Nuorten tekemät ryöstöt

Japanilaisia tyttöjä koulupuvuissa. Kuva wikipedia

Nuoret varastavat nykyään toisiltaan arvokkaat vaatteet, arvoesineet, kengät, puhelimet. Varastelun kasvu näkyy jo myös tilastoina. Aiheesta on syytä olla oikeasti huolissaan, koska toiminta ohjaa nuoret syvempiin vesiin.

Ryöstöt jaetaan karkeasti kahteen kategoriaan: perinteisiin katuryöstöihin ja osto-ja myyntiryöstöihin. Yhteistä molemmille on se, etteivät kohteeksi joutuvat nuoret ole turvassa. Hieno paita, kengät jne on ryöstäjälle kutsuhuuto.

Poliisi: 13-vuotias poika ryöstettiin koulumatkalla Järvenpäässä – Kotimaa – Ilta-Sanomat

14-vuotias poika hakattiin ja ryöstettiin Oulussa koulupäivän jälkeen – Oulun seutu – Ilta-Sanomat

Nuorten kulttuuri on muuttunut viime vuosina nopeasti väkivaltaisempaan suuntaan  ja samalla yhteiskunnan kyvykkyys estää ongelmien jatkuvaa kasvua vaikuttaa heikentyneen.

Yhtenä ratkaisuna ongelmaan pidän yhtenäistä koulupukua. Koulupukuja käytetään muuten mm. GB ssä, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Kiinassa ja osittain myös USA ssa.

Samalla se koulupuku yhdistää ja jokainen puvun kantaja kuuluu joukkoon, eikä kukaan voi ainakaan vaatteiden perusteella arvioida nuorella olevaa varastamisen arvoista omaisuutta. Samalla tietenkin kalliit merkkikengät jätetään himaan, kuten myös se kallis kapula. Kuten myös kaikki koulunkäyntiin kuulumaton varastettavaksi kelpaava materiaali.

Lisäetuna näen myös sen, että joidenkin uskontokuntien edellyttämät tyttöjen historialliset ja poikkeavat pukeutumistavat poistuisivat.

Eivät edelliset kosmeettiset toimet nuorten rikollisuutta tietenkään poista, mutta keinoina nuo olisivat mielestäni pieni askel rikollisuutta vähentävään  suuntaan.  Samalla myös se ontuva integraatio paranee.

Pienin askelin kulttuuria ohjaamalla muuttuvat myös ne asenteet.

 

 


Lähde: Sisä-Suomen poliisi, grafiikka: Antti Eintola / Yle.

 

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu