Energiavirasto tutkii mahdollista sähkön hintamanipulaatiota

Nord Pool logo

Energiavirasto tutkii, ( 19/5 2023 YLE uutinen ) onko Vattenfall keinotekoisesti yrittänyt nostaa sähkön markkinahintaa. 

Sähkön tarjontaa vähentämällä energiayhtiö voi helposti keinotekoisesti nostaa markkinahintaa. Näin  sähköntuottajat saavat myymästään sähköstä enemmän rahaa. Yksinkertaista ja ilmeisen helposti myös toteutettavissa. 

Mitä on tapahtunut  ?

Vattenfall on useina ajankohtina ostanut markkinoilta vähemmän sähköä kuin se olisi tarvinnut, tai VF on tarjonnut markkinoille vähemmän sähköä kuin se olisi voinut tarjota. Vattenfallin toiminta on ollut jatkuvaa.

Tämä on luonnollisesti johtanut epäilykseen hintamanipuloinnista.

Vattenfall ilmoitti itse Energiavirastolle kyseessä olevan virheen.

Ilmoituksellaan Vattenfallin johto luonnollisesti yrittää näppärästi pestä kätensä mahdollisesta manipulointisyytteestä. Tehty virhe ei poista vastuuta hintamanipulaatiosta. 

Mitä sitten on voinut olla hinnoitteluvirheen takana ? 

Mielestäni outo juttu, enkä ole tuohon löytänyt vastausta, enkä myöskään jo keväällä Energiaviraston käynnistämän tutkimuksen tuloksia.  Tutkimus sinänsä ei ole vaikeaa, kun tutkijoilla analytiikka on toimenkuvassa ja työkalut satavarmasti kunnossa.

Valtio omistaa noin 51 prosenttia Fortumin osakkeista.
Vattenfallin omistaa Ruotsin valtio.
Saksan valtio
omistaa Uniperista n. 98,5 prosenttia.

” Energiavirasto on VALTION lupa- ja valvontaviranomainen, joka valvoo ja edistää sähkö- ja kaasumarkkinoiden toimintaa, päästöjen vähentämistä, energiatehokkuutta sekä uusiutuvan energian käyttöä.

Toimeenpanemme suomalaista ja eurooppalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tavoitteemme on edistää ilmastotavoitteiden kustannustehokasta toteutumista sekä energiamarkkinoiden tehokasta toimintaa. ” – Valtion energiaviraston kotisivulta.

Valtion viraston virkamiehet suorittavat valtioiden omistamien yhtiöiden valvontaa, ohjausta ja seurantaa.

Valtion osaavaa tarkastustoimintaa ?

Ruotsissa epäillään myös kolmen suuren toimijan  hintamanipulaatiota. Epäilysten kohteena yllättäen Fortum, Uniper ja Vattenfall.

JK. Sveitsissä, jossa ollaan rahasta erinomaisen tarkkoja, ei ole hypätty Nordpoolin markkinakelkkaan. 

Sveitsissä ydin- ja vesivoimaa johdetaan ”yhteisölaitoksina”. Sähkön hintasopimukset Sveitsissä ovat pitkäaikaisia ​​ja sähkön hinnat on sidottu tuotannon kustannuksiin. 

Viime vuosina Eurooppaa  ravistellut sähkön hintasokki menikin Sveitsissä kokonaan ohi suun ja yllättäen Sveitsin inflaatio on ylivoimaisesti alhaisin koko Euroopassa.

Ydinvoiman lisääntyessä lähivuosina saattaisi Sveitsin malli olla sopiva pohjoismaiden talouksille, sekä myös yrityksille hyvä. 

Koetun hinnoittelun epävakauden ja arvaamattomuuden perustella Nordpoolin ’ markkina ’ hinnoittelu näyttää olevan ainakin varmasti epävarmaa. Hintojen manipulointi ilman aitoa kilpailua on myös ilmeisen helppoa, hankalaa todentaa ja lisäksi paikalliset poliittiset päätökset valuvat koko alueen sähkönkäyttäjien mieliharmiksi

Esim. Saksan ja Ruotsin ydinvoiman alasajon vaikutukset.

Muoks. Kommentteihin lisätty tietoa Sveitsin energiamarkkinoista. 13:45

 

Lähdetietoja :

Energimyndighet: Vattenfall kan ha manipulerat marknadspriset | SVT Nyheter

Elpriset kan ha manipulerats även i Sverige | SVT Nyheter

Elpriset manipuleras sannolikt också i Sverige – Arbetsvärlden

Energian tuotanto

 

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu