Markkinaehtoinen ja toimiva sähkön hinnoittelu

Sattumanvaraista energiaa kaupan

Sähköfutuurien hinnat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Futuurin hinta on se, missä sähkön tuottajan ja kuluttajan tarjoukset kohtaavat.

Perjantaina uutisoitiin, että Vattenfallia uhkaa sakot mahdollisesta sähkön hinnan manipuloimisesta. VF ilmoitti nostaneensa sähkön hintaa useaan otteeseen tarjoamalla markkinoille vähemmän sähköä kuin mitä olisi ollut saatavilla.

Ei ollut yllätys tuo, koska jo 2022 Ruotsin Energiamarkkinatarkastusvirasto sai peräti 22 ilmoitusta mahdollisesta hintojen manipuloinnista ja 2023 ilmoituksia on ( tähän mennessä ) saatu kolme kappaletta.

Energiamarkkinatarkastusvirasto käy läpi ilmoitukset.  Jos/ kun on syytä olettaa, että sähköyhtiö on rikkonut lakia, ilmoitus on toimitettava edelleen talousrikoksista vastaavalle viranomaiselle.  / ekobrottsmydighet. 

Sopimaton vaikuttaminen ja hintojen manipuolointi sähkömarkkinoilla on ollut laitonta EU:ssa jo vuodesta 2011. Ketään ei ole kuitenkaan vielä tuomittu Ruotsissa.

Syyttäjä Jan Leopoldsonin mukaan edelliseen osittain syynä on se, että Ruotsin Energiamarkkinatarkastusvirasto ei luovuta saamiaan ilmoituksia riittävän nopeasti. 

– Saamme viisi vuotta vanhan raportin, jos / kun haluaisimme tapausta tutkia, niin itse tutkimus voi kestää jopa vuoden, ja silloin on olemassa vanhentumisvaara.  Lisäksi todisteet ns manipuloinnista ovat niin heikkoja, että syytteeseen ei käytännössä ole mitään järkeä.

Energiamarkkinatarkastusvirastosta selitetään syyn olevan pitkissä käsittelyajoissa ja sillä, että ”sähkömarkkinat ovat monimutkaiset ja jatkuvassa muutoksessa”. ???

Yhteismarkkinoiden markkinaehtoisuutta ei näin siis ohjaa kuitenkaan muut, kuin sähkön tuottamisen osalliset?  Ei ole ehkä sattumaa, jos voimaloita suljetaan huollon, tms toiminnan johdosta keskellä huippusesonkia, ja ilman mahdollista korvaavaa varavoimaa.

Maakunta maksaa viulut.

Aiheesta SVT / linkki

Elpriset kan ha manipulerats även i Sverige | SVT Nyheter

 

edit : korjattu  Ekobrottsmyndighet, käännös oikeaan muotoon

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu