Pohjoismaisen monopolin hautajaiset etenevät

Alkon myymälä 1932 Kuva ; Alkon Arkisto

Suomessa Eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen alkoholilain muuttamisesta .

Lakimuutoksen hyväksynnän jälkeen vähittäiskaupoissa saa myydä 5,6–8-prosenttisia käymisteitse valmistettuja juomia. Yli 5,5 prosenttiset limuviinat ja lonkerot jäävät Alkon jakeluun.

Veikkaan, että EU tulee tuohon epäkohtaan puuttumaan, kuten EU tulee puuttumaan myös alkoholin ulkomailta ostoa koskeviin suomalaisiin säädöksiin.

Suomessa päivittäiskaupan rooli alkoholiptoisten juomien jakelijana kasvaa ja Alkon osuus markkinoilla vastaavasti kutistuu. Tuleva muutos on käytännössä kuitenkin volyymien suhteen olematon, mutta muutoksen suunta monopolin purkamiseksi on oikea ja hallituksen linjaama kehityssuunta selvä.

Suomi ON osa EU n markkinataloutta.

Alkon valikoima- ja hankintajohtaja Anu Koskinen kommentoi :

– Haluamme olla asiakkaillemme relevantti ostopaikka kaikissa tuotteissa ja meiltä saa asiantuntevan asiakaspalvelun juomalle kuin juomalle. Tätä asiakkaamme arvostavat kovasti. Myyjiemme puoleen kannattaa aina rohkeasti kääntyä ja kysyä neuvoja ja vinkkejä.

Hauska nähdä, milloin myös ns normaalit viinit vapautuvat ja kuinka moni vielä sen jälkeen kaipaa noita monopoliliikkeen ’ammattitaitoisia’ palveluja ?

Toivottavasti vähitellen myös oluen ja viinien hinnat harmonisoituvat Suomessa Ruotsin hintatasolle, lähemmäs Tanskan, Saksan ja Balttian hintoja

– Norrland’s Guld Starköl 0,33 12,2 sek / 36,97  sek / l Systembolaget

– Lapin kulta 0,33 A olut 1,6 €. / 5,15 € / l  Alko

Ruotsissa on Systembolagetin yksinmyyntioikeus ollut varsin vakaa, muta nyt Ruotsin hallitus ehdottaa oluen, viinin ja myös väkevien alkoholijuomien myynnin sallimista ruotsalaisilta tiloilta ( tietyin rajoituksin ) Esitys liittyy maatilamyyntiä koskevaan lakiin, jonka odotetaan tulevan voimaan vuonna 2025.

– Tämä on vapausuudistus, sanoo pääministeri Ulf Kristersson.( M )

Myynnin vapauttaminen koskettaa Ruotsissa n 600 pienyritystä ; panimoa, tislaamoa sekä valmistajaa. Yllättäen mukaan on laskettu myös tislaamot. Esim Mackmyra, joka on tunnettu mainioista Gineistään ja viskeistään,  saa lain voimaan tultua myydä niitä suoraan tislaamolta.

joukorep
Sitoutumaton

Juttua ja omia mielipiteitä ajankohtaisista asioista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu