K – Kaupan Väiskistä viinikauppias ( osa 3 )

Väiski neuvoo

Vaalit tulossa ja viinien lisäämisellä päivittäistavarakauppojen valikoimiin on poliitikon helppo ratsastaa, koska  alkoholin tiukka ja ohjattu jakelu on perinteisesti Suomessa herättänyt vahvoja kannanottoja.

Kysymys on nyt ensisijaisesti vallitsevan kehityksen ja toimintatapojen muutoksen luonnollisesta jatkamisesta. 

Moni vanhempi muistaa viinanmyynnin tiukan säännöstelyn – 60 luvulla ja viinakortit. Vahvat oluet ja limuviinat Ärrällä ovat normaali ilmiö, ja seuraavaksi tulevat viinit ruokakauppoihin. Kehityksen kulku tuskin tulee viineihinkään pysähtymään.

Samaa mieltä ovat myös kansalaiset, jotka arvostavat yhden luukun periaatetta.

Kysely: Enemmistö haluaa viinit ruokakauppoihin

Puolueista viinien jakelun vapauttamisen puolesta liputtavat kuitenkin vain

Kokoomus, Vihreät ja Liike Nyt.

ALKO n  taholta luonnollisesti pontevasti vastustetaan kaikenlaisen alkoholikaupan vapauttamista, vaikka vapauttamiselle ei oikeastaan ole enää mitään oikeasti aitoja esteitä. Motivit vapauttamisen estämiselle ovatkin todennäköisesti ihan muualla ?

( mm ssa Pääjohtaja Terva-aho istuu oman THL n toimensa lisäksi myös ALKO n  johtoryhmässä ja on luonnollisesti saanut myös reilut korvaukset

– Follow the money ) 

A – Studio ( 28 min eteenpäin ) 

Alkoholin kokonaiskulutus on muuten pitkään ollut Suomessa laskussa, vaikka jakelukanavien määrä on koko ajan kasvanut. Yllättävää ?

THL / alkoholin kulutus

Alkoholin kulutuskäyttäytyminen on sekin Suomessa muuttunut eurooppalaisempaan suuntaan. Kännejä vedetään harvoin, jos silloinkaan. Suomalaisesta on tullut juomatavoiltaan eurooppalainen. 

tilastokeskus / Humalahakuisuus 2016 asti

Alkoholin aiheuttamat ongelmat eivät siis ole kiinni jakeluväylästä.

Alkoholisti hakee satavarmasti juomansa, esimerkiksi laivalta, tai Balttiasta. Sitä ei voi nykyisen lainsäädännön puitteissa estää. Kansan valistaminen on parempi vaihtoehto. Valistukseenkaan ei ALKO tuo mitään lisäarvoa,  koska valistustyö kuuluu mm ssa kouluille ja terveysviranomaisille.

Alkoholin haitat

’ EU:n kilpailulainsäädännön tarkoituksena on taata yrityksille oikeudenmukaiset ja tasapuoliset kilpailuedellytykset. Samalla sillä halutaan edistää innovointia, yhtenäisiä standardeja ja pk-yritysten kehittämistä.”

– EU n kilpailuasiat

ALKO n jakelutoiminnan aiheuttamat kulut voidaan vihdoinkin poistaa ja koko laitos lakkauttaa. En oikeastaan näe mitään estettä, etteikö yli 21 til % alkoholiakin voisi myydä paäivittäistavarakaupoissa.

Verotulojen  kerääminen onnistuu oikein hyvin, ilman kallista tyhjäkäyntistä ALKO akin. 

Aikaisemmat blogit :

Väiskistä Viinikauppias 1

Väiskistä   Viinikauppias 2

Jk. Jokainen voi myös miettiä ALKO n asiantuntemuksen tuomaa ja kovasti mainostettua  Lisäarvoa

 

 

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu