Ahvenanmaan saaristo

Suomen liittyessä NATO on jää jäljelle kummallinen NL n aikainen reliikki, joka on mielestäni niin puolustuksellisesti, kuin myös poliittisesti aika kummallinen.
Ahvenanmaan demilitarisointi sopimus.
Ao. sopimusta paikan päällä valvoo pontevasti Venäjän Maarianhaminan-konsulaatti.
Nyt Suomesta tulee ilmeisesti Nato n jäsen, niin kuinka ao sopimusta voidaan jatkaa, tai oikeastaan, kuinka nopeasti sopimus, hyvin perustein, puretaan. Ahvenanmaa on sopivasti keskellä NATO n hallitsemaa Pohjanlahtea, NATO maassa.
Mielenkiintoista näin tavan turistina on myös seurata, mikä tulee olemaan Ahvenanmaan maakuntahallinnon kanta Suomen puolueettomuuden olennaisesti lähiaikoina muuttuessa.
Tilanne on myös PV n kannalta huono, koska Ahvenanmaan erikoisasemasta johtuen PV ei voi harjoitella Ahvenanmaan alueella. Kuitenkin Suomella on velvollisuus Ahvenanmaata puolustaa.
Ahvenanmaan olisi pitänyt antaa itsenäistyä jo aikaa sitten.
Mitä Suomi tuolla murheenkryynillä tekee?
Päättäkööt itse asioistaan, kun näin ovat tehneet tähänkin asti, vaikkakin Suomen sateenvarjon alla.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta kun ahvenanmaalaiset eivät halua itsenäistyä ?
Siellähän ajettiin taannoin jonkun poliitikoin toimesta maakunnan itsenäistymistä, mutta itsenäistyminen ei kuitenkaan saanut ilmeisesti riittävää kannatusta, jos oikein muistan.
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan. Itsenäisyyttä ajavalla Ålands Framtidilla on noin 10 prosentin kannatus maakuntavaaleissa. Ahvenanmaan mittakaavassa tuo tarkoittaa että siitä äänestää ehkä 1500 ihmistä, ei sillä valtakunnanrajoja muuteta.
Puolustusvoimilla on ihan selvät sävelet Ahvenanmaan puolustukselle yhteistyössä Ruotsin kanssa. Todennäköisesti myös brittijohtoisten JEF-joukkojen kanssa. Hyökkääjälle huolto olisi täysin mahdotonta ja se olisi kuolemanloukku miehittäjälle. Jokainen vieras alus Ahvenanmaan aluevesillä voidaan upottaa vaikka Pansion satamasta käsin moderneilla meritorjuntaohjuksilla. Ilmavoimat hoitavat loput.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo huollon mahdottomuus on kyllä hyvä pointti, mutta demilitarisoinnin purkaminen olisi oiva signaali venäläisille pysyä poissa.
Vrt. Puolustuskykyiset Gotland, Öland ja myös Karlskronan saaristo.
Ilmoita asiaton viesti
Niidenkin ajama itsenäisyys on sellaista, että Suomen rahahanat eivät sulkeutuisi. Todennäköisesti tyhmät suomalaiset siihenkin suostuisivat.
Voisivathan liittyä Ruotsiin, mutta ruotsi ei erivapauksia antaisi
Kestämättömintä on, että suomalaisia nuoria miehiä vietäisiin sinne kuolemaan, kun heitä itseään ei kiinnosta. Tai sen verran kiinnostaa, että se on suomalaisten velvollisuus
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaa tuntuu olevan jotenkin kivenä kengässä toisille. Itse tykkään maailmanmitassakin ainutlaatuisesta saarimaakunnasta joka on kuulunut Suomen hallintopiiriin käytännössä aina, tai ainakin viimeiset 500 vuotta. Pidän sitä hyvin puolustamisen arvoisena.
Onko sinulla mielessä muita Suomen alueita joihin hyökkäyksen sattuessa ei pitäisi lähettää suomalaisia nuoria miehiä puolustamaan aluetta vai koskeeko tämä vain Ahvenanmaata?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne vapaa-matkustajat saisivat osallistua asevelvollisuuteen, kuten muutkin.
Ilmoita asiaton viesti
” Hyökkääjälle huolto olisi täysin mahdotonta ja se olisi kuolemanloukku miehittäjälle.” Aivan totta, siksi myös demilitarisoinnilla ei ole mitään merkitystä kun ajatellaan nykyistä sodankäyntiä. Demilitarisoinnin perusteena oli ettei saaria ”linnoiteta” eli sinne ei perusteta kiinteitä asejärjestelmiä.
Vaikka dem-sopimus purettaisiinki, on varmaa, ettei sinne mitään rannikkotykkiasemia tai kasematteja tulisi.
Sensijaa tuo Venäjän konsulaatti valvomassa olematonta, on kummajainen, vaikka ei siitäkään kai suurempaa haittaa ole. Onhan se nyt hyvä kohde osoittaa mieltä.
Asevelvollisuuden vapautuksesta voidaan keskustella. Etenkin laivastossa ahvenanmaalaisilla voisi olla ”merigeenien” ja paikallistuntemuksen johdosta kysyntää.
Ilmoita asiaton viesti
Varusmiesaikana meillä oli Turun Pansiossa pari affea. Tulivat kun halusivat oppia kieltä. Luonnollisin paikka olisi tietysti Dragsvikin varuskunta jonne valtaosa vapaaehtoisista päätyy.
Silloin 80-luvullakin laivaston kartoissa oli Ahvenanmaan puolella runsaasti luontoon merkkaamattomia sotilasväyliä jotka eivät näy siviilien merikorteissa, käytiin kertaalleen laivallakin ”rajan takana”. Legenda kertoo että vastaavia merikortteja oli myytävänä venäläisissä kirjakaupoissa.
Affejen mahdollinen asevelvollisuus on enempi periaatteellinen kuin käytännön tarpeen sanelema kysymys. Pienemmän vaivan tie taitaa olla säilyttää tilanne nykyisellään.
Ilmoita asiaton viesti
Moraalitonta on vaatia toisia uhrautumaan. Ei tilanne saa jatkua näin. Kaikki tosin on mahdollista tässä maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö siellä ole muiden maiden konsulaatteja demilitarisointia valvomassa?
Ilmoita asiaton viesti
Kun Avenanmaa on osa Suomea (eller hur?) ja kun Suomi liittyy Natoon, niin Ahvenanmaakin kuuluu Natoon. Ahvenanmaa kuuluu näin ollen Naton turvatakuun piiriin. Suomi voisi naton jäsenenä esittää kysymyksen natokumppaneille, onko Ahvenanmaan demilitarisoinnin muuttaminen tarpeen. Voi olla, että kun Itämeri on Naton sisämeri, uhka Ahvenanmaata kohtaan vähenee huomattavasti.
Sen sijaan Ahvenanmalle kuuluva vapautus asevelvollisuudesta ei kuulu tietääkseni ollenkaan tähän 1922 tehtyyn demilitarisointisopimukseen. Siitä voidaan keskustella täällä Suomessa aivan vapaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ahvenanmaa tulee vielä pramille ja heidän on itse osattava tehdä oikeita päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti