Britanniaan uutta hiilivoimaa
Whitehaven Harbour from the East GETTY IMAGES
Britit suunnittelevat uuden hiilikaivoksen avaamista Britaniaan.
Kirjoittaa aamun SVT.
Whitehavenin kaivoksen rakentaminen aloitetaan muutaman kuukauden kuluttua ja kaivoksen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Whitehavenin pormestari kuvailee kaivosta moderneimmaksi kaivokseksi, mitä on koskaan rakennettu. Kaivos on ensimmäinen uusi hiilikaivos 30 vuoteen.
Kaivoksen odotetaan tuovan 500 uutta työpaikkaa Whitehaveniin.
Kaivostoiminnan liikeideana on tuottaa kivihiiltä Britannian teollisuudelle, omaa kaivostoimintaa pidetään selvästi kestävämpänä vaihtoehtona, kuin kivihiilen tuontia muista maista.
Päätös kaivostoiminnan aloittamisesta
Keskellä merta olevan Britanian luulisi kyllä fokusoivan vahvasti tuulivoimaan, mutta eikö GB ssä tuule sopivasti, vai tuuleeko siellä ehkä liian kovaa. Tuulennopeus kun saa olla maksimissaan 25 m/s, jotta voimalat voivat toimia turvallisesti.
Vai arvostavatko britit ehkä enemmän ympärillään olevaa luontoa, kuin valtavia lyhytikäisiä teollisuuslaitoksia ?
Vai onko kysymys ehkä siitä, ettei Britannia halua lisää ulkomaisia tuulivoimaloiden toimittajia omalle alueelleen.
Tuulivoimaloiden saamat tukirahat Britanniassa eivät käsittääkseni ole nekään automaattisia, kuten monessa EU maassa, vaan perustuvat ilmeisesti vapaaseen kilpailuun energiantuotannosta.
Kronikoitisja Matt Ridley n näkemys tuulivoimasta.
Jk. Helen jatkaa yllättäen Salmisaaren voimalassa kivihiilen polttoa aina vuoteen 2025. Tuleeko kivihillen korvaavan energiköyhemmän hakkeen roudaaminen rekka – autoilla Helenille liian kalliiksi ja kuormittaako raskas liikenne liikaa ympäristöä meluhaittoineen ja päästöineen.
Edit. Korjattu Voimala > Kaivos
Otsikosta tulee mielikuva uudesta hiilivoimalasta. Vai onko kyse sekä voimalasta että kaivoksesta?
Ilmoita asiaton viesti
Kaivoksesta saa hiilivoiman polttoainetta.
Ilmoita asiaton viesti
Viinikka, eikö kuitenkin hiilivoimala ja hiilivoima ole kaksi eri asiaa? Otsikko kertoo nimenomaan hiilivoimasta. Hiilivoimala tuottaa hiilivoimaa kun energian tuotanto perustuu hiileen. Tässä tapauksessa uuteen avattavaan hiilikaivoksen tuotteeseen hiileen.
Ilmoita asiaton viesti
Statistiikkaa UK:n sähköntuotannosta:
https://britishbusinessenergy.co.uk/media/yvmpsgbq/uk-electricity-100-years.png
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä britit ovat tutustuneet mm ssa Kiinan harjoittamaan energiapolitiikkaan.
This distribution network relies on a mix of coal, natural gas, hydropower, wind energy and solar energy. Throughout China’s economic rise, thermal power was and still remains the primary source of power generation, accounting for roughly 79% of China’s power generation of 2021.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun britit ovat EU:sta poistuneet, minulla ei ole tietoa millaista ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa siellä aikovat ajaa, mutta vahva veikkaus on, että hiili ei ole tulossa takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
” The war in Ukraine has increased gas prices by over 200% so our preference for wind energy is getting very expensive, and as things stand we also cannot permanently close our few remaining coal stations. ”
https://clivebest.com/blog/?p=10439
Ilmoita asiaton viesti
Tämän mukaan UK on poistunut EU:n päästökaupasta ja on alkanut noudattamaan omaansa joka on … samanlainen kuin EU:n päästökauppa. Myös hiilineutraaliustavoite, 2050, on EU:n kanssa yhteinen. Mutta ovatpahan ”itsenäisiä”.
https://ukandeu.ac.uk/explainers/uk-eu-emissions-trading-schemes/
Ilmoita asiaton viesti
Statistiikka viimeisimmän 24 H sähkön tuotannosta Britanniassa
https://clivebest.com/rgraph/Fuel.html
Ilmoita asiaton viesti
Juu. Tuo statistiikka selittää hyvin, miksi Britanniassa on Nordpool-alueen kallein sähkö tänäänkin.
https://www.nordpoolgroup.com/en/maps/#/nordic
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kyllä vaan. Uudesta kaivoksesta tuotetusta energiasta on kysymys. Jutustahan tuo selviää.
Ilmoita asiaton viesti
Niin kauan kun hiilellä tuotetaan energiaa, pitää sitä kaivaakin. Hyvä juttu, jos kaivokset ovat nykyaikaisia ja turvallisia.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta viitteesi SVT:n juttuun sisältää myös uuden hiilivoimalan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten noin katsot kirjoituksen sisältö huomioiden?
Ilmoita asiaton viesti
Tiedoksi: Kiina on löytänyt uuden öljy ja kaasu -esiintymän:
” Chinese state-owned oil and gas corporation CNOOC has announced the discovery of a major oilfield with light crude reserves of 100 million tons in the Bohai Sea, which stretches along the country’s northern coastline.”
” According to industry experts, natural gas and oil discoveries in the Bohai Sea will boost CNOOC’s annual output to above 80 million tons of oil equivalent by 2025.”
Joten ainakaan Kiinassa ei ole tarvetta siirtyä tuulivoimaan … eikä toisaalta tarvitse tuoda öljyä ja kaasua kuin ennen …
Huonoja uutisia ’ilmastonmuutoksen’ ’ehkäisijöille’.
Ilmoita asiaton viesti
EU:ssa tuulivoiman vuotuinen kapasiteetin lisäys on noin kolmannes Kiinan vastaavasta.
https://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power_in_China
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea ymmärtää miksi vihreät pitävät Kiinaa aina niin mallimaana? 100 GW uutta hiilivoimaa joka vuosi!
Toisaalta Kiinassa on diktatuuri kansalaiset kovassa kontrollissa, se kyllä vastaa vihreiden tavoitteita ja USA-vastaisuus myöskin. Ehkä juuri tämä onkin ilmaston vastaisen taistelun motiivi. Lännen kilpailukyvyn mädättäminen niin että Kiinasta tulee johtava mahti. Putin tais nyt vaan sekoittaa suunnitelmat ja herätti lännen.
Ilmoita asiaton viesti
En tiedä, kun en tunne yhtään vihreää. Kiinassa rakennetaan uutta energiantuotantoa niin paljon, että kaikkia tekniikoita tarvitaan. Fossiilisia polttoaineita valitettavan paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen pitää kompensoida lisäämällä hiilinielujaan.
Ilmoita asiaton viesti
100 miljoonan tonnin öljyesiintymä ei Kiinassa paljoakaan tunnu, kulutus on 2 miljoonaa tonnia päivässä elikkä teoriassa riittäisi 50 päiväksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäpä tuosta. Saksassakin poltetaan hiiltä sen mitä keretään.
Suomessa vihreä Helsinkikin kylmenisi ilman kivihiilen polttoa, niin nyt ja tulevinakin vuosina
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät helsinkiläiset voisivat kyllä näyttää muulle Suomelle esimerkkiä ja siirtyä talvisin lämmittämään kotinsa vain paikallisesti tuotetulla tuuli/aurinkoenergialla.
Ilmoita asiaton viesti
Saksan sähköntuotanto / Google
Ruskohiili 26,6 prosenttia.
Tuulivoima 20,6 prosenttia.
Kivihiili 17,5 prosenttia.
Maakaasu 16,5 prosenttia.
Biomassa 8,4 prosenttia.
Ydinvoima 6,1 prosenttia.
Vesivoima 2,1 prosenttia.
Jäte 1,7 prosenttia.
Ydinvoiman osuus kakusta olisi suurempi, mutta Merkelin ja vihreiden päätöksellä toimivaa ydinvoimaa ajettiin alas.
Vuonna 2022 toimivia reaktoreita oli jäljellä enää 3.
Saksan yhä käytössä olevat ydinvoimalat ovat Isar 2 -ydinvoimala Baijerin osavaltiossa, Emslandin ydinvoimala Ala-Saksin osavaltiossa sekä Neckarwestheim 2 -ydinvoimala Baden-Württenbergin osavaltiossa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät vihaavat ydinvoimaa kun siitä ei tule päästöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Se, mitä olen puheenvuorossani Miksi CO2-päästöleikkaukset ovat vääriä ja vain menetyksiä tuottavia ratkaisuja? https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/lauriheimonen/miksi-co2-paastoleikkaukset-ovat-vaaria-ja-vain-menetyksia-tuottavia-ratkaisuja/ osoittaa, että britit ovat oikeilla jäljillä.
Ilmoita asiaton viesti
Energiaratkaisut, ainakin EU ssa, ovat tehdyt poliitikkojen toimesta aivan liian vahvassa etukenossa. ( jalat ja pää ilmassa samanaikaisesti )
Nyt maakunta maksaa typeryydestä kovaa hintaa ja inflaatio laukkaa.
Btw. Lisää keskushallinnon ohjausta.
EU:n eurokraattien ehdotuksen mukaan kaikilta, paitsi pienimmiltä autonvalmistajilta, kielletään uusien polttoautojen myynti vuodesta 2035 alkaen.
Päätös hiilidioksidipäästöttömistä uusien autojen myynnistä vuodesta 2035 alkaen on jo herättänyt paljon kritiikkiä Saksassa. Puola, Bulgaria ja Italia vastustavat myös hosumalla tehtyä päätöstä.
Jotenkin ymmärrän Brittejä.
https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20230303/tyskland-blockerar-eus-beslut-att-forbjuda-forbranningsmotorer-vid-2035/
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi vasta 35 vuonna, sillä EU on kaatunut omaan näppäryyteensä siihenmennessä ja se kaikki osaava työvoima on muidenkin alueiden / yhtiöiden lopettamiskäytössä.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti noin. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka pitkään poliitikkojen kantti kestää. Sähkön hinta mm ssa on jo monikertaistunut ja kansalaisia vituttaa jo elinkustannusten nousu ihan oikeasti, ja se tulee varmasti vaikuttamaan myös vaaleissa.
Poliitikoille ainoa tärkeä asia on seuraavat vaalit, kakki muut jutut ovat toisarvoisia.
Ilmoita asiaton viesti
Jep kun korot nousee vielä merkittävästi niin velkaantuneet maat mm. Suomi ovat kusessa. Puhumattakaan jostain Italiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Korkokulut mm ssa Suomelle ovat kai jo aivan tajuttomat. Suomen julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on kasvanut vuoden 2008 alle 35 prosentista viime vuodelle ennustettuun reiluun 72 prosenttiin.
Samassa ajassa taas Ruotsin julkinen velka on laskenut noin 38 prosentista noin 32 prosenttiin / HS.
Inflaatio syö toki valtioiden velat, MUTTA samalla häviää jokaisen kansalaisen säästöistä ja myös vuosituloista iso summa rahaa. Hinnat eivät tule palaamaan aikaisemmalle tasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Kun britit aikanaan (oliko se PM Thatcherin aikaan) lopettelivat hiilivarojensa hyödyntämistä, ajattelin, että jättävät ne pahojen päivien varalle. Näin ne pahat päivät sitten palasivat. Näin on käynyt Saksassakin ja varmaan laajalti muuallakin. Mitenkäs Suomessa?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä uusi kaivos liittyy kautta historian hyödynnettyyn hiilialueeseen Whitehavenin rannikkokaupungin ympäristössä ja sijaitsee lähellä 1986 suljettua suurta kaivosta. Tarkoitus on louhia nykytekniikalla meren alla olevaa hiiliesiintymää. Whitehavenin hiili on korkealaatuista koksihiiltä ja uuden kaivoksen tuotanto tullaankin käyttämään raudan pelkistyksessä ja muussa metallurgisessa teollisuudessa sekä Britanniassa että ulkomailla.
Koksin käytössä syntyy sivutuotteena palavia kaasuja, joita polttamalla varmaankin saadaan lämpöä ja edelleen sähköä, mutta kaivoksen liikeidea perustuu tuotteen arvoon metallurgiassa.
Aikajärjestyksen vuoksi lisään vielä, että visiot vedystä ja vetypelkistyksestä eivät tule häiritsemään Whitehavenin liiketoimintaa, sillä elektrolyysivetymaailma saavuttaa globaalisella tasolla volyymeita vasta parin-kolmenkymmenen vuoden päästä, jos sittenkään. Siihen mennessä Whitehavenin hiili on jo louhittu.
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan Brittein saarilla ei juurikaan pidetty hiilivoimaloista koska niiden piipuista kaupungeissa laskeuitui ”saasteita” kotien kuivuvien pyykkien päälle.
Tässä tuosta vanha Dublineirsien kappale:
https://www.youtube.com/watch?v=woNorW6bIuo
Ilmoita asiaton viesti
Samoin tekee Saksa, kun alasajoi ydinvoimalansa.
”Saksa ryhtyy hätätoimiin energiansaannin turvaamiseksi – hiilivoimaa lisätään”
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saksa-ryhtyy-hatatoimenpiteisiin-energiansaannin-turvaamiseksi-hiilivoimaa-lisataan/8454346
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vaan. Saksan raskas teollisuus on niin iso tekijä taloudellisesti ja poliittisesti, että energian loppumiseen, tai energian ylihinnoitteluun ei voida suostua. Raskaan teollisuuden sulkeminen kannattamattomana ajaisi Saksan nopeasti kaaokseen.
Ydinvoiman alasajoa ei 30.000 tuulivoimalaa ole korvannut, eikä Ranskan ydinvoimaa saada riitäväksi, lisäksi halvan kaasun loppuminen kurittaa todella pahasti saksalaisia teollisuusjåttejä.
https://www.energinyheter.se/20221224/28170/kol-gor-comeback-i-den-tyska-energikrisen
Ilmoita asiaton viesti
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kolet-gar-mot-en-ny-var-i-storbritannien
Uudesta kivihiilikaivoksesta uutisoidaan, mutta uudesta voimalasta en tuossa näe mainintaa.
Viimeinen ”oikea” kivihiilikaivos suljettiin jo vuonna 2015 Briteissä. Jotain avolouhoksia jäi vähän jäljelle:
https://roskasaitti.wordpress.com/2015/12/18/viimeinen-toiminnassa-ollut-kivihiilikaivos-suljettiin-britanniassa/
Näköjään olen ollut väärässä, kun ennustin, ettei uutta kaivosta enää tule Britteihin.
Ilmoita asiaton viesti
No juurikin noin ! Kiitos.
Lukaisin oman kirjoitukseni ja olen kirjoittanut lainauksen päin p : tä. Piti olemans :
”Britit suunnittelevat uuden hiilikaivoksen avaamista Britanniaan.”
Ilmoita asiaton viesti