymmärtävät, että lupaamalla kiinteistön pantiksi he riskeeraavat osuutensa, mutta satojen tuhansien maksukehoituksia, joita ei kumminkaan tarvitse maksaa he eivät ymmärrä.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu